poniedziałek, 20 marca 2017

Szynka z szynkowaru drobiowa



Kolejna pyszna domowa wędlinka z szynkowara od Tradismak. Tym razem mięso mieszane z ćwiartki z kurczaka i fileta z indyka. Wszystko przyprawione solą, pieprzem, kurkumą, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Mięsko wyszło miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Miłego dzionka :-)

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka (wagowo około 500 g)
  • 400 g fileta z indyka
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki wody


1. Ćwiartki z kurczaka obieramy ze skóry, wycinamy mięso, filet kroimy na mniejsze kawałki. Mięsa rozbijamy tłuczkiem.
2. Mięsa dajemy do miski, dodajemy przyprawy i wodę. Mieszamy (mięso powinno wchłonąć całą wodę). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na całą noc. 
3. Na drugi dzień mięso przekładamy do szynkowaru, upychamy, szczelnie zamykamy. 
4. Do garnka wlewamy wodę, na spód dajemy ściereczkę, wkładamy szynkowar. Szynka powinna się parzyć jakieś 1,5 godziny.
5. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
6. Jeśli chcemy wyjąć mięso polewamy spód szynkowaru gorącą wodą, otwieramy i mięso powinno nam ładnie się wysunąć.





4 komentarze:

  1. Ja nie mam sprzętu, radzę sobie w inny sposób, ale jedno jest pewne, domowe wędliny nie mają sobie równych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda ta szyneczka. :-) Do domowego pieczywa idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę się w końcu zaopatrzyć w szynkowar! smaka narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak tak patrzę na tą wędlinkę to może dam się mężowi namówić jednak na szynkowar :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...