Truskawkowy budyń jaglany



Pyszny budyń jaglany z dodatkiem mrożonych truskawek, do dekoracji świeża. Budyń zdrowy, smaczny, prosty w wykonaniu. Można poszaleć ze smakami i sprawić dzieciom radość zdrowymi słodyczami :-). Sami zjedliśmy ze smakiem :-). Przepis na 4 porcje :-). Udanego poniedziałku :-)

Składniki:

  • 1/2 szklanka kaszy jaglanej u mnie eko od Bio Life
  • 1,5 szklanki mleka ja użyłam krowiego bez laktozy (może być roślinne)
  • 1/2 szklanki dodatkowo mleka (niekoniecznie, to zależy czy chcemy gładki budyń)
  • około 400 g mrożonych truskawek
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • truskawka świeża do dekoracji


1.Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki (ja płukałam do momentu, aż przestała lecieć mętna woda), wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy, aż kasza wchłonie mleko.
2. Truskawki wcześniej rozmrażamy. Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera, dodajemy truskawki i miksujemy na gładki krem ( jeśli nie do końca będzie gładki dodajemy mleko).
3. Do zblendowanego budyniu dajemy miód i blendujemy, żeby połączył nam się z budyniem (miodu dajemy tyle ile chcemy, zależy jaki słodki budyń lubimy).
4. Budyń przekładamy do pucharków/szklanek, dekorujemy truskawką lub bitą śmietaną. Smacznego :-)






12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger