Truskawkowy budyń jaglany
Pyszny budyń jaglany z dodatkiem mrożonych truskawek, do dekoracji świeża. Budyń zdrowy, smaczny, prosty w wykonaniu. Można poszaleć ze smakami i sprawić dzieciom radość zdrowymi słodyczami :-). Sami zjedliśmy ze smakiem :-). Przepis na 4 porcje :-). Udanego poniedziałku :-)
Składniki:
- 1/2 szklanka kaszy jaglanej u mnie eko od Bio Life
- 1,5 szklanki mleka ja użyłam krowiego bez laktozy (może być roślinne)
- 1/2 szklanki dodatkowo mleka (niekoniecznie, to zależy czy chcemy gładki budyń)
- około 400 g mrożonych truskawek
- 3 - 4 łyżki miodu
- truskawka świeża do dekoracji
1.Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki (ja płukałam do momentu, aż przestała lecieć mętna woda), wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy, aż kasza wchłonie mleko.
2. Truskawki wcześniej rozmrażamy. Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera, dodajemy truskawki i miksujemy na gładki krem ( jeśli nie do końca będzie gładki dodajemy mleko).
3. Do zblendowanego budyniu dajemy miód i blendujemy, żeby połączył nam się z budyniem (miodu dajemy tyle ile chcemy, zależy jaki słodki budyń lubimy).
4. Budyń przekładamy do pucharków/szklanek, dekorujemy truskawką lub bitą śmietaną. Smacznego :-)
Bardzo apetyczny budyń. Zjadłabym i pewnie prosiła o dokładkę. ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki a taki deserek wygląda bardzo kusząco
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, czy taki budyń jaglany przyjąłby się w moim domu?
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie w tym deserze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną, więc koniecznie muszę wypróbować przepis na budyń!
OdpowiedzUsuńCzekam na sezon truskawkowy - i się doczekać nie mogę :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię budyń jaglany :) mniami
OdpowiedzUsuńPysznie :) Uwielbiam takie połączenia smaków
OdpowiedzUsuńSuper zdrowy deser :)
OdpowiedzUsuńmmmm truskawki
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo - tak lubię!
OdpowiedzUsuńPysznośći!
OdpowiedzUsuń