Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem
Blaszka 23x33 cm
Składniki ciasto:
- 250 g masła
- 200 g cukru ( u mnie eyrtrol)
- 5 łyżek kakao
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki wody
- 5 jajek L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
1. Do garnka dajemy masło, wodę, cukier i kakao. Całość musimy zagotować pamiętając o mieszaniu. Po zagotowaniu odstawiamy do przestudzenia.
2. Mąkę i proszek przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
3. Do zagotowanej masy dodajemy żółtka, miksujemy następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty.
Składniki masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka (ja dałam cytrynową)
1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Składanki masa z kokosem:
- 70 g wiórek kokosowych u mnie Helio
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g cukru (eyrtrol)
- 150 g masła
1. Masło wyciągamy z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej. 3/4 szklanki mleka razem z cukrem musimy zagotować. W reszcie rozpuszczamy obie mąki, dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż zrobi nam się budyń. Odstawiamy, studzimy, budyń może być letni.
2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe.
Dodatkowo:
- biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki)
- 1/2 opakowania gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Przełożenie ciasta: blat ciasta - masa z jabłkami - biszkopty - masa kokosowa - drugi blat ciasta - polewa czekoladowa
Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego :-)
Wspaniały murzynek
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z tego przepisu. Moje smaki, jabłko z kokosem gwarantuje zadowolenie każdego podniebienia :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciacho. Proszę o kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńO jakie pyszności, przydałby mi się taki smakołyk na początku tygodnia :)
OdpowiedzUsuńkawałek tego ciasta skutecznie poprawia nastrój:)
OdpowiedzUsuńJak w cieście są owoce to już nie ciasto dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńjabłko i kokos to duet wprost idealny :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńUwielbiam !
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńMurzynek z jabłkami, mmm pycha!:)
OdpowiedzUsuńoj polewę bym jeszcze dała:)
OdpowiedzUsuńAle smakowitości i jak zwykle idealny wygląd Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja :-) zjadłabym takie ciasto do herbatki, którą właśnie popijam :-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto to bomba kaloryczna. Podziwiam, jak udaje Ci się przy takim talencie kulinarnym utrzymać szczupłą sylwetkę. :)
OdpowiedzUsuńA czy coś robimy z żółtkami, które zostają po oddzieleniu od białek?
OdpowiedzUsuńDodajemy je do zagotowanej, przestudzonej masy i miksujemy.
Usuń