Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem



Tak ostatnio myślałam na jakimś ciastem, takim żeby i mąż była zadowolony, bo lubi jabłka i młody, bo coś słodszego i z kokosem też. Tak powstało to ciasto. Ciasto, jabłka z galaretką, biszkopty okrągłe, masa z kokosem i ciasto, wierzch polewa z gorzkiej czekolady. Od Helio dostałam ostatnio kilka produktów w tym wiórki kokosowe, które jak najbardziej się przydały :-) Miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka 23x33 cm

Składniki ciasto:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru ( u mnie eyrtrol)
  • 5 łyżek kakao
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 jajek L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru


1. Do garnka dajemy masło, wodę, cukier i kakao. Całość musimy zagotować pamiętając o mieszaniu. Po zagotowaniu odstawiamy do przestudzenia.
2. Mąkę i proszek przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
3. Do zagotowanej masy dodajemy żółtka, miksujemy następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty.

Składniki masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka (ja dałam cytrynową)


1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Składanki masa z kokosem:

  • 70 g wiórek kokosowych u mnie Helio
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g cukru (eyrtrol)
  • 150 g masła


1. Masło wyciągamy z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej. 3/4 szklanki mleka razem z cukrem musimy zagotować. W reszcie rozpuszczamy obie mąki, dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż zrobi nam się budyń. Odstawiamy, studzimy, budyń może być letni.
2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe.

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki)
  • 1/2 opakowania gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła 


Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Przełożenie ciasta: blat ciasta - masa z jabłkami - biszkopty - masa kokosowa - drugi blat ciasta - polewa czekoladowa

Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego :-)




17 komentarzy:

  1. Chętnie skorzystam z tego przepisu. Moje smaki, jabłko z kokosem gwarantuje zadowolenie każdego podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda to ciacho. Proszę o kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jakie pyszności, przydałby mi się taki smakołyk na początku tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kawałek tego ciasta skutecznie poprawia nastrój:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak w cieście są owoce to już nie ciasto dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jabłko i kokos to duet wprost idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Murzynek z jabłkami, mmm pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smakowitości i jak zwykle idealny wygląd Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała propozycja :-) zjadłabym takie ciasto do herbatki, którą właśnie popijam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto to bomba kaloryczna. Podziwiam, jak udaje Ci się przy takim talencie kulinarnym utrzymać szczupłą sylwetkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy coś robimy z żółtkami, które zostają po oddzieleniu od białek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy je do zagotowanej, przestudzonej masy i miksujemy.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger