środa, 1 marca 2017

Ciasteczka czekoladowo - kawowe



Ciasteczka te już kiedyś robiłam. Tym razem wersja z kawą tiramisu ze sklepu tea rebels. Ciasteczka obłędnie czekoladowe z nutą kawy. Wszystkim bardzo smakowały, kruche, delikatne, trzeba będzie niedługo znowu zrobić :-). Polecam i życzę miłego dnia :-).

Składniki na około 20 sztuk:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 110 g masła (temp. pokojowa)
  • 80 g erytrolu/cukru trzcinowego/ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżeczek mocnego naparu kawy u mnie tiramisu


1. Czekoladę siekamy. Suche składniki mieszamy razem. Odstawiamy. 
2. W misie miksera ubijamy na wysokich obrotach masło z erytrolem na puszystą, jasną masę. 
3. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy suche składniki, miksujemy, żeby połączyły się z resztą.
4. Dodajemy kawę i posiekaną czekoladę, delikatnie miksujemy.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
6. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto. W rękach formujemy kulkę, kładziemy na papier i lekko ugniatamy. Pamiętajmy o odstępach, bo ciasteczka zwiększą swoja objętość podczas pieczenia. Pieczemy około 15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :-))





7 komentarzy:

  1. Czekoladowo-kawowe... mniam..
    Chętnie bym teraz zjadła kilka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wczoraj udało mi się upiec czekoladowe ciasteczka, ale zainspirowana twoim przepisem następnym razem dodam do nich kawy. Wyjdzie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piję kawę, więc chętnie zjadłabym teraz do kawy jedno, no może dwa takie Twoje ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...