poniedziałek, 10 października 2016

Jaglane placuszki z ricottą, żurawiną i gorzką czekoladą



Hej :-) Postanowiłam ostatnio poeksperymentować z różnymi mąkami. Zakupiłam kilka nawet już. Pierwsza poszła na próbę jaglana, którą zastąpiłam zwykłą mąkę i zrobiłam te oto placuszki. Dodałam ricottę, żurawinę i startą gorzka czekoladę. Placuszki wyszły bardzo smaczne, na śniadanko do  konfitury, dla dzieci super. Mój młody był bardzo zadowolony, bo takie śniadanko dla niego  to ula la :-). Z podanych proporcji wyszło około 16 placuszków. Miłego poniedziałku :-))).

Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon (ilość wedle uznania)
  • żurawina (ilość wedle uznania)
  • gorzka czekolada (ilość wedle uznania)
  • olej kokosowy do smażenia


Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do drugiej miski dajemy żółtka, serek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę, dodajemy cynamon, ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na sam koniec dodajemy startą na tarce czekoladę (u mnie jakieś 6 kostek) i żurawinę (u mnie dwie garście, pocięłam na drobniej). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcję ciasta i dajemy na patelnię, tak również łyżką formujemy placuszka. Pieczemy z oby stron do momentu, aż placuszki się nam zarumienią. 



21 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie, zjadłabym z ogromnym apetytem :)
    Mogłabyś kliknąć w linki w najnowszym poście TUTAJ ? Dzięki ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis! Uwielbiam make jaglana. Placuszki prezentuja sie bardzo apetycznie. Dzieki za pomysl na jutrzejsze sniadanko:-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie te placuszki nie różnią się niczym od tradycyjnych! Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Pani mogą się nie różnić, dla nas różnica była :-)

      Usuń
  4. ale pyszności,
    bardzo lubię połaczenie serka z czekoladą

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki wyszły mega apetyczne, ostatnio też miałam chęć na mąkę jaglaną, ale nie udało mi się kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też bym takie zjadła na śniadanie z wielką chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajne te placuszki :) ja do tego jeszcze poproszę kubek kakao i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe placuszki. i ta żurawina i gorzka czekolada... mniam! pozdrawiam ciepło : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie puszyste placuchy są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na śniadanie, z czekoladą, na ciepło... Ja chcem! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Placuszki bardzo apetyczne i kuszące.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładnie wyglądają te placuszki. A jak smakują? Trzeba spróbować, żeby się przekonać. Ja też musze się zaopatrzyć w różne mąki.
    Miłego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilam placuszki na sniadanie. Oczarowaly mnie swoim smakiem:-). Przepyszne. Przepis z pewnoscia powtorze i to nie jeden raz. Dodatek gorzkiej czekolady,to strzal w dziesiatke;-).

    OdpowiedzUsuń
  14. ja również ostatnio eksperymentuję z mąkami :) fajne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ kuszące! Chyba pora na placuszkowe, jaglane, śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...