środa, 31 sierpnia 2016

Pizza twist



Hej :-). No i mnie namówił, mój młody na zrobienie tych świderków. Chodził, chodził i wychodził. Miała pomagać, ale skończyło się na tym, że sama robiłam, a on po powrocie z podwórka zasiadł do jedzenia i tyle z tej pomocy miałam ;-). Ciasto identyczne jak na pizzę, proste w wykonaniu, dodatki wedle uznania, na imprezę, my zjedliśmy też do zupy. Ja trochę bardziej rozwałkowałam ciasto i moje ogólnie cieńsze, niż na blogu z którego zaczerpnęłam przepis, ale stwierdziłam, że będzie lepiej wyczuwalny farsz, a nie samo ciasto. Polecam :-). Miłego dnia życzę :-)

Inspiracja: I love bake

Składniki:

  • 500 g maki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml lekko ciepłej wody


Farsz:

  • ser mozzarella lub inny
  • salami, szynka, kiełbaska (u mnie salami)
  • sos pomidorowy, ketchup
  • zioła ( u mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i oregano)


Z drożdży, 100 ml ciepłej wody i cukru przygotowujemy zaczyn, do którego po wymieszaniu dodajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn zaczął pracować. 
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy sól, resztę ciepłej wody, oliwę i zaczyn. Zagniatamy ciasto, które później przekładamy do miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Stolnicę oprószamy obficie mąką, wykładamy ciasto, które musimy rozwałkować na prostokąt o grubości  1 - 1,5 cm. Na jednej części wykładamy sos pomidorowy/ketchup wymieszany z ziołami, pocięte na drobno salami i startą mozzarellę. 


Nakładamy drugą część ciasta i lekko dociskamy.


Nożem wycinamy paski o szerokości ok 1,5-2 cm. Zwijamy jak świderki.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej świderki. Pieczemy w 230 stopniach około 20 minut.



16 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda, ciekawa forma podania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł! Dwa twisty i idealne śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pomysłowo zakręcone:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Pierwszy raz widzę taką wersję pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pizzo-świderki, też bym chodziła za takimi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurczę, jakie ciekawe rozwiązanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Beti przepis na wieniec pizzowy, który prezentowałaś kiedyś stał się moim ulubionym i bardzo smakuje całej rodzince. Pizzę twist też zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł na przekąskę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł szczególnie na jakieś przyjęcia/imprezy :D
    drewniany-most.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna propozycja na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. i do tego sos czosnkowy i można jeść:D

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajnie wyglądają :) na imprezę lub dla dzieci w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...