sobota, 16 lipca 2016

Torcik na zimno z jagodami i 4 urodziny bloga



Hej :-). Na weekendach raczej nie robię wpisów, ale tym razem wyjątek, bo blog obchodzi 4 urodziny. Ola  przypominam Ci o Twoich :-)))))))). Z tej okazji dziękuję wszystkim, że jesteście, że do mnie zaglądacie, komentujecie, jest mi bardzo miło :-). Ja bardzo lubię prowadzić tego bloga, to co robię, daje mi ogromną przyjemność, mam nadzieję, że będę miała chęci i siłę, żeby dalej to robić :-)). Udanego weekendu Wam życzę :-)))


Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Czekoladę topie w kąpieli wodnej. Studzę. W misce ucieram masło z cukrem, na puszystą, jasną masę. Dodaje przestudzoną gorzką czekoladę. Białka oddzielam od żółtek, po jednym żółtku dodaję do masy, białka ubijam na sztywną piane ze szczyptą soli. Make mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy, mieszam, na końcu dodaję ubite białka. Mieszam, przelewam do tortownicy, której spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez około 15 minut do tzw. "suchego patyczka". Studzę.

Masa :

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 białe czekolady
  • 3 - 4 łyżeczki żelatyny
  • jagody


Żelatynę zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje, postawić na gaz, mieszać, ma się całkowicie rozpuścić, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę (można tez zetrzeć ją na tarce na małych oczkach i dodać do śmietany). Delikatnie wymieszać, na końcu dodać letnią żelatynę. Chwilę wstawić do lodówki. Jak masa zacznie nam się siadać, odebrać trochę (niekoniecznie), do reszty dodać jagody, wymieszać. Warstwę z jagodami wyłożyć na ciasto, na nią warstwę z odłożonej części śmietany. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.



17 komentarzy:

  1. Cudowny torcik, gratuluję 4 urodzin bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle czasu, to... szmat czasu. Twojego trudu, Twojej pracy. Ale to się opłaca. Z okazji takiego jubileuszu życzę Tobie wspaniałych inspiracji, wiernych czytelników i ... niech spełniają się Twoje marzenia, nie tylko kulinarne :)Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję!
    Torcik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały torcik na świętowanie blogowych urodzin :)
    Jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego i dalszego rozwoju w sferze kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielu wspaniałości z okazji urodzin bloga! :* Pysznie uczczony dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sto lat,sto lat i wszelkiej blogowej, i nie tylko, pomyślności:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje wielkie i najszczersze GRATULACJE,że działasz,rozwijasz się kulinarnie i inspirujesz innych do tego!!!Pyszny torcik,wbijam zęby.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze życzenia z okazji "urodzin", dalszych lat udanego blogowania i satysfakcji z tego. Rzeszowianka

    OdpowiedzUsuń
  9. Serdeczne gratulacje! Oby nigdy nie zabrakło Ci pomysłów na wpisy i fajnych przepisów, bo są naprawdę świetne :)
    Zatem częstuję się kawałkiem ciasta i całuję Cię urodzinowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jagody i borówki. Torcik musi być przepyszny <3
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje :)
    Super torcik, mniam... zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj niestety nie przepadam za jagodami ale z innymi owocami jak najbardziej mogłabym wypróbować torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny. Następnych owocnych lat w prowadzeniu bloga życzę! :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Inspiracji i motywacji do dalszych wpisów życzę :) A Torcik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...