wtorek, 3 maja 2016

Nutella z kaszy jaglanej



Hej :) Mój młody kocha wszystko co słodkie, jadłby słodycze na okrągło. Walczę z tym ile mogę i w domu jestem w stanie go przypilnować, tak w szkole niestety nie bardzo. Staram się mu dawać zdrowe rzeczy na drugie śniadanie, ale co z tego, że ja się staram, jak inne mamy swoim dzieciom pakują całe śniadaniówki słodyczy i chcąc nie chcąc mój też skorzysta. Trochę nie rozumiem rodziców, bo chyba są świadomi, że robią krzywdę swoim dzieciom. Taką zagorzałą przeciwniczką słodyczy i ja nie jestem, bo sama lubię czasem wszamać jakieś ciacho, czy dobrą czekoladkę, ale staram się z umiarem. Ostatnio u Kornika zobaczyłam nutellę z kaszy jaglanej, a mój młody wspominał o nutelli, więc przepis okazał się strzałem w dziesiątkę :))) Nutella jest delikatna, bardzo smaczna, jeśli ktoś woli wersję słodszą, to może dodać miód. U nas wersja bez miodu, według mnie i tak słodka. Nutella idealnie pasuje do naleśników i kanapek. Na tym kończę, bo już dużo się opisałam ;)) Dodam jeszcze tylko, że polecam :))))

Składniki na 1 słoiczek:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne) u mnie zwykłe 2 %
  • 50 g orzechów laskowych
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • miód  - wedle uznania (ja nie dawałam)


Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy. Przesypujemy do rondelka i prażymy jakieś 2 minuty. Zalewamy 1 1/4 szklanki wody i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę (często mieszamy, żeby kasza nam się nie przypaliła). Studzimy. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. 
Kaszę, orzechy, czekoladę i mleko miksujemy na jednolitą masę (mleko ja dodawałam stopniowo, żeby masa nie wyszła nam za rzadka). Przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki, żeby nam się składniki przegryzły. 



15 komentarzy:

  1. robiłam taki krem,ale bez orzechów, muszę spróbować smaku nutelli w pełni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest dużo zdrowsza niż ta oryginalna. Muszę spróbować, bo mój Mąż też lubi wszystko co słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł! Bardzo jestem ciekawa jak smakuje Twoja wersja nutelli - muszę wypróbować ten przepis!:)
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba już wiem, co przygotuję na jutrzejsze drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna i zdrowa nutella! :) takie domowe słodycze to ja rozumiem :) a brakiem świadomości u rodziców niestety jestem przerażona :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny, ciekawy przepis. Kasza jaglana niestety jest jeszcze za mało doceniana.

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny przepis! zapisuję bo to zdrowa alternatywa dla sklepowej nutelli :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawa, zdrowa alternatywa - trzeba wypróbować :>

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka inna nutella? Dla mnie to nowość :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. brawo dla Ciebie za świadomość! Dzięki temu uczysz tak jeść swoje dziecko i wyrabiasz w nim nawyki żywieniowe :) Super!
    A krem świetny skład ma, dużo lepszy i krótszy niż sklepowa nutella ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obserwuję! Bardzo fajny patent z tą nutellą :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...