Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami
Hej :)) Dzisiaj zapiekanka z makaronem i pulpecikami z indyka. Mój młody tak je uwielbia, że co jakiś czas muszę mu robić i najlepiej smakują mu z makaronem, a ja oprócz tego mam okazję, żeby przemycić warzywa, bo tak to spokojnie je zje. Tym razem do pulpecików dodałam spora ilość sezamu. Fajnie smakowały i wszystko było szybciutko zjedzone :))
Składniki pulpeciki:
- mięso mielone z indyka lub filet (500g)
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy miodowej
- sezam łuskany (ilość wedle uznania)
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Jeśli mamy filet to go przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, jeśli mielone już mięso to przekładamy do miski, dodajemy ketchup, musztardę, bułkę tartą, jajko, sezam i doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy. Formujemy małe kuleczki i podsmażamy na patelni.
Reszta:
- makaron
- brokuł (podgotowany)
- marchewka
- czarne oliwki
- cukinia
- kulki mozzarelli
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- jajko
Makaron gotujemy al'dente. Brokuła również. Resztę warzyw kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy makaron i pulpeciki. W kubku mieszamy jajko ze śmietaną, wylewamy na zapiekankę, mieszamy. Kulki mozzarelli wtykamy między warzywa i resztę. Całość zapiekamy około 25-30 minut w 180 stopniach :)
Bardzo kolorowa zapiekanka :) Uwielbiam takie potrawy, w których jest dużo wszystkiego :) Super :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne danie;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :) zjadłabym je z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja :)
OdpowiedzUsuńFajna i apetyczna.
OdpowiedzUsuńOmnom, jaki pyszny obiad! Kto mi taki zrobi? :)
OdpowiedzUsuńWyglądają miło :)
OdpowiedzUsuńpyszna i konkretna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńAle to musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi cudownie :)
OdpowiedzUsuńcudowna propozycja :)
OdpowiedzUsuń