czwartek, 23 lipca 2015

Pierogi z jagodami 2



Hej :)) Dzisiaj pierożki z jagodami, bo moje dziecko nie wytrzymało, jedliśmy w Karpaczu i jak tylko wróciliśmy to pierogi musiały być. Trzeba było zaliczyć ryneczek i robić. Tym razem zrobiłam z innym ciastem. Wyszły pyszne, ciasto mięciutkie. Jako dodatek była śmietanka i cukier mniam :)))


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju 
  • sól
  • 1 szklanka gorącej wody



Farsz:

  • jagody
  • cukier - niekoniecznie



Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam sól, wodę wymieszałam z olejem i partiami dodawałam do mąki i zagniatałam ciasto. Ciasto ma być miękkie, gładkie, ale ma nie lepić się do rąk. Szklanką wykrawałam koła, na środek dawałam łyżeczką jagody i zlepiałam pierogi. Gotowałam we wrzątku około 3 minuty po wypłynięciu pierożków na wierzch. U mnie były podane ze śmietanką i cukrem :)



27 komentarzy:

  1. U mnie na obiad są też pierogi z jagodami. Robiłam wczoraj więc dziś mam z głowy :)

    OdpowiedzUsuń

  2. Witam Rzeszowianko, też mieszkam w tym mieście. Bywam czasem na Twoim blogu, ale zupełnie nie zwróciłam uwagi, że jesteś z Rzeszowa. Dopiero dziś dzięki pierogom... z jagodami. Wg mnie to są jagody i sprzeczałam się z mężem, bo wg niego z borówkami... twierdził, że w Rzeszowie mówi się borówki, a ja nazywam inaczej, bo pochodzę z Lublina. A tu nagle autor przepisu pierogów z jagodami z ... Rzeszowa. Cieszę się.
    A pierogi robię identycznie, daję tylko 1 łyżkę oleju bądź częściej masła, rozpuszczonego w gorącej wodzie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)) Z tymi jagodami to jest różnie, bo mój mąż tez mówi borówki, a mnie jakoś te jagody bardziej pasują ;)) Również pozdrawiam :))

      Usuń
  3. Też bym zjadła, ale nie ma mi kto zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam, ja nigdy nie robiłam pierogów - jakoś zawsze mi się wydawało, że to to tyle roboty... Moja babcia zawsze robila koło 100 i ten obraz mi towarzyszy do dziś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierogi uwielbia cała moja rodzinka, ale z zastrzeżeniem, aby nie były na słodko. Sama jednak w dzieciństwie pamiętam, że jadłam pierogi z truskawkami albo jagodami. Miłego dnia Beti:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagody, truskawki to moje ulubione nadzienie do pierogów. A bym zjadłaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Latem takie pierogi to pozycja obowiązkowa w każdej szanującej się kuchni! Są pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wpraszam się natychmiast :D gdyby nie to, że zawsze jak planuję, to mi nie wychodzi..........gdyby nie to, to pewnie bym zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Planuję zrobić na jutro. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama nie lubię pierogów z owocami ale moja rodzinka dała by się pociąć za Twoje pierożki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne :) Uwielbiam pierogi z jagodami, czy jak ktoś woli borówkami, ale tylko tymi leśnymi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też lubię właśnie takie ciasto :) w ogóle to marzy mi się taki obiad i to jak! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. na takie pierogi to ja zawsze chętnie się wproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mm kocham pierogi
    Super blog będę zaglądać częściej :)

    potrzebuje kliknięć pomożesz będę wdzięczna :)
    http://natalia004j.blogspot.com/2015/07/dresslink.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię pierogi, choć w tym roku jeszcze z jagodami nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny przepis. Mi też kojarzy się bardzo z dzieciństwem, kiedy z moją babcią chodziłam do lasu i sama je zbierałam, aby później móc przygotować idealne pierogi. U babci z charakterystycznym zwinięciem. Nigdy nie zapomnę ich smaku. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Skoro ciasto mięciutkie to wypróbuję Twój przepis, bo mi raz takie wychodzi, a raz nie, a skoro ten blog ma to być zeszytem z przepisami, to może stanie się także i moim? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzieciństwo mi przypomniałaś:)bardzo lubię pierogi z jagód/borówek:))) koniecznie polane śmietanką z cukrem:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...