czwartek, 5 marca 2015

Polędwiczki wieprzowe z boczkiem



Witajcie :)) Dzisiaj propozycja chyba bardziej pod Panów, ale mnie smakowało i tez czasem lubię :) Tym razem polędwiczki zawinęłam w boczek i zapiekłam w piekarniku. Do tego ugotowałam ryż, który wymieszałam z podsmażonym szpinakiem. Dodatkowo żeby było bardziej zielono rukola i orzechy włoskie :) Polędwiczki zawinięte w boczek nabierają fajnego aromatu, więc polecam :))


Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • boczek w plasterkach
  • ryż
  • szpinak świeży
  • ząbek czosnku
  • olej kokosowy do podsmażenia szpinaku
  • rukola 
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • sól różowa himalajska
  • pieprz



Polędwiczkę umyłam, oprószyłam solą i pieprzem, owinęłam plastrami boczku. Pospinałam wszystko wykałaczkami. Tak przygotowaną polędwiczkę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, na spód którego dałam dosłownie kilka kropel oliwy z oliwek. Wszystko zapiekłam w piekarniku. W 200 stopniach około 30 - 35 minut. Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, poddusiłam, dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, troszkę posoliłam. Do tak przygotowanego szpinaku wrzuciłam wcześniej ugotowany ryż, wymieszałam.Rukolę umyłam, dodałam do niej orzechy włoskie i skropiłam oliwą. Na talerzu na rukolę z orzechami ułożyłam pokrojone polędwiczki, z boku ryż :)





28 komentarzy:

  1. Jej, pyszności, zrobię w weekend :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak podana polędwica może być również na elegancką kolację. Wygląda bardzo smakowicie i ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś raz próbowałam zrobić polędwiczki ale niezbyt mi się udały. :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Panwie byliby zadowoleni z takiego obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie dania :)
    Kocham mięsko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym nie odmówiła.Super.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja na obiad! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie to przygotowałaś. Danie jak z najlepszej restauracji :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj miałam polędwiczkę na obiad i chciałam zrobić niemalże identyczne danie, niestety, zabrakło niektórych produktów.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm, jakie fajne danie, super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają zachęcająco i pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chociaż za boczkiem nie przepadam, to bardzo przemawia do mnie połączenie orzechów, mięsa i ryżu... mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieknie sie wszystko komponuje. Bardzo lubie poledwiczki za ich delikatnosc ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. o jej.. wiedziałaś jak wywołać u mnie ślinotok.. <3 beeekon! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. ojjjj, no wyglądają obłędnie, dobrze zrobiona polędwiczka, to niebo w gębie, niby banał, a i takie mięso można łatwo spaskudzić:)
    <3

    OdpowiedzUsuń
  16. ajj zapisuję! świetnie wygląda to danie i musi być absolutnie przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, fantastyczne danie, warte popełnienia, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smaczne połaczenie, też lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Like your blog very much! It was so interesting to read your posts and also I’d like to say that you have beautiful photos! I know that it requires so much time to update blog, but keep doing it!)
    I’ll be happy to see you in my blog!)

    Diana Cloudlet
    http://www.dianacloudlet.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Takich pyszności jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Tak przyrządzona polędwiczka musi byc wilgotna:)

    OdpowiedzUsuń
  22. po prostu pyszności nam serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  23. pomysł na ryż zapisuje, bo miecho takie nie dla mnie raczej;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zgadzam się z poprzednimi komentarzami, przepysznie gotujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...