Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie



Hej :)) Dzisiaj szybki przepis na przekąskę, tak po prostu lub na imprezę. Smaczne, można pałaszować same lub jako dodatek do sałatki. Ja robiłam na urodziny młodego, wszystkim smakowało i znikały bardzo szybko :) Tym razem z szynką, papryką, kukurydzą i szczypiorkiem. Troszkę sera i jajko. Miłego dnia Wam życzę :))


Składniki:

  • ciasto francuskie
  • szynka w plasterkach
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kukurydza
  • szczypiorek
  • ser żółty 
  • jajko do posmarowania ślimaczków
  • sos pomidorowy
  • zioła ( oregano, bazylia)



Ciasto francuskie rozwinęłam, do miseczki dałam sos pomidorowy i zioła, wymieszałam. Posmarowałam całą powierzchnię ciasta, na sos ułożyłam szynkę w plasterkach, dałam pokrojona w kostkę paprykę, troszkę kukurydzy, pokrojony szczypiorek i wszystko posypałam żółtym serem. Zwijałam od dłuższego boku w roladę. Kroiłam ok. 2 centymetrowe ślimaczki. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 20 - 25 minut.



28 komentarzy:

  1. Szybkie i co najważniejsze pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, milutko wyglądają te ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczna, ładna i ciekawa przystawka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robie podobne czasami i są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najszybszy poczęstunek dla niespodziewanych gości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ślimaczki, w sam raz na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjna przekąska na imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne ślimaczki - kolorowe i smakowite! Na imprezę ostatkową idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie zajrzę do Ciebie spróbować takie zawijaski:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ekspresowa przekąska ,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto francuskie jest świetne i uniwersalne, lubię je i na słodko i właśnie na słono :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne, uwielbiam ciasto francuskie :-) pięknie je zrobiłaś, super zdjęcia :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł :) Bardzo smakowite ślimaczki

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam, mniam? lubię ten myk z ciastem, ostatnio mając gości zrobiłam ciacho z szynką i serem właśnie, fajne, smaczne, ładnie wygląda, a niektórzy nadal się dziwią CO TO ???:D

    OdpowiedzUsuń
  16. czytam, oglądam, i zgłodniałam... ale to chyba nie pora na jedzenie :) niestety...

    OdpowiedzUsuń
  17. Pomysłowe i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie wiem czy tu byłam widziałam...ale gdzieś niedawno komentowałam podobne zawijasy :) Pozdrawiam Bet :)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo je lubię, świetne na imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy ślimaki podaje się na ciepło czy zimno?

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam, czy ślimaki podaje się na ciepło czy zimno?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger