Ciasto Cappuccino z orzechami i jabłkami
Hej :) Na początku wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :) Teraz pyszne ciasto :) Przepis na to ciasto dostałam od Moni (Monia wzięła od mamy). W tamtym roku przyniosła do pracy i normalnie pyszny, moje smaki i dodatek kawy. Dla mnie bomba. W tym roku poprosiłam o przepis i zrobiłam na Święta :) Polecam :))
Składniki wkładka:
- 80 dkg krojonych w kostkę jabłek
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Jak jabłka puszczą sok dodajemy posiekane orzechy i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Białka Ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier i po jednym żółtku. Następnie mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy. Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowane jabłka z orzechami. Mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Do tzw."suchego patyczka".
Składniki ciasto orzechowe:
- 9 jaj
- 20 dkg cukru pudru
- 10 dkg mąki
- 20 dkg zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.Jak się nam wystudzi przekrawamy na pół.
Masa z cappuccino:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie 200 g kawy cappuccino ( u mnie orzechowe)
- 1/3 szklanki wody
- 200 g masła
Kawę zaparzamy w 1/3 szklance wody. Odstawiamy. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i ubijamy na parze ( u mnie około 30 minut). Dodajemy wcześniej zaparzoną kawę. Mieszamy i studzimy. Jak się wystudzi ucieramy masło i do niego dodajemy stopniowo wcześniej przygotowany krem kawowy.
Przełożenie ciasta: Ciasto orzechowe - masa - wkładka bakaliowa - masa - ciasto orzechowe - masa - kokos
Wygląda przesmacznie;)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo pyszne ciacho. Zjadłabym, ale...postanowiłam trochę spasować ze słodyczami. Przynajmniej na początku roku. Cha, cha, cha. Ale zapiszę przepis, bo w końcu kiedyś się skuszę :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
Bardzo ciekawy przepis. Przypomina mi ciasto o nazwie gargamel ;-)
OdpowiedzUsuńZrobię koniecznie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najsłodszego w Nowym Roku ;)
Beatko to ciasto do mnie woła i uśmiecha się :) miłego dnia
OdpowiedzUsuńChętnie bym takie ciasto zjadła!
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo ładnie się prezentuje :)) Wszytkiego najlepszego w Nowym Roku! :))
OdpowiedzUsuńJakie wysokie :) Zapowiada się bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś apetytu. :) Uwielbiam ciasta wilgotne od jabłek, mniam!
OdpowiedzUsuńZasłodzenie gwarantowane, a ciasto prezentuje się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie, lubię takie połączenia smaków :-) zabieram sobie przepis i oczywiście kawałeczek ciasta :-)
OdpowiedzUsuńtakiego ciasta jeszcze nie próbowałam.. fajne połączenie smaków i bardzo kuszące, chyba się skuszę! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda to ciacho! wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńmoje smaki - orzechy i jabłka <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, uwielbiam połączenie orzechów z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńoj jadłabym takie ciasto :-)
OdpowiedzUsuńmhmmm, zjadłabym....a mnie się już skończyła passa ciastowa...cza się ogarniać:)
OdpowiedzUsuńNiezdrowo jeść po 22, ale kurczę... wygląda tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wielki krok do przodu i przeniosłam się na blogspota :) jeszcze nie wszystko tam ogarniam, ale mam nadzieję, że mnie odwiedzisz w nowym miejscu :)
Tosia z naczytane.blog.pl, teraz z naczytane.blogspot.com
Brzmi smakowicie :D
OdpowiedzUsuńImponująco wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta zawsze mnie fascynowały:)masz rękę do wypieków:)
OdpowiedzUsuńMniam, to również zdecydowanie moje smaki :) Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWitaj Beti. Dość często zaglądam na twojego bloga. Robisz bardzo ładne zdjęcia potraw. Ostatnio robiłam ciasto zemsta teściowej od Ciebie, i o dziwo mi wyszło. Zachęcona sukcesem, postanowiłam zrobić ciasto cappuccino, ale w tym wypadku nie poszło mi tak łatwo. Ciasto i wkładka wydaje mi się, że w porządku, ale ta masa jest trudna.
OdpowiedzUsuńNie wiem co zrobiłam źle. Rozumiem, że całe jajka ubija się na parze, później chłodzi i dodaje masło. W każdym bądź razie masa u mnie zrobiła się płynna i w ogóle nie przypomina masy. Ciasto jest smaczne, ale nie wygląda ;/ Mogłabyś coś poradzić na przyszłość, jak zrobić to masę, żeby na pewno wyszła.
Witam :)
UsuńKurcze mnie wyszła oki, ale różnie bywa czasem jajka lub inne rzeczy. Do tego ciasta można zrobić jeszcze po prostu masę budyniową. Ugotować budyń domowy (jajka, mąką, mąka ziemniaczana, mleko. Cappucino rozpuścić w mleku i dodać do budyniu. Lub po prostu ugotować budynie śmietankowe i też dodać kawę, zagotować. Potem jak ostygnie zmiksować z kostką masła.
Dziękuję za odpowiedź następnym razem zrobię z masą budyniową, będzie prościej :)
OdpowiedzUsuńA tej kawy to nie zaduzo?
OdpowiedzUsuńRaczej nie. Ciasto smakowało super.
UsuńJesli nie wychodzi masa to poprostu ubij nowe maslo z 100 g i powoli dodawaj zwazonej masy odrazu zgestnieje i naprawi sie .
OdpowiedzUsuńJesli nie wychodzi masa to poprostu ubij nowe maslo z 100 g i powoli dodawaj zwazonej masy odrazu zgestnieje i naprawi sie .
OdpowiedzUsuńZrobiłam i ja:) Ciasto obłędnie pyszne:) jestem zachwycona. Niebawem umieszczę też u siebie;) Dzięki za przepis:*
OdpowiedzUsuńProsze podac wielkosc blachy.
OdpowiedzUsuń23x33 cm :-)
Usuń