piątek, 2 stycznia 2015

Ciasto Cappuccino z orzechami i jabłkami


Hej :) Na początku wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :) Teraz pyszne ciasto :) Przepis na to ciasto dostałam od Moni (Monia wzięła od mamy). W tamtym roku przyniosła do pracy i normalnie pyszny, moje smaki i dodatek kawy. Dla mnie bomba. W tym roku poprosiłam o przepis i zrobiłam na Święta :) Polecam :))


Składniki wkładka:

  • 80 dkg krojonych w kostkę jabłek
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia





Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Jak jabłka puszczą sok dodajemy posiekane orzechy i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Białka Ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier i po jednym żółtku. Następnie mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy. Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowane jabłka z orzechami. Mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Do tzw."suchego patyczka".


Składniki ciasto orzechowe:

  • 9 jaj
  • 20 dkg cukru pudru
  • 10 dkg mąki
  • 20 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.Jak się nam wystudzi przekrawamy na pół.


Masa z cappuccino:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie 200 g kawy cappuccino ( u mnie orzechowe)
  • 1/3 szklanki wody
  • 200 g masła



Kawę zaparzamy w 1/3 szklance wody. Odstawiamy. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i ubijamy na parze ( u mnie około 30 minut). Dodajemy wcześniej zaparzoną kawę. Mieszamy i studzimy.  Jak się wystudzi ucieramy masło i do niego dodajemy stopniowo wcześniej przygotowany krem kawowy. 


Przełożenie ciasta: Ciasto orzechowe - masa - wkładka bakaliowa - masa - ciasto orzechowe - masa - kokos




31 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo pyszne ciacho. Zjadłabym, ale...postanowiłam trochę spasować ze słodyczami. Przynajmniej na początku roku. Cha, cha, cha. Ale zapiszę przepis, bo w końcu kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne:)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Przypomina mi ciasto o nazwie gargamel ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię koniecznie :)
    Wszystkiego Najsłodszego w Nowym Roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Beatko to ciasto do mnie woła i uśmiecha się :) miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje :)) Wszytkiego najlepszego w Nowym Roku! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie wysokie :) Zapowiada się bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale narobiłaś apetytu. :) Uwielbiam ciasta wilgotne od jabłek, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zasłodzenie gwarantowane, a ciasto prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda obłędnie, lubię takie połączenia smaków :-) zabieram sobie przepis i oczywiście kawałeczek ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. takiego ciasta jeszcze nie próbowałam.. fajne połączenie smaków i bardzo kuszące, chyba się skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie wygląda to ciacho! wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  13. moje smaki - orzechy i jabłka <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe ciasto, uwielbiam połączenie orzechów z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. oj jadłabym takie ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. mhmmm, zjadłabym....a mnie się już skończyła passa ciastowa...cza się ogarniać:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niezdrowo jeść po 22, ale kurczę... wygląda tak pysznie :)
    Zrobiłam wielki krok do przodu i przeniosłam się na blogspota :) jeszcze nie wszystko tam ogarniam, ale mam nadzieję, że mnie odwiedzisz w nowym miejscu :)

    Tosia z naczytane.blog.pl, teraz z naczytane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Imponująco wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Twoje ciasta zawsze mnie fascynowały:)masz rękę do wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam, to również zdecydowanie moje smaki :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witaj Beti. Dość często zaglądam na twojego bloga. Robisz bardzo ładne zdjęcia potraw. Ostatnio robiłam ciasto zemsta teściowej od Ciebie, i o dziwo mi wyszło. Zachęcona sukcesem, postanowiłam zrobić ciasto cappuccino, ale w tym wypadku nie poszło mi tak łatwo. Ciasto i wkładka wydaje mi się, że w porządku, ale ta masa jest trudna.
    Nie wiem co zrobiłam źle. Rozumiem, że całe jajka ubija się na parze, później chłodzi i dodaje masło. W każdym bądź razie masa u mnie zrobiła się płynna i w ogóle nie przypomina masy. Ciasto jest smaczne, ale nie wygląda ;/ Mogłabyś coś poradzić na przyszłość, jak zrobić to masę, żeby na pewno wyszła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Kurcze mnie wyszła oki, ale różnie bywa czasem jajka lub inne rzeczy. Do tego ciasta można zrobić jeszcze po prostu masę budyniową. Ugotować budyń domowy (jajka, mąką, mąka ziemniaczana, mleko. Cappucino rozpuścić w mleku i dodać do budyniu. Lub po prostu ugotować budynie śmietankowe i też dodać kawę, zagotować. Potem jak ostygnie zmiksować z kostką masła.

      Usuń
  22. Dziękuję za odpowiedź następnym razem zrobię z masą budyniową, będzie prościej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. A tej kawy to nie zaduzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie. Ciasto smakowało super.

      Usuń
  24. Jesli nie wychodzi masa to poprostu ubij nowe maslo z 100 g i powoli dodawaj zwazonej masy odrazu zgestnieje i naprawi sie .

    OdpowiedzUsuń
  25. Jesli nie wychodzi masa to poprostu ubij nowe maslo z 100 g i powoli dodawaj zwazonej masy odrazu zgestnieje i naprawi sie .

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam i ja:) Ciasto obłędnie pyszne:) jestem zachwycona. Niebawem umieszczę też u siebie;) Dzięki za przepis:*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...