Ciasto Cappuccino z orzechami i jabłkami
Hej :) Na początku wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :) Teraz pyszne ciasto :) Przepis na to ciasto dostałam od Moni (Monia wzięła od mamy). W tamtym roku przyniosła do pracy i normalnie pyszny, moje smaki i dodatek kawy. Dla mnie bomba. W tym roku poprosiłam o przepis i zrobiłam na Święta :) Polecam :))
- 80 dkg krojonych w kostkę jabłek
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 9 jaj
- 20 dkg cukru pudru
- 10 dkg mąki
- 20 dkg zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie 200 g kawy cappuccino ( u mnie orzechowe)
- 1/3 szklanki wody
- 200 g masła
Wygląda przesmacznie;)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo pyszne ciacho. Zjadłabym, ale...postanowiłam trochę spasować ze słodyczami. Przynajmniej na początku roku. Cha, cha, cha. Ale zapiszę przepis, bo w końcu kiedyś się skuszę :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
Bardzo ciekawy przepis. Przypomina mi ciasto o nazwie gargamel ;-)
OdpowiedzUsuńZrobię koniecznie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najsłodszego w Nowym Roku ;)
Beatko to ciasto do mnie woła i uśmiecha się :) miłego dnia
OdpowiedzUsuńChętnie bym takie ciasto zjadła!
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo ładnie się prezentuje :)) Wszytkiego najlepszego w Nowym Roku! :))
OdpowiedzUsuńJakie wysokie :) Zapowiada się bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś apetytu. :) Uwielbiam ciasta wilgotne od jabłek, mniam!
OdpowiedzUsuńZasłodzenie gwarantowane, a ciasto prezentuje się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie, lubię takie połączenia smaków :-) zabieram sobie przepis i oczywiście kawałeczek ciasta :-)
OdpowiedzUsuńtakiego ciasta jeszcze nie próbowałam.. fajne połączenie smaków i bardzo kuszące, chyba się skuszę! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda to ciacho! wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńmoje smaki - orzechy i jabłka <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, uwielbiam połączenie orzechów z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńoj jadłabym takie ciasto :-)
OdpowiedzUsuńmhmmm, zjadłabym....a mnie się już skończyła passa ciastowa...cza się ogarniać:)
OdpowiedzUsuńNiezdrowo jeść po 22, ale kurczę... wygląda tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wielki krok do przodu i przeniosłam się na blogspota :) jeszcze nie wszystko tam ogarniam, ale mam nadzieję, że mnie odwiedzisz w nowym miejscu :)
Tosia z naczytane.blog.pl, teraz z naczytane.blogspot.com
Brzmi smakowicie :D
OdpowiedzUsuńImponująco wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta zawsze mnie fascynowały:)masz rękę do wypieków:)
OdpowiedzUsuńMniam, to również zdecydowanie moje smaki :) Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWitaj Beti. Dość często zaglądam na twojego bloga. Robisz bardzo ładne zdjęcia potraw. Ostatnio robiłam ciasto zemsta teściowej od Ciebie, i o dziwo mi wyszło. Zachęcona sukcesem, postanowiłam zrobić ciasto cappuccino, ale w tym wypadku nie poszło mi tak łatwo. Ciasto i wkładka wydaje mi się, że w porządku, ale ta masa jest trudna.
OdpowiedzUsuńNie wiem co zrobiłam źle. Rozumiem, że całe jajka ubija się na parze, później chłodzi i dodaje masło. W każdym bądź razie masa u mnie zrobiła się płynna i w ogóle nie przypomina masy. Ciasto jest smaczne, ale nie wygląda ;/ Mogłabyś coś poradzić na przyszłość, jak zrobić to masę, żeby na pewno wyszła.
Witam :)
UsuńKurcze mnie wyszła oki, ale różnie bywa czasem jajka lub inne rzeczy. Do tego ciasta można zrobić jeszcze po prostu masę budyniową. Ugotować budyń domowy (jajka, mąką, mąka ziemniaczana, mleko. Cappucino rozpuścić w mleku i dodać do budyniu. Lub po prostu ugotować budynie śmietankowe i też dodać kawę, zagotować. Potem jak ostygnie zmiksować z kostką masła.
Dziękuję za odpowiedź następnym razem zrobię z masą budyniową, będzie prościej :)
OdpowiedzUsuńA tej kawy to nie zaduzo?
OdpowiedzUsuńRaczej nie. Ciasto smakowało super.
UsuńJesli nie wychodzi masa to poprostu ubij nowe maslo z 100 g i powoli dodawaj zwazonej masy odrazu zgestnieje i naprawi sie .
OdpowiedzUsuńJesli nie wychodzi masa to poprostu ubij nowe maslo z 100 g i powoli dodawaj zwazonej masy odrazu zgestnieje i naprawi sie .
OdpowiedzUsuńZrobiłam i ja:) Ciasto obłędnie pyszne:) jestem zachwycona. Niebawem umieszczę też u siebie;) Dzięki za przepis:*
OdpowiedzUsuńProsze podac wielkosc blachy.
OdpowiedzUsuń23x33 cm :-)
Usuń