poniedziałek, 6 października 2014

Ciasto krówka



Hej :)) Jak zobaczyłam to ciasto to dosłownie miałam ślinotok ;) Przeczytałam przepis, stwierdziłam dość proste i zrobiłam. Ciasto rzeczywiście rewelacyjne. Ciasto miodowe a w środku masa z ubitej śmietany kremówki, do której dodajemy galaretkę cytrynową, na wierzchu karmel i orzechy. W oryginalnym przepisie karmelu miała być cała puszka, ale dla mnie to za dużo i dałam tyle, żeby pokryć ciasto i żeby orzechy sie trzymały. Inspiracja znalazłam tutaj. Blaszka 24x34cm.


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 16 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią u mnie Skworcu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru



Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki (ja użyłam 30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 g orzechów włoskich
  • kajmak ( 1 puszka ja dałam dużo mniej)



Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, miód, oba cukry i sodę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i pieczemy obie osobno. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 30 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.


Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Czekamy, aż ostygnie i zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i zimną tężejącą galaretkę. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Na pierwszy placek wykładamy masę, przykrywamy drugim. Kajmak podgrzewamy w rondelku z wodą. Rozsmarowujemy na ciasto i na koniec posypujemy orzechami :)


31 komentarzy:

  1. Ale mi się zachciało takiego ciasta. Kiedyś, gdzieś...widziałam to ciasto. Skradnę Ci przepis i koniecznie musze zrobić, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na te zdjęcia to ja dostałam ślinotoku. Idealne warstwy! Całe ciacho idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. warstwy tak równe, że chyba linijką można mierzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z taką masą jeszcze się nie spotkałam.. ale powiem Ci: dla mnie bomba!
    Prezentuje się wyśmienicie, a ten wierzch <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to ciasto wygląda pysznie! Idealnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności. Miałam kiedyś okazję jeść to ciacho :-) przepis sobie zapisuje :-) i zabieram kawałek ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie apetyczne ciasto. Krówki jeszcze nie robiłam, i mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, rzeczywiście aż ślinka leci na jego widok :) Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  9. PYSZNOŚCI!! ZAPISUJĘ. A ZAPRASZAM NA CIASTO Z PIERNICZKAMI :
    POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-pierniczkami-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam to ciasto, od samego patrzenia aż robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny ,oj miodowe ,muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam krówkę :) Twoja kostka wygląda jak z prawdziwej cukierni !

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciacho, chętnie ustawię się w kolejce po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności! A kostka równiusieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale cudeńko, moje smaki zdecydowaniee :-))

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha! Mogę kawałeczek? Aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda doskonale !! Jeszcze takiego ciacha nie piekłam i muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  18. Raczej unikam słodyczy, szczegółnie ciast, ale to niera robię i uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto już się piecze jestem ciekawa jak będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wyszło idealne, ale co z tego jak placki są suche jak wiór:(
    Piekłam je tylko 20min a mimo to wyszły strasznie suche.

    OdpowiedzUsuń
  21. te proporcję są na blaszkę o jakich wymiarach?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto pyszne , piekłam na święta i wszyscy byli zachwyceni aż się rozpływało w ustach. ciasto było bardzo miękkie .

    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  23. Placki piekłam 8 minut .

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto upiekłam na mojej mamy urodziny i wszyscy byli bardzo zadowoleni.

    OdpowiedzUsuń
  25. czym można zastapić galaretkę? czy bez galaretki by nie wyszło?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy mozna użyć sztucznego miodu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...