wtorek, 26 sierpnia 2014

"Kuchnia indyjska" najlepsze przepisy



Lubicie kuchnię indyjską ?? Ja na pewno uwielbiam niektóre przyprawy używane właśnie w niej. Ta oto książka jest kopalnią przepisów na potrawy bardzo aromatyczne, klasyczne, popularne, oraz współczesne przepisy i składniki kuchni fusion. Kuchnia Indii to również największy na świecie zbiór dań wegetariańskich. Potrawy bazują na roślinach strączkowych i innych warzywach. Książka zawiera 325 przepisów na oryginalne i aromatyczne dania tejże kuchni, oraz ponad 1800 fotografii przygotowanych potraw, przypraw, warzyw itd.


Książka podzielona jest na następujące działy:
  • wprowadzenie do kuchni indyjskiej
  • podstawowe zasady kuchni indyjskiej
  • przygotowanie indyjskiego curry
  • planowanie indyjskiego posiłku
  • aromaty, przyprawy i zioła
  • proszki i pasty curry
  • pozostałe składniki
  • owoce
  • warzywa
  • fasola, groch i soczewica
  • ryż
  • chleby
  • naczynia i przybory kuchenne
  • zupy i przystawki
  • ryby i owoce morza
  • dania z drobiu
  • dania mięsne
  • dania balti
  • wegetariańskie dania główne
  • ryżowe i wegetariańskie przystawki oraz lekkie sałatki
  • dodatki przyprawowe i sosy czatni
  • indyjskie chleby
  • desery i napoje
  • glosariusz
    indeks
  • hurtownicy i dostawcy

Książka jest bardzo rozbudowana, wszystko w niej dokładnie opisane i jeśli ktoś chce  się nauczyć robienia potraw indyjskich, na pewno się z niej wiele skorzysta :) Zawiera ona również tzw. "porady kucharza" , które czasem okazują się bardzo pomocne, każda potrawa zawiera tabelę wartości odżywczych z liczbą kalorii. 


Przeglądając potrawy, na sam widok miałam ślinotok i z każdą stroną zaznaczałam coraz więcej pozycji, które chciałam bym zrobić. Książkę oceniam bardzo dobrze, fajne wydanie, piękne zdjęcia, które zachęcają do robienia potraw, kopalnia wiedzy na temat kuchni indyjskiej, potraw, przypraw i świetna sprawa, że przy przepisach mamy wykonanie danej potrawy pokazane krok po kroku. 



Autorzy: Mridula Baljekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain, Manisha Kanani
Wydawnictwo: Publicat
Ilość stron: 511
Oprawa: twarda
Cena 59 zł


Za książkę dziękuję:


http://publicat.pl/


8 komentarzy:

  1. Zupełnie nie znam się na kuchni indyjskiej, ale chętnie to zmienię:) Świetna książka, warto ją mieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa książka, muszę zerknąć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchnia indyjska jest tak aromatyczna, lubię ten miks aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię zaglądać do takich książek w poszukiwaniu nowych smaków:) p.s.sprawdź maila,proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię czerpać inspiracje z dalekich krajów. Świetna ściąga i podpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa ta książka, pełna nowych smaków i aromatów :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka książka to skarbnica wiadomości. Lubię mieć dobre źródła, z których chętnie korzystam. Gdybym taką książkę dostała również bym się cieszyła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne są takie pozycje, bo niekoniecznie musisz robić genau jak w książce, a pomysł, inspiracja zostają...no i zawsze to jakieś nowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...