wtorek, 15 kwietnia 2014

Złoty kurczak z dodatkami wg Jamie Olivera :)



Hej :)) Dzisiaj złoty kurczak wg Jamie Olivera ;) Przepis pochodzi z książki "15 minut w kuchni". Książkę dostałam os moich psiapsiułek na urodziny. Nam oczywiście w 15 minut nie udało się dania przygotować. Warto było, bo danie przepyszne :) Jutro napiszę trochę więcej na temat książki, a dziś podaję przepis na naprawdę pyszne danie :) Przepis trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich składników w domu :)

Składniki kurczak:
  • 4 piersi kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz

Składniki zapiekanka ziemniaczana:
  • około 800 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • oliwa
  • 1 drobiowa kostka bulionowa
  • zioła prowansalskie 
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 15 g sera cheddar

Składniki zielenina:
  • 1 duży por
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku
  • 200 gram mrożonego groszku i marchewki

Ziemniaki kroimy w malakserze lub na tarce w cieniutkie plasterki, przesypujemy je do garnka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na jakieś 10 minut. Cebule obieramy, kroimy w plasterki, przesypujemy na patelnię, dolewamy 2 łyżki oliwy, wkruszamy kostkę bulionową, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła i podsmażam,y, dolewając ok. łyżki wody, jeśli cebula zacnie przywierać.

Na dużym arkuszu papieru pergaminowego, wysypujemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Przykrywamy kurczaka papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Smażymy kurczaka na złoto na patelni z 1 łyżką oliwy, do momentu aż będzie gotowy, dodajemy do niego pokrojony w paseczki boczek i jeszcze podsmażamy.

Ziemniaki odcedzamy, przesypujemy do brytfanki, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy, żeby się nam składniki połączyły, wygładzamy na wierzchu, zalewamy śmietaną i posypujemy drobno startym cheddarem. Zapiekamy w piekarniku około 10-15 minut.

Pory kroimy w paseczki, wrzucamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę oliwy, przykrywamy i regularnie mieszamy. Dodajemy groszek i marchewkę, dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Szpinak myjemy i wrzucamy do reszty. Dokładnie mieszamy, podduszamy jeszcze chwilę, aż szpinak zwiotczeje. Na talerzu układamy stosik warzyw, na wierch nakładamy kurczaka i boczek. Podajemy z zapiekanką ziemniaczaną :)



14 komentarzy:

  1. Całość wygląda przecudownie i ta zapiekanka, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanka super można wykorzystać do innego dania jak nic :)

      Usuń
  2. Przepysznie wygląda ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię jak nic ,super podany.

    OdpowiedzUsuń
  4. obiad pierwsza klasa!:) kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, skąd wziąć papier pergaminowy do gotowania?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dotąd prawie wszystko od Jamiego mi się sprawdziło, więc stawiam, że ten kurczak jest jeszcze pyszniejszy niż wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...