wtorek, 18 marca 2014

Wiosenno - urodzinowy konkurs z marką Kamis :)



Witajcie :)) Już za dwa dni początek astronomicznej wiosny, a dokładnie za tydzień od tego dnia moje urodziny. Niestety nie osiemnaste he :)) Z tej też okazji dzięki uprzejmości firmy Kamis konkurs. Za możliwość zorganizowania bardzo dziękuję :)

Zadanie konkursowe będzie polegało na podaniu przepisu z jedną z moich ulubionych przypraw Kamis, a mianowicie curry indyjskie z serii Kamis specialite. 

Jeśli macie zdjęcie potrawy to możecie oczywiście przysłać. Umieścimy je na FB. 

Konkurs trwa od 18.03.2014 do 27.03.2014 

Jeśli ktoś będzie chciał dołączyć zdjęcie to proszę przesłać na adres: kruchebabeczki@gmail.com, można też umieścić link pod wpisem.

Przepisy proszę podawać w komentarzu pod tym postem !!!!

Nagrody: są to 3 zestawy przypraw Kamis pokazane na zdjęciu ( są prawie identyczne, mogą się różnić pojedynczymi sztukami) 

Zwycięzców wybiorę ja i wyniki podam do 30.03.2014

Zapraszam do konkursu i czekam na zgłoszenia :)) 


16 komentarzy:

  1. Super konkurs, postaram się wziąć udział :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki na jogurcie z curry indysjkim Kamis, warzywami i kurczakiem :)

    SKŁADNIKI :
    - 250 g jogurtu greckiego
    - 2 jajka
    - 2 łyżki oleju
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - pojedynczy, duży filet
    - przyprawa do kurczaka
    - mały por
    - 2 marchewki
    - duża cebula
    - papryka (kolor dowolny)
    - sól, pieprz
    - curry indyjskie Kamis
    - olej do smażenia placków

    Por drobno kroimy, marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, całość smażymy do miękkości doprawiając solą, pieprzem i curry indyjskim Kamis, odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę, smażymy i dodajemy do warzyw. Jogurt, jajka, olej, mąkę, proszek do pieczenia i sól miksujemy mikserem na gładką masę, następnie dodajemy do ciasta przestygnięte warzywa z kurczakiem, mieszamy (dodatek curry sprawi,że ciasto uzyska ładny, żółty kolor i orientalny smak). Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki, są pyszne! :)

    Zdjęcia dołączam w mailu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis numer 2 :)

    Orientalne muffinki cirry z warzywami i kurczakiem :

    SKŁADNIKI NA 12 MUFFINEK :
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - sól i pieprz
    - 125 ml jogurtu naturalnego
    - 1 jajko
    - 1/3 szklanki oleju
    - 1 papryka czerwona
    - filet drobiowy pojedyńczy
    - mały por
    - 1 duża marchew
    - 1 duża cebula
    - przyprawa Garam Masala
    - przyprawa Harissa
    - curry indyjskie Kamis

    Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, por (użyłam tylko łodygi) w półkola, marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tarce. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy do miękkości i pod koniec przyprawiamy garam masalą (2-3 łyżeczki). Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy harissą (2 łyżeczki) i wrzucamy do warzyw, całość razem smażymy dodając curry - ok 3 łyżeczki, w razie konieczności solimy. Gdy warzywa i mięso będą odpowiednio usmażone odstawiamy je do przestygnięcia. Suche składniki (mąka, szczypta soli, szczypta pieprzu i proszek do pieczenia) łączymy ze sobą w jednej misce, mokre (jogurt, jajko i olej) w drugiej, następnie mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką (nie musicie tego robić dokładnie). Następnie dodajemy przestygnięte warzywa z kurczakiem i całość jeszcze raz lekko mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i tak przygotowane muffinki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, smacznego! :) Są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno. :)

    Zdjęcia w mailu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasza jaglana z warzywami
    Potrzebujemy:
    curry indyjskie Kamis
    średniej wielkości cukinia lub 1/2 dużej
    papryka czerwona
    2 pomidory bez skórki
    pęczek pietruszki
    szklanka kaszy jaglanej
    sól, pieprz

    Cukinię pokroić w kostkę, lekko posolić i odstawić na kilka minut - aż zacznie puszczać sok. W tym czasie pokroić pozostałe warzywa. Wszystko umieścić w garnku, dodać 1,5 szklanki wody i kaszę jaglaną. Doprawić solą, pieprzem oraz curry indyjskim. Gotować aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka - około 20 minut. W razie potrzeby dodać więcej wody. Podawać jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuskus z kurczakiem, warzywami i masłem orzechowym
    Składniki:
    •5 łyżek kaszy kuskus
    •0,5 piersi z kurczaka
    •1 czubata łyżka masła orzechowego
    •1 marchew
    •2 łyżki kukurydzy z puszki
    •2 łyżki groszku z puszki
    •kawałek pora
    •0,5 papryki czerwonej
    •0,5 brokuła
    •pieprz
    •sól
    •curry indyjskie

    Kaszę zalewamy wodą z curry - czekamy jak wsiąknie.
    Marchew,paprykę,por kroimy na paski. Brokuł gotujemy al'dente i dzielimy na różyczki.
    Kurczaka kroimy kostkę i doprawiamy curry,pieprzem i solą.
    Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju ,wrzucamy kurczaka - gdy się zaróżowi dodajemy warzywa.
    Łyżkę masła orzechowego rozpuszczamy w rondelku, gdy będzie miało płynną konsystencję dodajemy do kurczaka i warzyw - smażymy. Gdy kurczak będzie gotowy łącznie z warzywami dodajemy kaszę kuskus.
    Smażymy ok 5 min.
    Podajemy na gorąco.
    Smacznego!
    Natalie

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze życzenia z okazji urodzin , nie wypominaj sobie wieku :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,

    Moja propozycja to :

    Pasta do chleba na bazie ziaren słonecznika, pieczonej papryki i curry

    Składniki :

    250 g ziaren słonecznika ( wyłuskanych )
    2 czerwone papryki
    100 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka soli
    5 łyżek oliwy
    woda przegotowana

    Ziarna zalewamy litrem wody i odstawiamy na noc żeby napęczniały.

    Paprykę pieczemy w piekarniku lub opalamy nad gazem. Ściągamy skórkę.

    Do miski wkładamy odsączone ziarna słonecznika, paprykę i resztę składników oprócz wody. Miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta rozrzedzamy ją przegotowaną wodą. Konsystencja według uznania.

    Pastę przekładamy do pojemnika, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poniżej link do zdjęcia na FB :)
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724144944273188&set=pcb.724145427606473&type=1&theater

      Usuń
  8. To curry to jedyne jakie jest w moim domu:) moja propozycja na konkurs z użyciem właśnie curry indyjskiego KAMIS
    Curry z kalafiora
    50 dag kalafiora u mnie mrożony
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1/2 łyżeczki curry
    1/4 łyżeczki kurkumy i imbiru
    szczypta chili
    sól
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1/4 szklanki mleka kokosowego
    zielona pietruszka
    Wykonanie:
    Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę w garnku podgrzać olej wymieszany z masłem i dodać cebule z czosnkiem, chwilkę podsmażyć i dodać 2-3 łyżki bulionu oraz curry, udusić do miękkości cebuli, następnie dodać różyczki kalafiora i resztę bulionu dosypać pozostałe przyprawy i pod przykryciem udusić do miękkości kalafiora pod koniec dodać mleko kokosowe i ewentualnie doprawić, przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
    Idąc za radą autorki podałam carry z podsmażoną kiełbaską i świeżym chlebem.

    Oczywiście wszystkiego NAJ, NAJ z okazji urodzin :)
    Pozdrawiam, Iwona C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Link do zdjęcia na FB - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724144930939856&set=pcb.724145427606473&type=1&theater

      Usuń
  9. Tagiatelle z kurczakiem i curry

    Składniki:
    -2 piersi z kurczaka
    -4 pieczarki
    -300ml śmietany 30%
    -makaron orkiszowy tagliatelle
    -curry, sól, pieprz

    Wykonanie:
    Mięso opłukać, pokroić w kostkę (raczej drobną) i posolić. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, a po ok 2minutach dorzucić opłukane i pokrojone w plasterki pieczarki.
    Smażyć ok 5minut, aż kurczak będzie gotowy, a woda z pieczarek wyparuje.
    W tym czasie nastawiamy wodę na makaron, która lekko solimy. Do wrzącej wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
    Do gotowego kurczaka wlewamy śmietanę i mieszając gotujemy. Redukujemy gęstość sosu ok 3minut, po czym sypiemy curry, pieprz (i sól jeśli jeszcze potrzeba).
    Należy uważać, aby nie przesadzić z curry, jednak za mało też nie można posypać-brawo Karolina, logiczne zdanie :D
    Gotowy makaron przekładamy do miseczki na to nakładamy sos.
    Podajemy od razu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Link do zdjęcia na FB :)
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724144950939854&set=pcb.724145427606473&type=1&theater

      Usuń
  10. Kalafior z kurkumą i curry

    Składniki :

    jeden średni kalafior
    pół łyżeczki kurkumy
    pół łyżeczki curry
    vegeta
    masło

    Kalafior dzielimy na różyczki, wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy około 3-4 łyżek masła, dodajemy kalafior. Posypujemy kurkumą, curry. Mieszamy. Podsmażamy aż zacznie nabierać złotego koloru. Próbujemy jeśli jest mało słony doprawiamy vegetą.

    Można podawać jako dodatek do ryżu, ziemniaków, kaszy. Świetnie smakuje sam.

    Smacznego :)
    Pozdrawiam
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
  11. A i zapomniałam dodać...nie startuję ponieważ nie lubię curry :( Jednak życzę Wszystkim dobrej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czekoladowe muffinki z curry ( Przyznam szczerze nie próbowałam jeszcze ale przepis tak mnie zaciekawił,że przekazuje dalej )

    Na 6 babeczek :

    25 g gorzkiego kakao
    80 ml wrzącej wody
    1 duże jajko
    105 g mąki uniwersalnej
    110 g cukru
    1/2 łyżeczki curry w proszku
    1/4 łyżeczki sody
    1/4 łyżeczki soli
    75 g masła w temp. pokojowej

    Kakao rozpuszczamy we wrzątku mieszając aż powstanie gładka pasta. W misce ubijamy jajko, dodajemy 1 łyżeczkę pasty kakaowej,mieszamy do połączenia.

    Wszystkie suche składniki przesiewamy.Dodajemy miękkie masło i pastę kakaową. Mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy ubite jajko, mieszamy.

    Foremki na muffinki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 170*C przez 20-25 minut do suchego patyczka.

    Krem :
    40 ml mleczka kokosowego
    50 g miękkiego masła
    200 g cukru pudru
    szczypta soli

    Masło ucieramy z połową cukru na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i sól, mieszamy. Mieszając stopniowo dosypujemy resztę cukru aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Krem nakładamy na ostudzone babeczki.

    Smacznego
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...