poniedziałek, 29 lipca 2013

Muffinki z borówką amerykańską :)



Długo nie robiłam muffinek, a jagody i wszystko z ich dodatkiem uwielbiam :) szczególnie lody, kojarzą mi się z dzieciństwem, wtedy ten smak jakoś jadłam najczęściej. Czekają w lodówce, bo oczywiście nie mogłam się oprzeć, żeby nie zrobić domowych :)) Inspiracją do moich muffin były muffinki tutaj. Przepis troszkę zmodyfikowałam. Wyszły pyszne, wilgotne i fajnie rosły :)) Polecam :))

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • borówka amerykańska (ilość wedle uznania, ja dałam dużo)
  • cukier puder do posypania

Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Papilotki wypełniamy do około 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut.  Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem :)



13 komentarzy:

  1. uwielbiam borówki za to, że mają dosyć specyficzny smak, niby jagoda niby nie...nie za słodka..a muffiny bajer;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze muffinki są z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne, z równymi górkami:) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Planuję muffiny na weekend, ale z czym je zrobić... borówki, wiśnie, maliny...

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie,aromatycznie-Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. "Mniamuśne" muffinki, nic tylko się objadać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze jak ja dawno nie robilam muffinek ;) a te twoje świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. klasyka.. mmm :) nie jadłam wieki, ale mam teraz smaka! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Robilam 2 razy :)Nie chcialy mi wyrosnac :c ale w smaku sa mega ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...