piątek, 17 maja 2013

Babka cytrynowa



Tym razem babka cytrynowa. Była już pomarańczowa, która była pyszna, a teraz wypróbowałam z cytryną. Bardzo lubię takie suche ciasta bez mas do kawki. Całość polana roztopioną czekoladą i lukrem cytrynowym. Babkę piekłam w formie silikonowej :)


Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g stopionej margaryny
  • starta skórka z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego domowego (klik)  


    Margarynę roztopić i zostawić do przestygnięcia. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ( ja ubijałam tak około 10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać powoli roztopioną margarynę, dodać sok i stratą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut ( sprawdzać patyczkiem). 

9 komentarzy:

  1. Ja też przepadam za 'suchymi' ciastami, a babki cytrynowe to moja mała obsesja, odkąd kiedyś gdzieś skosztowałam takiego wypieku, często za mną chodzi^^

    OdpowiedzUsuń
  2. O,KOLEJNA BABECZKA CYTRYNOWA,wspaniale sie prezentuje,babki uwielbiam,pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. fanem babek nie jestem, ale ta polewa mnie urzekła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie wygląda, zwłaszcza dekoracja z lukru i czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekka i orzeźwiająca, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakuje pewnie znakomicie, ale jak wyglądaaaaa! Mistrzostwo :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...