poniedziałek, 4 marca 2013

Łopatka w sosie musztardowo-śmietanowym z warzywami



Mąż upiekł w piekarniku dość duży kawałek łopatki (jak by nie upiekł to po prostu podsmażyłabym ją na patelni). Trochę mu odkroiłam, zrobiłam sos, dodałam papryki i pora i wyszedł pyszny obiadek :)

Składniki:
  • około 400g łopatki ( u mnie wcześniej upieczona w piekarniku)
  • 1 mała papryka
  • 1/2 pora
  • suszone pomidory, bazylia i czosnek
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • około 100 ml śmietany 30%
  • nieduża ilość oleju do smażenia

Paprykę i pora pokroić na kawałki. Podsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Upieczoną karkówkę ( jeśli nie ma się upieczonej, to po prostu pieczemy ją na patelni przed wrzuceniem pora i papryki) również podzielić na mniejsze kawałki, dodać do warzyw. Następnie dodać musztardę, miód, suszone pomidory, bazylię, czosnek i na koniec śmietanę. Poddusić z jakieś 5 minut, można w razie potrzeby ewentualnie doprawić do smaku. U mnie z ziemniaczkami.


3 komentarze:

  1. nooo, i obiad jest, szybki myk i do tego smaczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. yhm, yhm-dooobry obiadek, dobry:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...