Łopatka w sosie musztardowo-śmietanowym z warzywami
Mąż upiekł w piekarniku dość duży kawałek łopatki (jak by nie upiekł to po prostu podsmażyłabym ją na patelni). Trochę mu odkroiłam, zrobiłam sos, dodałam papryki i pora i wyszedł pyszny obiadek :)
Składniki:
- około 400g łopatki ( u mnie wcześniej upieczona w piekarniku)
- 1 mała papryka
- 1/2 pora
- suszone pomidory, bazylia i czosnek
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- około 100 ml śmietany 30%
- nieduża ilość oleju do smażenia
Paprykę i pora pokroić na kawałki. Podsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Upieczoną karkówkę ( jeśli nie ma się upieczonej, to po prostu pieczemy ją na patelni przed wrzuceniem pora i papryki) również podzielić na mniejsze kawałki, dodać do warzyw. Następnie dodać musztardę, miód, suszone pomidory, bazylię, czosnek i na koniec śmietanę. Poddusić z jakieś 5 minut, można w razie potrzeby ewentualnie doprawić do smaku. U mnie z ziemniaczkami.
nooo, i obiad jest, szybki myk i do tego smaczny!:)
OdpowiedzUsuńyhm, yhm-dooobry obiadek, dobry:)
OdpowiedzUsuń