środa, 15 sierpnia 2012

Łosoś zapiekany z cukinią, marchewką i pomidorami



Uwielbiam łososia pod prawie każdą postacią :)) Mogłabym go jeść na okrągło. Trochę droga ryba, ale raz na jakiś czas można zaszaleć. Spróbowałam go zrobić z  cukinią do tego marchewka i pomidorki. Wyszedł bardzo smaczny :) Zdjęcia wyszły tylko troszkę za ciemne, ale niestety taka pogoda :((

Składniki dla 2 osób:
  • około 40 dkg. filetu z łososia
  • średnia cukinia
  • 3 średnie marchewki
  • 6 małych pomidorków ( mogą być cherry albo koktajlowe)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Łososia natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na chwilę. Marchewkę i cukinię pokroić w plasterki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego ( spód naczynia polać oliwą z oliwek). Na wierzch położyć łososia, na niego pomidorki, natkę pietruszki. Całość skropić niedużą ilością oliwy z oliwek. Można jeszcze trochę doprawić, ale to wedle uznania. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni około 40 - 50 minut. U mnie podane z ćwiartkami zapieczonych ziemniaczków. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Tez tak mam z łososiem- moja ulubiona ryba, niezależnie jak podana. Muszę spróbować z dodatkiem cukinii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I nic więcej do szczęścia nie trzeba;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...