Łosoś zapiekany z cukinią, marchewką i pomidorami
Uwielbiam łososia pod prawie każdą postacią :)) Mogłabym go jeść na okrągło. Trochę droga ryba, ale raz na jakiś czas można zaszaleć. Spróbowałam go zrobić z cukinią do tego marchewka i pomidorki. Wyszedł bardzo smaczny :) Zdjęcia wyszły tylko troszkę za ciemne, ale niestety taka pogoda :((
Składniki dla 2 osób:
- około 40 dkg. filetu z łososia
- średnia cukinia
- 3 średnie marchewki
- 6 małych pomidorków ( mogą być cherry albo koktajlowe)
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Łososia natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na chwilę. Marchewkę i cukinię pokroić w plasterki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego ( spód naczynia polać oliwą z oliwek). Na wierzch położyć łososia, na niego pomidorki, natkę pietruszki. Całość skropić niedużą ilością oliwy z oliwek. Można jeszcze trochę doprawić, ale to wedle uznania. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni około 40 - 50 minut. U mnie podane z ćwiartkami zapieczonych ziemniaczków. Smacznego :)
Tez tak mam z łososiem- moja ulubiona ryba, niezależnie jak podana. Muszę spróbować z dodatkiem cukinii ;)
OdpowiedzUsuńI nic więcej do szczęścia nie trzeba;-)
OdpowiedzUsuń