Ciasta i desery z rabarbarem


#artykuł sponsorowany

Rabarbar jest często spotykany w przydomowych ogródkach. Jego kwaskowy smak doskonale łączy się ze słodkim ciastem, dlatego stanowi pożądany dodatek do deserów. Warto również sięgnąć po kompot z rabarbaru, który zapewnia przyjemne orzeźwienie. Do jakich wypieków i deserów pasują jego różowe liście? Skorzystaj z naszych wyjątkowych receptur.

Co to jest rabarbar i jakie ma właściwości?

Rabarbar jest warzywem zaliczanym do rodziny rdestowatych. Jego jadalne ogonki liściowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie dobrze łączą się ze wszystkim co słodkie, dlatego sprawdzają się w deserach. Ogonki liściowe mogą mieć odcienie czerwone, różowe lub zielone. Charakteryzują się kwaśnym i nieco cierpkim smakiem, a zawdzięczają to zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego, a także olejków eterycznych. Rabarbar jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe – należy docenić również obecność wielu składników mineralnych, witamin oraz substancji aktywnych. Stanowi skarbnicę magnezu, potasu i żelaza. Poza tym znajduje się w nim jod, mangan oraz cynk. Jest też źródłem witamin z grupy B, A, C i E. Zawiera kwas foliowy oraz błonnik. Warto dodawać go do deserów i innych potraw ze względu na zawartość antyoksydantów. Rabarbar sprawia, że wszystkie wypieki stają się niepowtarzalne. Korzystaj jak najwięcej z cennych składników rabarbaru, dodając go do swoich deserów.

Tarta z rabarbarem – deser rozpływający się w ustach

Tarta stała się uwielbianym przysmakiem, chociaż w Polsce na szerszą skalę pojawiła się nie tak dawno. Obecnie słodkie wersje serwują liczne cukiernie, ale można ją zjeść również w wersji wytrawnej na ciepło lub zimno jako lunch lub na obiad. Dziś przedstawiamy Ci słodko-kwaśną tartę z rabarbarem. Pełny przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/letnia-tarta-z-rabarbarem. Do kruchego ciasta wywodzącego się z kuchni francuskiej dodajemy kakao, dzięki czemu zyskuje mocny czekoladowy smak. Masa budyniowa i kawałki rabarbaru dopełniają deser. Tarta jest delikatna i po prostu rozpływa się w ustach. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, aby wszystko zostało upieczone we właściwy sposób.  

Kakaowe lody z rabarbarem – zdrowie na patyku

Łatwo dostępne formy na lody pozwalają przygotować letnie smakołyki we własnym domu. Nasza propozycja to zdecydowanie zdrowsza wersja niż lody kupowane w sklepie. Kwaśny smak rabarbaru zapewnia doskonałe orzeźwienie w ciepłe dni. Bazę lodów stanowi mleko, do którego należy wsypać kakao i nasiona chia. Kakao stanowi doskonałe źródło substancji przeciwutleniających. Wpływa na poprawę samopoczucia. Za to nasiona chia zawierają dużo cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Aby lody zyskały pożądaną słodkość, do mleka dodaj również cukier. Informacje, w jaki sposób trzeba przygotować rabarbar i maliny, są dostępne tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/kakaowe-lody-chia-na-patyku. Jeżeli będziesz trzymać się przepisu, uzyskasz lody stanowiące połączenie dwóch wybornych mas.

Crumble z rabarbarem – uczta dla zmysłów

Pod nazwą crumble kryją się owoce zapiekane pod kruszonką. Chociaż rabarbar jest warzywem, to jednak jego klasyfikacja dla niektórych bywa problematyczna ze względu na smak. Na dodatek świetnie smakuje również w zapieczonej wersji. Trudno o zdrowszy deser, gdy kruszonka jest zrobiona z kaszy jaglanej połączonej z migdałami. Kakao podkręca smak. Jagody goi i rabarbar stanowią ciekawe połączenie, a zapieczone pod kruszonką sprawdzą się nie tylko jako deser, ale też śniadanie. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/fit-rabarbarowo-jablkowe-crumble możesz dokładnie sprawdzić, jak przygotować crumble.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – czekoladowa wersja

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to klasyka, ale naszej recepturze jeszcze trudniej się oprzeć: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-drozdzowe-z-rabarbarem-i-truskawkami. Połączyliśmy rabarbar z truskawkami, ale zatopiliśmy je w cieście drożdżowym pełnym kakao. Smak wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem czekolady. Słodycz ciasta i orzeźwiająca moc letnich owoców sprawią, że znowu poczujesz dziecięcą beztroskę.

Rabarbar jest często spotykany w przydomowych ogródkach. Jego kwaskowy smak doskonale łączy się ze słodkim ciastem, dlatego stanowi pożądany dodatek do deserów. Warto również sięgnąć po kompot z rabarbaru, który zapewnia przyjemne orzeźwienie. Do jakich wypieków i deserów pasują jego różowe liście? Skorzystaj z naszych wyjątkowych receptur.

Co to jest rabarbar i jakie ma właściwości?

Rabarbar jest warzywem zaliczanym do rodziny rdestowatych. Jego jadalne ogonki liściowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie dobrze łączą się ze wszystkim co słodkie, dlatego sprawdzają się w deserach. Ogonki liściowe mogą mieć odcienie czerwone, różowe lub zielone. Charakteryzują się kwaśnym i nieco cierpkim smakiem, a zawdzięczają to zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego, a także olejków eterycznych. Rabarbar jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe – należy docenić również obecność wielu składników mineralnych, witamin oraz substancji aktywnych. Stanowi skarbnicę magnezu, potasu i żelaza. Poza tym znajduje się w nim jod, mangan oraz cynk. Jest też źródłem witamin z grupy B, A, C i E. Zawiera kwas foliowy oraz błonnik. Warto dodawać go do deserów i innych potraw ze względu na zawartość antyoksydantów. Rabarbar sprawia, że wszystkie wypieki stają się niepowtarzalne. Korzystaj jak najwięcej z cennych składników rabarbaru, dodając go do swoich deserów.

Tarta z rabarbarem – deser rozpływający się w ustach

Tarta stała się uwielbianym przysmakiem, chociaż w Polsce na szerszą skalę pojawiła się nie tak dawno. Obecnie słodkie wersje serwują liczne cukiernie, ale można ją zjeść również w wersji wytrawnej na ciepło lub zimno jako lunch lub na obiad. Dziś przedstawiamy Ci słodko-kwaśną tartę z rabarbarem. Pełny przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/letnia-tarta-z-rabarbarem. Do kruchego ciasta wywodzącego się z kuchni francuskiej dodajemy kakao, dzięki czemu zyskuje mocny czekoladowy smak. Masa budyniowa i kawałki rabarbaru dopełniają deser. Tarta jest delikatna i po prostu rozpływa się w ustach. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, aby wszystko zostało upieczone we właściwy sposób.  

Kakaowe lody z rabarbarem – zdrowie na patyku

Łatwo dostępne formy na lody pozwalają przygotować letnie smakołyki we własnym domu. Nasza propozycja to zdecydowanie zdrowsza wersja niż lody kupowane w sklepie. Kwaśny smak rabarbaru zapewnia doskonałe orzeźwienie w ciepłe dni. Bazę lodów stanowi mleko, do którego należy wsypać kakao i nasiona chia. Kakao stanowi doskonałe źródło substancji przeciwutleniających. Wpływa na poprawę samopoczucia. Za to nasiona chia zawierają dużo cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Aby lody zyskały pożądaną słodkość, do mleka dodaj również cukier. Informacje, w jaki sposób trzeba przygotować rabarbar i maliny, są dostępne tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/kakaowe-lody-chia-na-patyku. Jeżeli będziesz trzymać się przepisu, uzyskasz lody stanowiące połączenie dwóch wybornych mas.

Crumble z rabarbarem – uczta dla zmysłów

Pod nazwą crumble kryją się owoce zapiekane pod kruszonką. Chociaż rabarbar jest warzywem, to jednak jego klasyfikacja dla niektórych bywa problematyczna ze względu na smak. Na dodatek świetnie smakuje również w zapieczonej wersji. Trudno o zdrowszy deser, gdy kruszonka jest zrobiona z kaszy jaglanej połączonej z migdałami. Kakao podkręca smak. Jagody goi i rabarbar stanowią ciekawe połączenie, a zapieczone pod kruszonką sprawdzą się nie tylko jako deser, ale też śniadanie. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/fit-rabarbarowo-jablkowe-crumble możesz dokładnie sprawdzić, jak przygotować crumble.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – czekoladowa wersja

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to klasyka, ale naszej recepturze jeszcze trudniej się oprzeć: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-drozdzowe-z-rabarbarem-i-truskawkami. Połączyliśmy rabarbar z truskawkami, ale zatopiliśmy je w cieście drożdżowym pełnym kakao. Smak wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem czekolady. Słodycz ciasta i orzeźwiająca moc letnich owoców sprawią, że znowu poczujesz dziecięcą beztroskę.

4 komentarze:

  1. czekam na maj i rabarbarowe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wypieki z rabarbarem :) zawsze czekam z niecierpliwością na pierwszy rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie. Lubię rabarbarowe desery. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger