Ciasta i desery z rabarbarem
#artykuł sponsorowany
Rabarbar jest często spotykany w przydomowych ogródkach. Jego kwaskowy smak doskonale łączy się ze słodkim ciastem, dlatego stanowi pożądany dodatek do deserów. Warto również sięgnąć po kompot z rabarbaru, który zapewnia przyjemne orzeźwienie. Do jakich wypieków i deserów pasują jego różowe liście? Skorzystaj z naszych wyjątkowych receptur.
Co to jest rabarbar
i jakie ma właściwości?
Rabarbar jest warzywem zaliczanym do rodziny rdestowatych. Jego jadalne
ogonki liściowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie dobrze łączą
się ze wszystkim co słodkie, dlatego sprawdzają się w deserach. Ogonki liściowe
mogą mieć odcienie czerwone, różowe lub zielone. Charakteryzują się kwaśnym i
nieco cierpkim smakiem, a zawdzięczają to zawartości kwasu cytrynowego i
jabłkowego, a także olejków eterycznych. Rabarbar jest ceniony nie tylko ze
względu na walory smakowe – należy docenić również obecność wielu składników
mineralnych, witamin oraz substancji aktywnych. Stanowi skarbnicę magnezu,
potasu i żelaza. Poza tym znajduje się w nim jod, mangan oraz cynk. Jest też
źródłem witamin z grupy B, A, C i E. Zawiera kwas foliowy oraz błonnik. Warto
dodawać go do deserów i innych potraw ze względu na zawartość antyoksydantów.
Rabarbar sprawia, że wszystkie wypieki stają się niepowtarzalne. Korzystaj jak
najwięcej z cennych składników rabarbaru, dodając go do swoich deserów.
Tarta z rabarbarem
– deser rozpływający się w ustach
Tarta stała się uwielbianym przysmakiem, chociaż w Polsce na szerszą skalę
pojawiła się nie tak dawno. Obecnie słodkie wersje serwują liczne cukiernie,
ale można ją zjeść również w wersji wytrawnej na ciepło lub zimno jako lunch
lub na obiad. Dziś przedstawiamy Ci słodko-kwaśną tartę z rabarbarem. Pełny
przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/letnia-tarta-z-rabarbarem.
Do kruchego ciasta wywodzącego się z kuchni francuskiej dodajemy kakao, dzięki
czemu zyskuje mocny czekoladowy smak. Masa budyniowa i kawałki rabarbaru
dopełniają deser. Tarta jest delikatna i po prostu rozpływa się w ustach.
Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, aby wszystko zostało upieczone we
właściwy sposób.
Kakaowe lody z
rabarbarem – zdrowie na patyku
Łatwo dostępne formy na lody pozwalają przygotować letnie smakołyki we
własnym domu. Nasza propozycja to zdecydowanie zdrowsza wersja niż lody
kupowane w sklepie. Kwaśny smak rabarbaru zapewnia doskonałe orzeźwienie w
ciepłe dni. Bazę lodów stanowi mleko, do którego należy wsypać kakao i nasiona
chia. Kakao stanowi doskonałe źródło substancji przeciwutleniających. Wpływa na
poprawę samopoczucia. Za to nasiona chia zawierają dużo cennych kwasów
tłuszczowych omega-3. Aby lody zyskały pożądaną słodkość, do mleka dodaj
również cukier. Informacje, w jaki sposób trzeba przygotować rabarbar i maliny,
są dostępne tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/kakaowe-lody-chia-na-patyku.
Jeżeli będziesz trzymać się przepisu, uzyskasz lody stanowiące połączenie dwóch
wybornych mas.
Crumble z
rabarbarem – uczta dla zmysłów
Pod nazwą crumble kryją się owoce zapiekane pod kruszonką. Chociaż rabarbar
jest warzywem, to jednak jego klasyfikacja dla niektórych bywa problematyczna
ze względu na smak. Na dodatek świetnie smakuje również w zapieczonej wersji.
Trudno o zdrowszy deser, gdy kruszonka jest zrobiona z kaszy jaglanej połączonej
z migdałami. Kakao podkręca smak. Jagody goi i rabarbar stanowią ciekawe
połączenie, a zapieczone pod kruszonką sprawdzą się nie tylko jako deser, ale
też śniadanie. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/fit-rabarbarowo-jablkowe-crumble
możesz dokładnie sprawdzić, jak przygotować crumble.
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem – czekoladowa wersja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem to klasyka, ale naszej recepturze jeszcze
trudniej się oprzeć: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-drozdzowe-z-rabarbarem-i-truskawkami.
Połączyliśmy rabarbar z truskawkami, ale zatopiliśmy je w cieście drożdżowym
pełnym kakao. Smak wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem czekolady. Słodycz ciasta i
orzeźwiająca moc letnich owoców sprawią, że znowu poczujesz dziecięcą
beztroskę.
Rabarbar jest często spotykany w przydomowych ogródkach. Jego kwaskowy smak
doskonale łączy się ze słodkim ciastem, dlatego stanowi pożądany dodatek do
deserów. Warto również sięgnąć po kompot z rabarbaru, który zapewnia przyjemne
orzeźwienie. Do jakich wypieków i deserów pasują jego różowe liście? Skorzystaj
z naszych wyjątkowych receptur.
Co to jest rabarbar
i jakie ma właściwości?
Rabarbar jest warzywem zaliczanym do rodziny rdestowatych. Jego jadalne
ogonki liściowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie dobrze łączą
się ze wszystkim co słodkie, dlatego sprawdzają się w deserach. Ogonki liściowe
mogą mieć odcienie czerwone, różowe lub zielone. Charakteryzują się kwaśnym i
nieco cierpkim smakiem, a zawdzięczają to zawartości kwasu cytrynowego i
jabłkowego, a także olejków eterycznych. Rabarbar jest ceniony nie tylko ze
względu na walory smakowe – należy docenić również obecność wielu składników
mineralnych, witamin oraz substancji aktywnych. Stanowi skarbnicę magnezu,
potasu i żelaza. Poza tym znajduje się w nim jod, mangan oraz cynk. Jest też
źródłem witamin z grupy B, A, C i E. Zawiera kwas foliowy oraz błonnik. Warto
dodawać go do deserów i innych potraw ze względu na zawartość antyoksydantów.
Rabarbar sprawia, że wszystkie wypieki stają się niepowtarzalne. Korzystaj jak
najwięcej z cennych składników rabarbaru, dodając go do swoich deserów.
Tarta z rabarbarem
– deser rozpływający się w ustach
Tarta stała się uwielbianym przysmakiem, chociaż w Polsce na szerszą skalę
pojawiła się nie tak dawno. Obecnie słodkie wersje serwują liczne cukiernie,
ale można ją zjeść również w wersji wytrawnej na ciepło lub zimno jako lunch
lub na obiad. Dziś przedstawiamy Ci słodko-kwaśną tartę z rabarbarem. Pełny
przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/letnia-tarta-z-rabarbarem.
Do kruchego ciasta wywodzącego się z kuchni francuskiej dodajemy kakao, dzięki
czemu zyskuje mocny czekoladowy smak. Masa budyniowa i kawałki rabarbaru
dopełniają deser. Tarta jest delikatna i po prostu rozpływa się w ustach.
Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, aby wszystko zostało upieczone we
właściwy sposób.
Kakaowe lody z
rabarbarem – zdrowie na patyku
Łatwo dostępne formy na lody pozwalają przygotować letnie smakołyki we
własnym domu. Nasza propozycja to zdecydowanie zdrowsza wersja niż lody
kupowane w sklepie. Kwaśny smak rabarbaru zapewnia doskonałe orzeźwienie w
ciepłe dni. Bazę lodów stanowi mleko, do którego należy wsypać kakao i nasiona
chia. Kakao stanowi doskonałe źródło substancji przeciwutleniających. Wpływa na
poprawę samopoczucia. Za to nasiona chia zawierają dużo cennych kwasów
tłuszczowych omega-3. Aby lody zyskały pożądaną słodkość, do mleka dodaj
również cukier. Informacje, w jaki sposób trzeba przygotować rabarbar i maliny,
są dostępne tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/kakaowe-lody-chia-na-patyku.
Jeżeli będziesz trzymać się przepisu, uzyskasz lody stanowiące połączenie dwóch
wybornych mas.
Crumble z
rabarbarem – uczta dla zmysłów
Pod nazwą crumble kryją się owoce zapiekane pod kruszonką. Chociaż rabarbar
jest warzywem, to jednak jego klasyfikacja dla niektórych bywa problematyczna
ze względu na smak. Na dodatek świetnie smakuje również w zapieczonej wersji.
Trudno o zdrowszy deser, gdy kruszonka jest zrobiona z kaszy jaglanej połączonej
z migdałami. Kakao podkręca smak. Jagody goi i rabarbar stanowią ciekawe
połączenie, a zapieczone pod kruszonką sprawdzą się nie tylko jako deser, ale
też śniadanie. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/fit-rabarbarowo-jablkowe-crumble
możesz dokładnie sprawdzić, jak przygotować crumble.
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem – czekoladowa wersja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem to klasyka, ale naszej recepturze jeszcze
trudniej się oprzeć: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-drozdzowe-z-rabarbarem-i-truskawkami.
Połączyliśmy rabarbar z truskawkami, ale zatopiliśmy je w cieście drożdżowym
pełnym kakao. Smak wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem czekolady. Słodycz ciasta i
orzeźwiająca moc letnich owoców sprawią, że znowu poczujesz dziecięcą
beztroskę.
czekam na maj i rabarbarowe pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z rabarbarem :) zawsze czekam z niecierpliwością na pierwszy rabarbar :)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis
OdpowiedzUsuńSmakowicie. Lubię rabarbarowe desery. :)
OdpowiedzUsuń