Maszynki i nożyczki do strzyżenia psów – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

 


Zanim wykonamy pierwsze domowe strzyżenie naszego czworonoga, powinniśmy zakupić odpowiedni sprzęt, czyli maszynkę lub/i nożyczki. Ich przemyślany wybór nie tylko ułatwi nam pracę, ale również zmniejszy ryzyko skaleczenia zwierzęcia. Czy strzyżenie lepiej wykonywać maszynką, czy nożyczkami? Na co zwrócić uwagę przy zakupie maszynki? Jakie są rodzaje nożyczek? Przeczytajcie.

Domowe strzyżenie – o czym pamiętać?

Decydując się na samodzielne strzyżenie, najważniejsze jest, aby nie strzyc zwierząt maszynką przeznaczoną do strzyżenia ludzkiego włosa, ani nożyczkami krawieckimi. Dlaczego? Po pierwsze, nasze maszynki są o wiele głośniejsze od maszynek przeznaczonych do strzyżenia czworonogów – przez to też psy bardziej się ich boją. Po drugie, nieprofesjonalny sprzęt w połączeniu z naszym stresem oraz stresem u zwierzęcia zwiększa ryzyko skaleczenia. Co więcej, zamiast ładnej fryzury, na szacie możemy stworzyć nieestetyczne dziury – wówczas groomerzy muszą ostrzyc naszego pupila „na zero”.

Maszynka czy nożyczki?

Większość groomerów w profesjonalnych salonach wykonuje strzyżenia za pomocą maszynki. Nożyczki dedykowane są zwłaszcza do skracania włosów w okolicach wrażliwych, takich jak pysk, okolice oczu, okolice uszu, ogon, łapy. Jednak obcinanie szaty czworonoga za pomocą maszynki jest przede wszystkim szybsze i mniej pracochłonne niż z użyciem nożyczek.

Profesjonalne maszynki wyposażone są w wymienne ostrza i nasadki, dzięki którym można zmieniać długość cięcia. Wówczas maszynka będzie uniwersalna – dopasujemy ostrze do każdego rodzaju włosa, dzięki czemu domowe strzyżenie będzie łatwiejsze. Ważne jest, aby przed każdym strzyżeniem naoliwić ostrze, natomiast na końcu je zdezynfekować.

W sytuacji, gdy nie mamy wprawy w wykonywaniu tego zabiegu pielęgnacyjnego, to maszynka może z łatwością skaleczyć naszego psa. Jej nieumiejętne użycie skutkuje: lękiem przed zabiegami pielęgnacyjnymi u psa, dużym ryzykiem skaleczenia i zacięcia skóry, stworzeniem nieestetycznych dziur w sierści. W sytuacji, gdy nie cechuje nas delikatność, cierpliwość oraz zdolności manualne, to na strzyżenie lepiej wybrać się do salonu groomerskiego.

Pamiętajmy o tym, że zanim przystąpimy do strzyżenia, powinniśmy dokładnie rozczesać sierść oraz przeprowadzić kąpiel zwierzęcia. Wszelki brud oraz kołtuny na sierści doprowadzają do tego, że ostrza maszynek stają się tępe.

Jaką maszynkę do strzyżenia wybrać?

Przy wyborze maszynki pod uwagę należy wziąć przede wszystkim jej moc oraz cichą pracę – tak jak wspomnieliśmy wyżej, psy mogą bać się dźwięków wydawanych przez maszynki.

Maszynka może być zasilana poprzez akumulator lub przez połączenie z siecią elektryczną. Zaletą tych akumulatorowych (bezprzewodowych) jest fakt, że strzyżenie możemy wykonać nawet na zewnątrz. Natomiast należy zawsze sprawdzać stan baterii, aby przez jej rozładowanie nie zakończyć zabiegu strzyżenia w najmniej oczekiwanym momencie.

Zainteresujmy się również długością kabla oraz na tym, aby włącznik znajdował się jak najbliżej palców. Dlaczego? W każdej chwili będziemy mogli przerwać strzyżenie, a dodatkowo zmniejszy to ryzyko skaleczenia zwierzęcia, które rusza się i szarpie podczas tego zabiegu pielęgnacyjnego. Co więcej, maszynka powinna być poręczna oraz lekka – wówczas jej użytkowanie nie sprawi nam trudności.

Nożyczki do strzyżenia – na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Przy wyborze nożyczek do strzyżenia zwróćmy uwagę na to, z jakiego materiału zostały wykonane. Najlepiej, aby była to w całości stal – modele z plastikowymi rączkami mogą źle „leżeć” w dłoni, przez co strzyżenie nie będzie przebiegało komfortowo.

Nożyczki powinny zostać dopasowane do naszych dłoni – ich otwory nie mogą być zbyt małe. Warto zwrócić również uwagę na to, aby ząbki po obu stronach nożyczek nie zahaczały o siebie. Co więcej, podczas otwierania i zamykania nie powinny wydawać zgrzytów oraz innych dźwięków.

Profesjonalni groomerzy do strzyżenia wykorzystują nawet kilka par nożyczek. Najczęściej są to modele klasyczne o długościach 5 cali i 6 cali (do strzyżenia mniejszych psów zalecane są nożyczki  4-calowe) oraz nożyczki degażowe jednostronne i nożyczki degażowe dwustronne (zwłaszcza nożyczki degażowe dwustronne zmniejszają prawdopodobieństwo stworzenia dziur w sierści oraz są bezpieczniejsze).

Uwaga: Większość strzyżenia odbywa się za pomocą nożyczek klasycznych. Natomiast strzyżenie w całości przeprowadzone za pomocą nożyczek degażowych wymaga od nas szeregu umiejętności, a dodatkowo jest bardziej pracochłonne.

Poniżej pokrótce opisujemy rodzaje nożyczek wykorzystywanych przy strzyżeniu psa:

    nożyczki klasyczne proste – nadają się do skracania długiej sierści oraz do strzyżenia brody,

    nożyczki zaokrąglone – dedykowane są do strzyżenia sierści na tułowiu oraz wokół łap, ogona i głowy,

    nożyczki degażujące jednostronne – służą do modelowania fryzury zwłaszcza na dolnej linii tułowia oraz na łapach,

    nożyczki degażujące dwustronne – modelują fryzurę zwłaszcza w okolicach głowy oraz uszu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger