Ekspresowe ciasto z rabarbarem

 


Dzień dobry :-) Sezon na rabarbar trwa, więc korzystamy i my :-) Moje dzieci uwielbiają ciasta z jego dodatkiem. Ostatnio do gustu bardzo przypadło nam takie, które robi się szybciutko, a wychodzi rewelacyjne. Ciasto miesza się widelcem, przekłada na blaszkę, dodaje rabarbar i kruszonkę. Pieczemy i gotowe. Polecam, bo ciasto jest pyszne. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie do niego wykorzystać inne owoce. Miłego dnia :-)

Blaszka: 23x33 cm

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka M
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru 

1. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka, jogurt i olej. Całość mieszamy za pomocą widelca do połączenia się składników.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Całość wyrównujemy.
3. Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm plasterki. Rozkładamy na cieście.
4. Składniki do kruszonki dajemy do miski i wszystko zagniatamy. Kruszmy na owocach. 
5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Do tzw. "suchego patyczka" 
Smacznego :-)




5 komentarzy:

  1. Z sezonu na rabarbar korzystam i ja, chociaż ciasta jeszcze nie robiłam, muszę nadrobić zaległości :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie! Bardzo lubię rabarbar, w różnych postaciach. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto idealne do kawy :D Prezentuje się pysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger