Ekspresowe ciasto z rabarbarem
Dzień dobry :-) Sezon na rabarbar trwa, więc korzystamy i my :-) Moje dzieci uwielbiają ciasta z jego dodatkiem. Ostatnio do gustu bardzo przypadło nam takie, które robi się szybciutko, a wychodzi rewelacyjne. Ciasto miesza się widelcem, przekłada na blaszkę, dodaje rabarbar i kruszonkę. Pieczemy i gotowe. Polecam, bo ciasto jest pyszne. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie do niego wykorzystać inne owoce. Miłego dnia :-)
Blaszka: 23x33 cm
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka M
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 1 kg rabarbaru
1. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka, jogurt i olej. Całość mieszamy za pomocą widelca do połączenia się składników.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Całość wyrównujemy.
3. Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm plasterki. Rozkładamy na cieście.
4. Składniki do kruszonki dajemy do miski i wszystko zagniatamy. Kruszmy na owocach.
5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Do tzw. "suchego patyczka"
Smacznego :-)
i ja muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńZ sezonu na rabarbar korzystam i ja, chociaż ciasta jeszcze nie robiłam, muszę nadrobić zaległości :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie! Bardzo lubię rabarbar, w różnych postaciach. :)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne do kawy :D Prezentuje się pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń