Poczuj się jak prawdziwy barista, czyli kilka słów o... kawowych akcesoriach
Poranny moment oddechu przed wymagającym dniem w pracy, popołudniowy relaks czy weekendowe spotkanie z bliskimi, połączone z degustacją domowych wypieków… czym byłaby każda z tych chwil bez towarzystwa aromatycznej filiżanki kawy? Ten czarny napój nie bez powodu uznawany jest za najpopularniejszy na całym globie — za sprawą swojego pobudzającego działania i wyjątkowych właściwości poprawiania nastroju, grono jego miłośników nieustannie się powiększa. Jesteś jednym z nich? W takim razie co powiesz na wskoczenie na wyższy poziom i… zostanie baristą w domowym zaciszu? Sprawdź, czego potrzebuje profesjonalny kawiarz i każdego dnia delektuj się głębokim smakiem swojego ulubionego naparu!
Tamper — bez niego ani rusz!
Wyjątkowa kawa z ekspresu kolbowego? Jej przygotowanie byłoby niemożliwe bez dobrej jakości tampera, dlatego to właśnie on otwiera akcesoryjny niezbędnik. Ten niewielkich rozmiarów przedmiot służy do ubijania zmielonych ziaren w portafiltrze — ubijania, które to nie pozostaje bez wpływu na proces parzenia. Wiedz, że im bardziej zbita kawa, tym lepsza jej ekstrakcja i… bardziej aromatyczny smak. Tamper składa się z dwóch części — metalowej stopki oraz specjalnej rączki, którą najczęściej wykonuje się z drewna. Spotkać go można w różnych kształtach oraz rozmiarach, przy czy najpopularniejszy z nich, będący jednocześnie najbezpieczniejszym wyborem, to 58 mm. Warto także wspomnieć o akcesorium ułatwiającym pracę z tym narzędziem, jakim jest podstawka pod temper, która pozwoli Ci zadbać o zachowanie szczególnej czystości przy ekspresie.
Odbijak do fusów — porządek na pierwszym planie
Jeśli przydatne akcesoria dla domowego baristy, to nie może również zabraknąć odbijaka do fusów, który to umożliwia szybkie i wygodne pozbycie się resztek zmielonej kawy. By skutecznie opróżnić kolbę, wystarczy uderzyć nią o specjalną, poprzeczną belkę — fusy wylądują wówczas w przeznaczonym na nie naczyniu. Porządek wokół ekspresu gwarantowany!
Dzbanek do mleka — profesjonalne spienianie
Przygotowanie idealnego cappuccino nie obędzie się bez dzbanka do mleka. Dlaczego warto go mieć? Profesjonalne naczynia, jakie można spotkać na sklepowych półkach, wykonywane są z odpowiedniej grubości stali, co jednocześnie sprawia, że lepiej absorbują ciepło i wydłużają czas spieniania, a tym samym pozwalają na uzyskanie pianki o gęstszej, bardziej kremowej konsystencji. Co więcej, poprzez specjalnie zaprojektowany dziubek, dają możliwość tworzenia latte art, czyli… nietuzinkowych wzorów na powierzchni kawy, co z pewnością doceni każdy miłośnik wyjątkowej estetyki.
Termometr — temperatura, która ma znaczenie
Dla alternatywnych metod parzenia niebagatelne znaczenie ma odpowiednia temperatura wody czy mleka, dlatego też kolejny na liście jest specjalny termometr. Cyfrowy czy też analogowy, z klipsem lub bez… — to drobne akcesorium baristyczne występuje w wielu wariantach, dzięki czemu bez problemu dopasujesz je do swoich indywidualnych potrzeb.
Waga — liczy się dokładność
Na koniec kilka słów o wadze, która również powinna znaleźć się na wyposażeniu domowego baristy. Urządzenie to zagwarantuje Ci nieocenioną precyzję i powtarzalność, a tym przygotowanie idealnej kawy — i to za każdym razem!
Akcesoria dla baristów dostępne są sklepie internetowym mottcoffee.eu
Tego nie wiedziałam, sporo ciekawych informacji dowiedziałam się z Twojego wpisu
OdpowiedzUsuńPrzydatny wpis :D Chętnie bym się nauczyła robić taką kawę :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Kiedyś myślałam o kursach na baristę. W mojej okolicy nie wiem komu bym robiła kawę
OdpowiedzUsuńU mnie kawa jedynie parzona, więc akcesoria są zbędne.
OdpowiedzUsuńChoć nie ukrywam, że cały czas poszukuję tygielka do przygotowania kawy po turecku :)
Ja totalnie się do tego nie nadaję. Nie jestem cierpliwa. ;)
OdpowiedzUsuńCo prawda nie jestem kawoszem, ale tak profesjonalnie przyrządzonej i podanej filiżanki kawy bym nie odmówił ☕️😋.
OdpowiedzUsuńI kto by się spodziewał, że tyle akcesoriów potrzeba do kawy:)
OdpowiedzUsuń