Naturalne masło orzechowe - co warto wiedzieć o maśle orzechowym?
Masło orzechowe jest jednym z najchętniej kupowanych produktów do smarowania
pieczywa. Jako smarowidło stanowi, w połączeniu ze świeżym pieczywem i sokiem
owocowym, pełnowartościowe śniadanie. Często jest to też świetny dodatek sosów
wykorzystywanych do lodów i innych deserów. Ponieważ masła orzechowe
produkowane są na bazie różnych gatunków orzechów. Różnią się zatem składem i
zawierają różne poziomy kaloryczne i wartości odżywcze. Jakie zatem rodzaje
maseł orzechowych są dostępne w sprzedaży? Na które produkty warto zawrócić
szczególną uwagę? I czy masło orzechowe jest zdrowe?
Masła orzechowe -
najpopularniejsze rodzaje
Spośród dostępnych w sprzedaży maseł orzechowych do najpopularniejszych
rodzajów masła orzechowego należą między innymi:
- masła z orzechów ziemnych,
- orzechów laskowych,
- masła zawierające w składzie orzechy arachidowe,
- z orzechami nerkowca,
- z zawartością pistacji,
- czy masła orzechowe z migdałów.
Masło orzechowe z
orzeszków ziemnych
Możliwe do kupienia jako pasty orzechowe, składające się w 100% z
prażonych orzeszków ziemnych.
Bezglutenowe, bez konserwantów i innych sztucznych dodatków, bez dodatku
cukru, soli i oleju palmowego. Jest doskonałym źródłem energii dodatkowo
bogatym w białko. Wprawdzie posiada wysoką zawartość tłuszczy, jednakże są to
zdrowe tłuszcze oleinowe oraz zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone, które
wzmacniają odporność organizmu.
Mało orzechowe z
orzechów laskowych
Dostępne w sprzedaży w wersji smooth lub z kawałkami orzechów w wersji
crunchy.
Stanowi bogate źródło:
- kwasu foliowego,
- wapnia i fosforu,
- miedzi,
- żelaza
- i magnezu.
To także skarbnica witamin z grupy B, A, E i C. Bardzo dobrze wpływa na
pracę serca i zapobiega miażdżycy. Natomiast niski indeks glikemiczny powoduje
iż jest dopuszczalne nawet w diecie dla cukrzyków.
Masło z orzechów
arachidowych
Po raz pierwszy powstało w Stanach Zjednoczonych w XIX wieku i przez długi
okres było najpopularniejszym masłem orzechowym. Stanowi źródło potasu,
magnezu, niacyny, flawonoidów, błonnika oraz białka. Jest bogatym źródłem
witaminy E oraz witaminy PP, która dobroczynnie wpływa na układ nerwowy,
posiada także wysoki poziom kwasów oleinowych obniżających poziom cholesterolu
w krwi.
Masło orzechowe z
orzechami nerkowca
Nerkowce to orzeszki, które poprzez wpływ na podniesienie wrażliwości tkanek
na insulinę, obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, wpływają też na
obniżenie ciśnienia krwi i redukują poziom cholesterolu. Dzięki wysokiej
zawartości potasu i magnezu doskonale łagodzą stres i chronią serce. Ponadto
stanowią źródło witamin z grupy B.
Dodatkowo masło orzechowe z nerkowców posiada niski indeks glikemiczny.
Masło pistacjowe
Masło orzechowe z pistacjami jest skarbnicą witamin: B1, B2, B3, B6 oraz
witaminy A, E i C. Zawiera też wiele minerałów, w tym między innymi;
- magnez,
- wapń
- żelazo,
- cynk,
- fosfor,
- potas,
- miedź,
- kwas foliowy.
Ponadto pistacje są naturalnym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu
doskonale obniżają stres oksydacyjny. Dodatkowym atutem orzechów pistacjowych
jest fakt, iż zawierają one luteinę, która w połączeniu z witaminą A stanowi
tarczę ochronną dla oczu i prawidłowego widzenia.
Masło migdałowe
Migdały zawierają między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, potas
oraz duże ilości niacyny i witaminy E, wspomagają układ krążenia i stymulują
pracę mózgu. Mają korzystny wpływ na proces redukcji masy ciała.
Reasumując - masło orzechowe z migdałów nie tuczy, a nawet wręcz
wspomaga proces redukcji wagi.
Masło orzechowe
zdrową przekąską?
Bezsprzecznie masło orzechowe stanowi zdrową żywność bogatą w
mikroelementy, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, jednakże
by pyszne masło
orzechowe stanowiło wartościowy element diety należy wybierać produkty
wysokiej jakości o niskim poziomie cukru, bez zawartości konserwantów i soli, w
skład których nie wchodzi olej palmowy. Należy on bowiem do nasyconych kwasów
tłuszczowych i jest czynnikiem odpowiedzialnym za wzrost poziomu cholesterolu i
otyłość. Potęguje także ryzyko zachorowania na choroby układu
sercowo-naczyniowego. Może przyczyniać się do wzrostu poziomu
cholesterolu, otyłości i zwiększać ryzyko m.in. chorób
sercowo-naczyniowych. Cukier z kolei zwiększa wartości kaloryczne.
Masło orzechowe -
gdzie kupić?
Masło orzechowe jest popularnym artykułem spożywczym dostępnym w każdym
sklepie. Jednakże te wysokiej jakości warto kupować online, bowiem każdy
produkt zawiera szczegółowy opis i pozwala na dokładną analizę i dokonanie
mądrego wyboru.
Można również pokusić się o domowe masło orzechowe, by zyskać pewność, że
smarowidło jest wytworzone tylko i wyłącznie z wartościowych produktów. Ponadto
pasty przygotowane samodzielnie są zawsze pyszne, przygotowane pod gusta
domowników i bogate w ulubione orzeszki.
Czasem sięgam po masło orzechowe, lubię je w połączeniu z bananami i pełnoziarnistym chlebem. :)
OdpowiedzUsuńCałkiem ciekawy post, myślałam, że każde masło orzechowe to samo zdrowie. Ja masła orzechowego nie kupuję, bo za nim nie przepadam, chociaż zdarza się, że zagości u nas w kuchni, ponieważ mój chłopak je uwielbia, dlatego podsunę jemu Twój wpis, by sobie przeczytał. :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że warto jeść takie orzechowe cuda :)
OdpowiedzUsuńZa dzieciaka uwielbiałam masło orzechowe. Nawet samymi palcami można było jeść :)
OdpowiedzUsuń