Naturalne masło orzechowe - co warto wiedzieć o maśle orzechowym?

 



Masło orzechowe jest jednym z najchętniej kupowanych produktów do smarowania pieczywa. Jako smarowidło stanowi, w połączeniu ze świeżym pieczywem i sokiem owocowym, pełnowartościowe śniadanie. Często jest to też świetny dodatek sosów wykorzystywanych do lodów i innych deserów. Ponieważ masła orzechowe produkowane są na bazie różnych gatunków orzechów. Różnią się zatem składem i zawierają różne poziomy kaloryczne i wartości odżywcze. Jakie zatem rodzaje maseł orzechowych są dostępne w sprzedaży? Na które produkty warto zawrócić szczególną uwagę? I czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masła orzechowe - najpopularniejsze rodzaje

Spośród dostępnych w sprzedaży maseł orzechowych do najpopularniejszych rodzajów masła orzechowego należą między innymi:

  • masła z orzechów ziemnych,
  • orzechów laskowych,
  • masła zawierające w składzie orzechy arachidowe,
  • z orzechami nerkowca,
  • z zawartością pistacji,
  • czy masła orzechowe z migdałów.

Masło orzechowe z orzeszków ziemnych

Możliwe do kupienia jako pasty orzechowe, składające się w 100% z prażonych orzeszków ziemnych.

Bezglutenowe, bez konserwantów i innych sztucznych dodatków, bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego. Jest doskonałym źródłem energii dodatkowo bogatym w białko. Wprawdzie posiada wysoką zawartość tłuszczy, jednakże są to zdrowe tłuszcze oleinowe oraz zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone, które wzmacniają odporność organizmu.

Mało orzechowe z orzechów laskowych

Dostępne w sprzedaży w wersji smooth lub z kawałkami orzechów w wersji crunchy.

Stanowi bogate źródło:

  • kwasu foliowego,
  • wapnia i fosforu,
  • miedzi,
  • żelaza
  • i magnezu.

To także skarbnica witamin z grupy B, A, E i C. Bardzo dobrze wpływa na pracę serca i zapobiega miażdżycy. Natomiast niski indeks glikemiczny powoduje iż jest dopuszczalne nawet w diecie dla cukrzyków.

Masło z orzechów arachidowych

Po raz pierwszy powstało w Stanach Zjednoczonych w XIX wieku i przez długi okres było najpopularniejszym masłem orzechowym. Stanowi źródło potasu, magnezu, niacyny, flawonoidów, błonnika oraz białka. Jest bogatym źródłem witaminy E oraz witaminy PP, która dobroczynnie wpływa na układ nerwowy, posiada także wysoki poziom kwasów oleinowych obniżających poziom cholesterolu w krwi.

Masło orzechowe z orzechami nerkowca

Nerkowce to orzeszki, które poprzez wpływ na podniesienie wrażliwości tkanek na insulinę, obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, wpływają też na obniżenie ciśnienia krwi i redukują poziom cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu doskonale łagodzą stres i chronią serce. Ponadto stanowią źródło witamin z grupy B.

Dodatkowo masło orzechowe z nerkowców posiada niski indeks glikemiczny.

Masło pistacjowe

Masło orzechowe z pistacjami jest skarbnicą witamin: B1, B2, B3, B6 oraz witaminy A, E i C. Zawiera też wiele minerałów, w tym między innymi;

  • magnez,
  • wapń
  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • potas,
  • miedź,
  • kwas foliowy.

Ponadto pistacje są naturalnym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu doskonale obniżają stres oksydacyjny. Dodatkowym atutem orzechów pistacjowych jest fakt, iż zawierają one luteinę, która w połączeniu z witaminą A stanowi tarczę ochronną dla oczu i prawidłowego widzenia.

Masło migdałowe

Migdały zawierają między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, potas oraz duże ilości niacyny i witaminy E, wspomagają układ krążenia i stymulują pracę mózgu. Mają korzystny wpływ na proces redukcji masy ciała.

Reasumując - masło orzechowe z migdałów nie tuczy, a nawet wręcz wspomaga proces redukcji wagi.

Masło orzechowe zdrową przekąską?

Bezsprzecznie masło orzechowe stanowi zdrową żywność bogatą w mikroelementy, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, jednakże by pyszne masło orzechowe stanowiło wartościowy element diety należy wybierać produkty wysokiej jakości o niskim poziomie cukru, bez zawartości konserwantów i soli, w skład których nie wchodzi olej palmowy. Należy on bowiem do nasyconych kwasów tłuszczowych i jest czynnikiem odpowiedzialnym za wzrost poziomu cholesterolu i otyłość. Potęguje także ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Może przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu, otyłości i zwiększać ryzyko m.in. chorób sercowo-naczyniowych. Cukier z kolei zwiększa wartości kaloryczne.

Masło orzechowe - gdzie kupić?

Masło orzechowe jest popularnym artykułem spożywczym dostępnym w każdym sklepie. Jednakże te wysokiej jakości warto kupować online, bowiem każdy produkt zawiera szczegółowy opis i pozwala na dokładną analizę i dokonanie mądrego wyboru.

Można również pokusić się o domowe masło orzechowe, by zyskać pewność, że smarowidło jest wytworzone tylko i wyłącznie z wartościowych produktów. Ponadto pasty przygotowane samodzielnie są zawsze pyszne, przygotowane pod gusta domowników i bogate w ulubione orzeszki.


4 komentarze:

  1. Czasem sięgam po masło orzechowe, lubię je w połączeniu z bananami i pełnoziarnistym chlebem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem ciekawy post, myślałam, że każde masło orzechowe to samo zdrowie. Ja masła orzechowego nie kupuję, bo za nim nie przepadam, chociaż zdarza się, że zagości u nas w kuchni, ponieważ mój chłopak je uwielbia, dlatego podsunę jemu Twój wpis, by sobie przeczytał. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że warto jeść takie orzechowe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za dzieciaka uwielbiałam masło orzechowe. Nawet samymi palcami można było jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger