Czekoladowy krem - klasyk do ciast i deserów
Czekoladowy krem - klasyk do ciast i deserów
Czekoladowy krem chyba nigdy nam się nie znudzi. Jest
idealny do przełożenia tortów oraz różnego rodzaju ciast, może także stanowić
pyszny dodatek do lodów, a dla prawdziwych łasuchów może uchodzić za sam w
sobie za czekoladowy deser. Jego niepodważalną zaletą jest wspaniały,
czekoladowy smak oraz łatwość i szybkość w przyrządzeniu go. Po kilku minutach
pracy z mikserem i voila - krem czekoladowy jest już gotowy!
Swój
oryginalny, intensywnie czekoladowy smak pyszny krem zawdzięcza dodatkowi
prawdziwej czekolady, dlatego im większa zawartość kakao w czekoladzie tym
smaczniejszy będzie krem! Jak uzyskać tego rodzaju deser? Sprawdźmy!
Maślany prosty krem czekoladowy do zdobienia tortów
Podczas wypieków, każda z nas ma z pewnością swój sprawdzony przepis na krem
czekoladowy, który będzie doskonały zarówno do przekładania biszkoptów, pod
masę cukrową do tynkowania tortów lub będzie stanowił idealny dodatek do lodów
lub ozdoba babeczek. Wiele z nas docenia smak i konsystencję kremu
czekoladowego na bezie szwajcarskiej. Nie tylko perfekcyjne prezentuje się na
wypiekach ale też podczas pracy ze szprycą zachowuje swój kształt podczas
wyciskania. Tradycją stało się dodawanie kakao do masy kremowej, jednakże takie
działanie zmienia strukturę kremu, sprawiając, że drobinki kakao są w nim
wyczuwalne. Z tego względu coraz większa rzesza domowych cukierników zastępuje
kakao przez czekoladowy ganache.
Maślany krem czekoladowy uzyskuje się ubijając białka pasteryzowane z cukrem
pudrem i dodatkiem miękkiego masła, następnie do masy dodaje się kilka łyżek
ganache i w ten sposób otrzymuje się idealnie puszysty krem o intensywnie
czekoladowym smaku.
Serek mascarpone i śmietanka - przepis na wyśmienity
czekoladowy krem
Do
przyrządzenia kremu czekoladowego na bazie śmietanki i serka mascarpone
będziemy potrzebować ok. 1 szkl. schłodzonej śmietany kremówki, opakowanie
serka mascarpone, tabliczkę ciemnej czekolady oraz 8 łyżeczek cukru pudru.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w szklanej misce w kąpieli wodnej,
następnie rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia aby była
delikatnie ciepła. Następnie ubijamy śmietankę. Serek mascarpone mieszamy
mikserem dodając cukier puder i potrzebną ilość masy czekoladowej do momentu aż
powstanie gładka masa. Następnie dodajemy ubitą śmietankę. Przez chwilę na
wolnych obrotach mieszamy jeszcze krem do momentu uzyskania gładkiej masy. W
ten sposób otrzymujemy krem, który możemy wykorzystać do każdego typu deserów.
Ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Gotowy krem przechowujemy w lodówce.
Zdrowa alternatywa dla kremu czekoladowego
Dobrze wiemy, że nie każdy z
nas może pozwolić sobie na słodki, kaloryczny deser. Sportowcy i osoby na
diecie zazwyczaj unikają tego typu słodkości. Jednakże im także nieobca jest
ochota na coś słodkiego. W serii gęstych i słodkich kremów NUTLOVE
odnajdziesz składniki bez oleju palmowego, bez cukru oraz aspartamu. NUTLOVE
choco hazelnut to krem z dodatkiem orzeszków laskowych, który
szybko zaspokoi chęć na słodycze. Czekoladowy krem bez cukru nutlove słodzony
jest poliolami o niskim indeksie glikemicznym i małej kaloryczności.
Locham czekoladę pod każdą postacią. Jest to naprawdę dobra alternatywa.
OdpowiedzUsuńSounds delicious !!!
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńWszystkie kremy NUTLOVE są pyszne, a czekoladowy szczególnie. :)
OdpowiedzUsuń