Kuchnia z wyspą czy półwyspem? Wady, zalety, wskazówki

 

Wyspa w kuchni to modne rozwiązanie, idealne szczególnie do dużych przestrzeni. Przedłużenie blatu wyspy może dodatkowo stanowić stół jadalny, który pozwoli zaoszczędzić trochę miejsca. Dlaczego warto mieć wyspę lub półwysep i czy sprawdzą się one w nieco mniejszych kuchniach?

Wyspa w domu i mieszkaniu – gdzie się sprawdzi? Wyspa sprawdza się tam, gdzie można połączyć kuchnię lub aneks z salonem i jadalnią. Nic dziwnego, że decydują się na nią inwestorzy, którzy poszukują funkcjonalnych oraz wygodnych rozwiązań. Wyspa w oryginalny sposób oddziela salon od kuchni, szczególnie, jeśli jest ona otwarta, półotwarta lub we wnęce.

Im większa kuchnia, tym większa może być wyspa, a co za tym idzie (w przypadku dobrze zaplanowanych przestrzeni) – większa funkcjonalność. Jeżeli więc myślimy o wyspie w małej zamkniętej kuchni (o wymiarach około 10 m²), to raczej zawiedziemy się jej ostatecznym wyglądem i użytkowaniem. Taka kuchnia mocno ograniczy ruchy użytkowników i sprawi, że trudno będzie przebywać kilku osobom w tym samym pomieszczeniu.

Jednak aktualnie coraz więcej osób decyduje się na kuchnię w formie aneksu kuchennego, która razem z salonem tworzy dużą i funkcjonalną przestrzeń. W takim przypadku nawet najmniejsza wyspa może wyznaczać granice stref, będąc stylowym, nieograniczającym ruchów dodatkiem.

Wyspa w kuchni ułatwia zaplanowanie płyty indukcyjnej i piekarnika w komfortowej odległości od zlewozmywaka oraz innych sprzętów. Warto wiedzieć, że wyspa powinna mieć przynajmniej około 150 cm długości i 70 cm szerokości. To sprawia, że inwestor otrzymuje dodatkową przestrzeń roboczą do przygotowania posiłków. Jeśli zatem dysponujemy większą przestrzenią – warto przemyśleć takie rozwiązanie. Co istotne, jest ono możliwe nie tylko w domu, ale także w większych mieszkaniach.


Jak zaplanować wyspę?

Szczególnie w małej kuchni nie należy przesadzać z wielkością wyspy ani 
nagromadzeniem dodatków. Dobrym rozwiązaniem do niewielkich pomieszczeń jest zdecydowanie się na wyspę z wydłużonym blatem stanowiącym stół jadalny. Można więc zrezygnować z oddzielnego stołu, jeśli wszyscy domownicy zmieszczą się przy blacie półwyspu. W ten sposób oszczędzamy przestrzeń, jaką przeznaczylibyśmy na wydzielenie jadalni.

Wyspa może również stanowić przestrzeń pod płytę grzewczą. Wówczas nad wyspą powinien znaleźć się wyciąg (okap), który skutecznie wyciągnie z pomieszczenia zapachy z gotowanych potraw. Na rynku dostępne są różne kolory i kształty takich urządzeń, co pozwala dopasować je do nawet najbardziej wyszukanych wnętrz.

Otwarta kuchnia połączona z salonem będzie świetnym miejscem ustawienia dużej wyspy. Jest to bardzo modne rozwiązanie i sprawdza się szczególnie tam, gdzie strefa dzienna łączy w sobie jadalnię, kuchnię i salon. Planując jedną dużą przestrzeń stwarzamy niezastąpioną możliwość zaplanowania dodatkowego miejsca do przechowywania. Wyspa może bowiem posiadać szuflady i skrytki, które posłużą jako miejsce przechowywania garnków, patelni czy przypraw. Wyspę można też zaaranżować w formie częściowo przeszklonej, podświetlonej witryny, w której staną ozdobne filiżanki lub np. kolekcjonowane przedmioty.


Półwysep w kuchni

Półwysep, kiedyś nazywany barkiem kuchennym, jednocześnie łączy i dzieli wspólną 
przestrzeń kuchni z salonem. Zajmuje mniej miejsca niż wyspa i może zastąpić stół. Sprawdzi się przede wszystkim w kuchniach otwartych na salon lub jadalnię. Odległość półwyspu od szafek powinna wynosić przynajmniej 120 cm, a swobodna przestrzeń dookoła to 100 cm.

Rozmiar półwyspu będzie uzależniony od dwóch czynników – przestrzeni, jaką 
dysponujemy oraz od tego, co chcemy na niej umieścić. Jeżeli półwysep na służyć przechowywaniu oraz  pełnić funkcję dodatkowego blatu roboczego, wystarczy szerokość 60 cm. Jeżeli pojawi się pod blatem dodatkowa zabudowa meblowa, trzeba przewidzieć dodatkowe 30 cm. Szafki – ich układ, ilość i rozmiar warto przede wszystkim dostosować do potrzeb, by były funkcjonalne, praktyczne i pasowały do wystroju pomieszczenia. Nie ulega wątpliwości, że ogromną zaletą dobrze zaplanowanej kuchni jest funkcjonalne ustawienie sprzętów w tak zwanym roboczym trójkącie – ciągu: lodówka – zlewozmywak – płyta grzewcza. Półwysep stworzy warunki do takiej aranżacji nawet w stosunkowo małych kuchniach.


Zalety i wady wyspy w kuchni

Wyspy i półwyspy w kuchni mają swoje dobre i słabe strony. Jakie są zalety i wady tych 
rozwiązań?

Zalety wyspy

Wyspa i półwysep to modne rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się szczególnie w 
dużych przestrzeniach. Stwarza wygodną i dużą przestrzeń, powiększającą blat roboczy. Gotowanie będzie jeszcze szybsze i wygodniejsze. Może też tworzyć dodatkowe miejsce do przechowania. Podwyższenie wystającej części blatu wyspy może również stanowić oryginalną ladę barową. Dostawienie do niej stylowych hokerów sprawi, że stworzymy klimatyczne miejsce do przyjmowania znajomych w mniej oficjalnych sytuacjach.

Wady wyspy w kuchni

Wyspa w kuchni, jak każde rozwiązanie, ma także swoje wady. Po pierwsze, nie jest to 
najlepsze rozwiązanie do małych kuchni, ponieważ może przytłoczyć pomieszczenie lub pozbawić je funkcjonalności. Zamontowanie w wyspie płyty grzewczej oznacza także przeniesienie zapachów gotowanych potraw poza obręb kuchni i uwolnienie ich w stronę salonu. Oczywiście niwelować to może wyciąg / okap, ale nie zrobi tego w 100%. Problemem w przypadku umieszczenia płyty w wyspie może się okazać również pryskający ze smażonych potraw tłuszcz, który może trafiać nie tylko na blat wokoło, ale także na podłogę. Otwarta przestrzeń oznacza także konieczność utrzymywania porządku na blacie. Zamknięta kuchnia pozwala ukryć przed gośćmi panujący w niej bałagan – wyspa takiej możliwości nie stwarza. Na koniec warto zauważyć, że wyspa jest rozwiązaniem generującym dodatkowe koszty.

Wyspa czy półwysep? O czym musisz pamiętać?

Przyjęło się przekonanie, że wyspa to rozwiązanie do domów, a półwysep do mieszkań. 
Nie jest to podział w pełni trafiony, ponieważ wiele zależy od powierzchni samej kuchni i całego domu / mieszkania. Prawdą jest, że mieszkania w blokach są zwykle mniejsze niż domy, przez co taki mebel może pozbawić lokal funkcjonalności. Półwysep świetnie sprawdzi się zatem w mieszkaniach, ponieważ może zastąpić stół lub stać się dodatkowym blatem kuchennym. Wszystko zależy od potrzeb domowników, jednak jest to rozwiązanie bardziej funkcjonalne, patrząc na przeznaczenie mebla i na to, ile przestrzeni zajmuje.

Decydując się na jedno z dwóch rozwiązań, warto pamiętać, że nie są one pozbawione wad. Często stworzenie wyspy wymaga sporych zmian aranżacyjnych. Wyspa ze sprzętem AGD musi mieć zapewnione przyłącza (np. wodę czy gaz). To dość kosztowne zadanie, które powinniśmy zlecić specjalistom. Jeżeli planujemy wyspę lub półwysep we wcześniej wykończonej kuchni, trzeba liczyć się z tym, że taka zmiana nie jest równoznaczna z dostawieniem jednego mebla, ponieważ może wymagać np. kucia posadzki w celu doprowadzenia wspomnianych instalacji.

Podejmując decyzję, trzeba więc bardzo poważnie podejść do wyboru konkretnych 
rozwiązań. Jeżeli jesteśmy zdecydowani na wyspę lub półwysep, najlepiej będzie skonsultować się z projektantem, który pomoże rozplanować przestrzeń, by była możliwie najbardziej funkcjonalna.

3 komentarze:

  1. Chciałabym mieć kuchnię z wyspą, niestety obecnie mieszkam w za małych czterech kątach. Może kiedyś... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy wpis. Wyspy to bardzo przydatna rzecz w kuchni, chociaż osobiście jestem zwolenniczką stołów. Ale na Twoich zdjęciach ta wyspa wygląda świetnie, więc może i ja kiedyś się zdecyduję ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyspy takie fajnie wyglądają w dużych mieszkaniach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger