Ciasto kruche z orzechową pianką i powidłami śliwkowymi

 


Dzień dobry :-) Podobno dzisiaj blue monday czyli najbardziej depresyjny dzień roku. Dla mnie to normalny dzień, jakoś takie stwierdzenia do mnie nie przemawiają i nie wiem po co je ktoś wymyśla. Na pewno poniedziałek umili Wam dobre ciacho do kawy :-) Polecam kruche z orzechową pianką i powidłami śliwkowymi. Jak go tylko zobaczyłam u Asi na blogu (klik), to wiedziałam, że muszę go koniecznie zrobić. Zmniejszyłam tylko ilość cukru. Ciacho smakuje rewelacyjnie, jest idealne do kawy. Możecie go zrobić na zbliżające się Walentynki, do tego wykupić vouhcer na Dzień w Spa dla dwojga i miło spędzić razem ten dzień :-) Miłego dnia :-)

Blaszka: 23 x 33 cm

Składniki ciasto kruche:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek zimnego mleka

Orzechowa pianka:
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • słoiczek powideł śliwkowych

1. Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy zimne masło, siekamy nożem, dodajemy żółtka i mleko. Zagniatamy gładkie ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 2 połowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jedną połową ciasta. Nakłuwamy widelcem.
3. Drugą połowę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Wkładamy też to z blaszką.
4. Orzechy mielimy maszynką lub blenderem. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. 
5. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier puder. Jak piana będzie gęsta i szklista dodajemy zmielone orzechy i mieszamy łopatką.
6. Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Teraz musimy posmarować powidłami, następnie na powidła wykładamy pianę z orzechami.
7. Drugą połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i odrywamy kawałeczki, którymi posypujemy piankę orzechową. 
8. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po ostudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)







9 komentarzy:

  1. Musi być bardzo smakowite. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuu wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie smaków orzechy i powidła śliwkowe. Musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie kruche ciasta. Wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno temu jadłam to ciasto i bardzo mi smakowało. Do tej pory nie miałam przepisu a tu proszę. Zapisałam i na pewno upiekę w najbliższym czasie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger