Jak powinno wyglądać smażenie naleśników?
Nie ma
nic lepszego niż rozpoczęcie dnia od dobrego śniadania. Zwłaszcza, gdy w grę
wchodzą naleśniki! Niezależnie od tego, czy chcesz mieć stos grubych i
puszystych naleśników z maślanki, czy też lekkie i delikatne naleśniki z
ricottą, wszystkie będą pyszne. Tylko upewnij się, że masz pod ręką syrop
klonowy, dżem lub masło orzechowe.
Ostrożnie z mieszaniem ciasta!
Jednak właściwa technika i patelnia, najlepiej teflonowa, są
niezbędne do smażenia naleśników. Oto kilka wskazówek, które pomogą
ci zrobić to poprawnie za pierwszym razem i zapobiec typowym błędom.
Najbardziej rozpowszechniona dyskusja dotyczy potrzeby kontynuowania
ubijania ciasta naleśnikowego, aż znikną wszystkie grudki, a masa będzie
całkowicie gładka. Z drugiej strony rzeczywistość pokazuje, że tej opcji należy
unikać za wszelką cenę.
Kiedy połączysz mokre i suche składniki, gluten pęcznieje
proporcjonalnie do czasu, jaki dajesz mu na wymieszanie. Co to oznacza? Zamiast
lekkich i puszystych naleśników, które sobie wyobrażałeś, przepracowane ciasto
tworzy stertę sztywnych i ciągnących się półproduktów.
Postępuj zgodnie z tą wskazówką: po prostu wymieszaj ciasto, aż nie
pozostaną widoczne okruchy mąki. Ciasto pozostanie grudkowate, a smażenie da
najlepsze rezultaty.
Niech ciasto trochę odpocznie
Czas potrzebny do przygotowania ciasta,
który w zależności od przepisu może wynosić od 5 do 30 minut, służy dwóm celom.
Gluten powstały w wyniku mieszania odpoczywa i relaksuje, a cząsteczki skrobi w
pszenicy wchłaniają płyn w cieście, zagęszczając ciasto.
Kiedy dobre rzeczy przytrafiają się cierpliwym jednostkom, jest to
sytuacja korzystna dla obu stron. To powiedzenie odnosi się również do
naleśników. Odpoczynek ciasta może wydawać się marginalny, ale jest to ważny
krok. Innymi słowy zmiękcza i zmiękcza naleśniki. Zawsze możesz posprzątać,
nakryć stół i przygotować akcesoria, czekając na smażenie.
Daj się nagrzać patelni
Delikatność i miękkie, puszyste wnętrze dobrze przygotowanego naleśnika
to naszym zdaniem wyróżniki dobrze przygotowanego naleśnika. Jednak zamiast
zapewniać nieco chrupiącą górę, używanie nieogrzewanej patelni do smażenia
spowoduje, że ciasto wchłonie masło lub olej z patelni, przez co będzie miało tłusty
smak.
Poczekaj, aż patelnia równomiernie się nagrzeje. Użyty olej powinien być
bardzo gorący, ale nie wrzący, przed umieszczeniem ciasta na patelni. Nie bój
się najpierw zrobić małego próbnego naleśnika, jeśli nie wiesz, jak go
ugotować. Prawie na pewno znajdzie się ktoś, kto będzie chciał to zjeść w domu!
Podsumowanie
Czy nie jest trudno wyobrazić sobie kogoś, kto gardzi naleśnikami?
Posiłek ten, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej, może zadowolić nawet
najbardziej wybrednego smakosza. Błędem jest jednak myślenie, że ten posiłek
jest prosty w przygotowaniu. Zwłaszcza jeśli zależy nam na jakości preparatu.
Konieczne będzie zapobieganie wspomnianym błędom poprzez zainwestowanie w
wysokiej jakości patelnię teflonową. Powodzenia i miłej zabawy!
Dawno nie jadłam naleśników :D Twoje wskazówki dotyczące smażenia naleśników na pewno mi się przydadzą :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
To straszne ale jako nastolatka robiłam lepsze naleśniki jak teraz. Nie wiem gdzie leży problem ale nie dane jest mi chyba zrobić naleśnika idealnego :))))))
OdpowiedzUsuńMi nigdy nie wychodzą naleśniki.
OdpowiedzUsuńOh very tasty
OdpowiedzUsuńHappy New Year 2022
Dobrze nagrzana patelnia to podstawa :D Dzięki za wskazówki!
OdpowiedzUsuńI szczęśliwego Nowego Roku!
Ładna wieżyczka naleśnikowa!
OdpowiedzUsuńOh very good recipe sweetheart
OdpowiedzUsuńMi do tej pory niestety niezawsze wychodzą naleśniki :c
OdpowiedzUsuńWreszcie jakiś posiłek, który sam potrafię przyrządzić 😁. Ale nawet w tym przypadku otrzymałem parę cennych wskazówek 😉.
OdpowiedzUsuńDobrych rad nigdy nie za dużo...
OdpowiedzUsuń