Mąka z płaskurki właściwości i zastosowanie

 


Wśród licznych odmian mąk, mąka z płaskurki zaliczana jest do produktów z kategorii tych ekologicznych. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na bogate wartości odżywcze, wolność od modyfikacji, a także odporność samego zboża, co pozwala na jego uprawę bez konieczności stosowania pestycydów czy innych oprysków. Przy czym mąka z płaskurki może być stosowana zamiennie ze zwykłą mąką pszenną. Jakie dokładnie ma właściwości mąka płaskurka, do czego warto ją używać i gdzie można ją kupić?

Mąka z płaskurki właściwości

Pszenica płaskurka to jedno z najstarszych zbóż uprawnych, znane przynajmniej od kilku tysięcy lat. O jego uprawie wspomniano w Biblii. Płaskurka była szeroko uprawiana w rejonie Żyznego Półksiężyca, kolebce starożytnych cywilizacji. Przy czym płaskurka jest protoplastą takich odmian zbóż jak orkisz czy pszenica durum. Jeśli chodzi o właściwości odżywcze i skład, to mąka z płaskurki https://melvit.pl/maka-z-plaskurki/ posiada więcej błonnika i substancji odżywczych.

Jest świetnym źródłem witamin z grupy B, cynku, żelaza i magnezu. Na uwagę zasługuje również skład bogaty w przeciwutleniacze, przede wszystkim karotenoidy i związki fenolowe. Zawiera również dużo białka, dzięki czemu jest plastyczna w wyrabianiu. Ogólnie mąka płaskurka wspiera układ trawienia, odpornościowy i układ krążenia. Warto jednak pamiętać, że przy całym swoim prozdrowotnym charakterze płaskurka zawiera w sobie gluten.

Płaskurka mąka – zastosowanie w kuchni

Mąka z płaskurki z powodzeniem może być używana całkowicie zamiennie z mąką pszenną. Czyli doskonale sprawdza się zarówno do wypieku ciast i chleba, jak i skład różnego rodzaju klusek czy makaronów. W przypadku tych ostatnich, ze względu na swoją wysoką elastyczność, jest o wiele lepszym dodatkiem niż zwykła mąka pszenna. Mąkę z płaskurki można także wykorzystać do przygotowania kasz, zup, klusek, naleśników itp.


Mąka płaskurka gdzie kupić?

Mąkę z płaskurki kupimy zazwyczaj w większych supermarketach lub sklepach z ekologiczną żywnością. Najszybciej jednak znajdziemy ją w sklepach internetowych, w których dostępny jest bogaty i zróżnicowany asortyment produktów zbożowych. Warto jednak zauważyć, że mąka płaskurka jest droższa od mąki z pszenicy zwyczajnej. Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim mąka z płaskurki zaliczana jest do produktów zdrowych i ekologicznych, a te do najtańszych nie należą. Równocześnie areały uprawy płaskurki są dużo mniejsze niż innych zbóż. Dlatego jest jej po prostu mniej na rynku i to również wpływa na jej wyższą cenę.


8 komentarzy:

  1. Oh very interesting post
    Thanks for share with us

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że chyba nigdy o niej nie słyszałam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam takiej mąki jeszcze❤
    Buziaki i pozdrowienia ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze jest znać właściwości takiej mąki :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wczoraj przez przypadek natrafiłam na tę mąkę. Kupię ją przy kolejnych zakupach w sklepie ekologicznym.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o takiej mące :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger