Mąka z płaskurki właściwości i zastosowanie
Wśród licznych odmian mąk, mąka z płaskurki
zaliczana jest do produktów z kategorii tych ekologicznych. Dzieje się tak
przede wszystkim ze względu na bogate wartości odżywcze, wolność od
modyfikacji, a także odporność samego zboża, co pozwala na jego uprawę bez
konieczności stosowania pestycydów czy innych oprysków. Przy czym mąka z
płaskurki może być stosowana zamiennie ze zwykłą mąką pszenną. Jakie dokładnie
ma właściwości mąka płaskurka, do czego warto ją używać i gdzie można ją kupić?
Mąka z płaskurki właściwości
Pszenica
płaskurka to jedno z najstarszych zbóż uprawnych, znane
przynajmniej od kilku tysięcy lat. O jego uprawie wspomniano w Biblii.
Płaskurka była szeroko uprawiana w rejonie Żyznego Półksiężyca, kolebce
starożytnych cywilizacji. Przy czym płaskurka jest protoplastą takich odmian
zbóż jak orkisz czy pszenica durum. Jeśli chodzi o właściwości odżywcze i
skład, to mąka z płaskurki https://melvit.pl/maka-z-plaskurki/ posiada więcej
błonnika i substancji odżywczych.
Jest
świetnym źródłem witamin z grupy B, cynku, żelaza i magnezu. Na uwagę zasługuje
również skład bogaty w przeciwutleniacze, przede wszystkim karotenoidy i związki
fenolowe. Zawiera również dużo białka, dzięki czemu jest plastyczna w
wyrabianiu. Ogólnie mąka płaskurka wspiera układ trawienia, odpornościowy i
układ krążenia. Warto jednak pamiętać, że przy całym swoim prozdrowotnym
charakterze płaskurka zawiera w sobie gluten.
Płaskurka mąka – zastosowanie w kuchni
Mąka z płaskurki z powodzeniem może być używana całkowicie zamiennie z mąką pszenną. Czyli doskonale sprawdza się zarówno do wypieku ciast i chleba, jak i skład różnego rodzaju klusek czy makaronów. W przypadku tych ostatnich, ze względu na swoją wysoką elastyczność, jest o wiele lepszym dodatkiem niż zwykła mąka pszenna. Mąkę z płaskurki można także wykorzystać do przygotowania kasz, zup, klusek, naleśników itp.
Mąka płaskurka gdzie kupić?
Mąkę
z płaskurki kupimy zazwyczaj w większych supermarketach lub sklepach z
ekologiczną żywnością. Najszybciej jednak znajdziemy ją w sklepach
internetowych, w których dostępny jest bogaty i zróżnicowany asortyment
produktów zbożowych. Warto jednak zauważyć, że mąka płaskurka jest droższa
od mąki z pszenicy zwyczajnej. Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim
mąka z płaskurki zaliczana jest do produktów zdrowych i ekologicznych, a
te do najtańszych nie należą. Równocześnie areały uprawy płaskurki są dużo
mniejsze niż innych zbóż. Dlatego jest jej po prostu mniej na rynku i to
również wpływa na jej wyższą cenę.
Oh very interesting post
OdpowiedzUsuńThanks for share with us
Chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWiesz, że chyba nigdy o niej nie słyszałam...
OdpowiedzUsuńNie znam takiej mąki jeszcze❤
OdpowiedzUsuńBuziaki i pozdrowienia ❤
Dobrze jest znać właściwości takiej mąki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Właśnie wczoraj przez przypadek natrafiłam na tę mąkę. Kupię ją przy kolejnych zakupach w sklepie ekologicznym.
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o takiej mące :)
OdpowiedzUsuń