Ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone




Dzień dobry :-) Jesiennym ciastem, które bardzo lubimy jest ciasto marchewkowe. Ja mogę go jeść i jeść, tak bardzo mi smakuje. Tym razem zrobiłam z dodatkiem orzechów i kokosu. Do tego krem z śmietanki kremówki i serka mascarpone. Ciasto zniknęło szybciutko ;-) 

Zrobić ciasto pomógł mi mój niezawodny pomocnik mikser planetarny Ariete 1588/07 . Bardzo się polubiliśmy, bo ułatwia on bardzo pracę. Ja tylko dodaję składniki, a mikser pracuje samodzielnie i radzi sobie z ubiciem białek, jajek czy przygotowaniem różnych ciast. Ma on trzy końcówki: jedna do zagniatania gęstych ciast, jedna do ubijania np. jajek czy białek, i trzecia końcówka do mieszania. Wszystkie w połączeniu z dużą mocą sprawnie poradzą sobie z każdym zadaniem. Urządzenie zostało wyposażone w silnik o maksymalnej mocy 2400W, ma też dużą misę, bo aż 5,5 l. Z przygotowaniem ciasta poradził sobie super. 

Składniki ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka L
  • około 300 g startej marchewki
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 starte jabłko

Dodatkowo:
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

1. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Mieszamy. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, następnie siekamy nożem.
2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie powoli, małym strumyczkiem wlewamy olej nie przerywając miksowania. 
3. Do marchewki dodajemy kokos i posiekane orzechy, mieszamy, dodajemy do masy. Miksujemy. Na samym końcu partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
4. Blaszkę 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Do tzw. suchego patyczka. 
5. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części. 

Krem:
Do misy miksera przelewamy śmietankę i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 
Kremem przekładamy ciasto (trochę zostawiamy do posmarowania wierzchu). Ja wierzch posypałam jeszcze posypką migdałową. Można orzechami, czy kolorowymi cukierkami. Smacznego :-)







6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger