Ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone
Dzień dobry :-) Jesiennym ciastem, które bardzo lubimy jest ciasto marchewkowe. Ja mogę go jeść i jeść, tak bardzo mi smakuje. Tym razem zrobiłam z dodatkiem orzechów i kokosu. Do tego krem z śmietanki kremówki i serka mascarpone. Ciasto zniknęło szybciutko ;-)
Zrobić ciasto pomógł mi mój niezawodny pomocnik mikser planetarny Ariete 1588/07 . Bardzo się polubiliśmy, bo ułatwia on bardzo pracę. Ja tylko dodaję składniki, a mikser pracuje samodzielnie i radzi sobie z ubiciem białek, jajek czy przygotowaniem różnych ciast. Ma on trzy końcówki: jedna do zagniatania gęstych ciast, jedna do ubijania np. jajek czy białek, i trzecia końcówka do mieszania. Wszystkie w połączeniu z dużą mocą sprawnie poradzą sobie z każdym zadaniem. Urządzenie zostało wyposażone w silnik o maksymalnej mocy 2400W, ma też dużą misę, bo aż 5,5 l. Z przygotowaniem ciasta poradził sobie super.
Składniki ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju
- 4 jajka L
- około 300 g startej marchewki
- 60 g wiórek kokosowych
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 150 g cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 starte jabłko
Dodatkowo:
- 350 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
1. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Mieszamy. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, następnie siekamy nożem.
2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie powoli, małym strumyczkiem wlewamy olej nie przerywając miksowania.
3. Do marchewki dodajemy kokos i posiekane orzechy, mieszamy, dodajemy do masy. Miksujemy. Na samym końcu partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
4. Blaszkę 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Do tzw. suchego patyczka.
5. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
Krem:
Do misy miksera przelewamy śmietankę i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Kremem przekładamy ciasto (trochę zostawiamy do posmarowania wierzchu). Ja wierzch posypałam jeszcze posypką migdałową. Można orzechami, czy kolorowymi cukierkami. Smacznego :-)
idealne na weekend!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Bardzo lubię ciasto marchewkowe, a takiego z kremem jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto *.*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Lubię ciasto marchewkowe, a w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! nie jadłam jeszcze tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńkupiłęm tego ariete i trochę się bawie w ciasta, bardzo satysfkacjonujace
OdpowiedzUsuńIdealne do kawy😋!
OdpowiedzUsuń