Puree z dyni
Dzień dobry :-) Domowe puree a z dyni możemy wykorzystać do różnych wypieków i deserów. Robi się je bardzo prosto, bo wystarczy po prostu upiec dynię w piekarniku, wydrążyć miąższ i go zmiksować blenderem. Takie puree możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będziemy go potrzebowali :-)
Składniki:
- średnia dynia o ciemnym pomarańczowym miąższu
1. Dynię myjemy, rozcinamy (ja tnę na ćwiartki) i za pomocą łyżki lud gałkownicy do lodów wydrążamy środek razem z pestkami.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim pokrojoną dynię i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Za pomocą widelca sprawdzamy, czy dynia jest miękka.
3. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Teraz obieramy ze skórki, przekładamy do miski i miksujemy za pomocą blendera na puree.
4. Jeśli będziemy używać puree w najbliższych 3 dniach, to możemy przełożyć je do słoiczka i do lodówki. Pamiętajmy, że może ono stać nie więcej niż trzy dni. Resztę puree ja zapakowałam do plastikowych pojemniczków i zamroziłam.
Właśnie wpakowałam dynię do piekarnika. Mus potrzebuję do sernika
OdpowiedzUsuńPycha! i jaka zdrowa... nabrałam ochoty na dynię ;)
OdpowiedzUsuńW sezonie dyniowym takie puree jest niezbędne w kuchni :)
OdpowiedzUsuńObawiam się, że wyjadłabym cały słoik łyżką :D
OdpowiedzUsuńmoja siostra często robi i zimą robi ciacha:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie takie dyniowe puree idzie później w fajny sposób wykorzystać :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dynia rządzi. Niezmiennie :)
OdpowiedzUsuń