Puree z dyni

 


Dzień dobry :-) Domowe puree a z dyni możemy wykorzystać do różnych wypieków i deserów. Robi się je bardzo prosto, bo wystarczy po prostu upiec dynię w piekarniku, wydrążyć miąższ i go zmiksować blenderem. Takie puree możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będziemy go potrzebowali :-)

Składniki:
  • średnia dynia o ciemnym pomarańczowym miąższu

1. Dynię myjemy, rozcinamy (ja tnę na ćwiartki) i za pomocą łyżki lud gałkownicy do lodów wydrążamy środek razem z pestkami. 
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim pokrojoną dynię i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Za pomocą widelca sprawdzamy, czy dynia jest miękka.
3. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Teraz obieramy ze skórki, przekładamy do miski i miksujemy za pomocą blendera na puree. 
4. Jeśli będziemy używać puree w najbliższych 3 dniach, to możemy przełożyć je do słoiczka i do lodówki. Pamiętajmy, że może ono stać nie więcej niż trzy dni. Resztę puree ja zapakowałam do plastikowych pojemniczków i zamroziłam. 





7 komentarzy:

  1. Właśnie wpakowałam dynię do piekarnika. Mus potrzebuję do sernika

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! i jaka zdrowa... nabrałam ochoty na dynię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sezonie dyniowym takie puree jest niezbędne w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obawiam się, że wyjadłabym cały słoik łyżką :D

    OdpowiedzUsuń
  5. moja siostra często robi i zimą robi ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie takie dyniowe puree idzie później w fajny sposób wykorzystać :-)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger