Dieta w czasie choroby - 4 naturalne sposoby
Jesień
to dla wielu synonim przeziębienia i zakatarzonego nosa. Niestety sezon na
zwiększone ryzyko zachorowania zbliża się wielkimi krokami. Kiedy jesteś chory,
jedzenie być może jest jedną z ostatnich rzeczy, o którą się martwisz, a to
duży błąd. Odpowiednia dieta to klucz do szybkiej i skutecznej kuracji. Dodanie
do swojego jadłospisu niektórych produktów, pomoże Ci szybciej wrócić do
zdrowia.
Szybka
regeneracja
Pamiętaj, że ważne są tutaj nie tylko witaminy i inne mikroelementy. Odpowiedni
bilans makroskładników to konieczność, zarówno jeśli chodzi o
zachowanie zdrowia, jak i szybkość regeneracji. Choroba często wiąże się z
brakiem apetytu, co często przeszkadza w zapewnieniu sobie właściwych ilości
substancji odżywczych.
Bardzo częstym problem jest niedobór białka, gdyż jego treściwe źródła
prawie nigdy nie wchodzą w skład lekkich posiłków, które najchętniej jemy w
trakcie choroby. Dlatego warto wspomóc się zdrowymi produktami, które
zapewniają dużą ilość protein i innych składników oraz nie wymagają pewnego
wysiłku do ich spożycia. Fresubin Yocreme to
jedna z najlepszych propozycji tego typu. Ten produkt można znaleźć na: https://zywieniemaznaczenie.pl/produkty/fresubin-yocreme/.
Żywność, którą należy jeść w czasie choroby
Jedzenie to najważniejszy czynnik, który daje Twojemu organizmowi dostęp
do składników odżywczych i energii, co jest niezbędne do funkcjonowania. Jest
to szczególnie ważne, podczas choroby, dlatego dodaj do swojej
diety poniższe produkty, aby przyśpieszyć proces kuracji.
1. Soki warzywne
Antyoksydanty to bardzo istotne związki, które w dużym stężeniu znajdują
się w większości owoców i warzyw. Substancje te wzmacniają Twój układ
odpornościowy i pomagają w powrocie do zdrowia. Gdy jesteś
chory, możesz nie mieć ochoty na spożywanie stałych pokarmów. Dzięki sokom
warzywnym możesz dostarczyć swojemu ciału taką samą porcję przeciwutleniaczy
jak w przypadku jedzenia surowych warzyw. Soki owocowe są mniej zalecane, przez
ich wysoką zawartość cukrów. Jednak równie dobrze możesz oprzeć się na nich.
2. Rosół
Nieważne, czy wywar jest wołowy, drobiowy lub warzywny. Esencjonalny
rosół to prawdziwe bogactwo prozdrowotnych elementów, dzięki
których szybciej staniesz na nogi, jeśli zachorujesz. Rozgrzewający rosół
pomaga także załagodzić ból gardła i jest często spożywany w czasie choroby
pomaga zapobiegać odwodnieniu. Rosół może być spożywany jako samodzielne danie
lub jako baza do innych zup lub sosów.
3. Czosnek
Zdrowotne właściwości czosnku są znane już od wieków. Włączenie go do
swojej diety wpływa na wzmocnienie odporności i zmniejszenie
nasilenia się objawów choroby. Bardzo łatwo znaleźć dla niego
zastosowanie w swojej kuchni, dlatego warto sięgać po niego jak najczęściej.
Szklanka ciepłego mleka z dodatkiem łyżki miodu i posikanego ząbku czosnku to
znana mikstura, która jest w stanie zapobiec nawet najgorszym objawom
przeziębienia i grypy. Warto dodać do niej łyżkę kurkumy dla przełamania smaku
i dodatkowych właściwości. Czosnek może być spożywany także w formie
suplementu.
4. Owoce zawierające witaminę C
Witamina C to znany składnik, powszechnie kojarzony z działaniem na
rzecz wzmocnienia układu odpornościowego. Najlepszym źródłem tej witaminy są
produkty spożywcze. Popularne suplementy powinno traktować się
raczej jako profilaktyczny dodatek. Często spożywaj owoce lub samodzielnie
wyciskaj z nich soki. Owoce bogate w witaminę C, to idealna przekąska w czasie
choroby. Najczęściej sięgaj po cytrusy, truskawki oraz kiwi.
Uwielbiam czosnek, jadam go nałogowo :D a także rosol staram sie jadac często
OdpowiedzUsuńCzosnku nigdy za wiele :)
OdpowiedzUsuńJa rzadko choruję, ale mojemu mężowi Twoje rady są bezcenne. On ciągle je czosnek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek i uwielbiam cebulę :)
OdpowiedzUsuńRosołek też lubię, a i soki także :)
Dieta w chorobie jak i bez choroby jest niezwykle ważna by żyć długo i zdrowo :)
Uwielbiam czosnek i daję go do czego tylko mogę. :D
OdpowiedzUsuńWarto zdrowo się odżywiać
OdpowiedzUsuń