Zdrowa dieta na lato. Co jeść, by czuć się dobrze?

 


Zdrowa dieta na lato zapewnia dobre samopoczucie na co dzień i pozwala w pełni uzupełnić zapotrzebowanie na minerały, witaminy i inne składniki odżywcze. Spożywanie dużej ilości świeżych warzyw i owoców w czasie upałów jest ważne, lecz równie istotne jest, by spożywać węglowodany, które zapewnią energię na cały dzień. Węglowodany złożone powinny stanowić podstawę zdrowej diety na lato, a w szczególności pożywnych śniadań.

Węglowodany złożone - podstawowa zasada zdrowej diety

Ruch na świeżym powietrzu, lekkie posiłki, w których dominują świeże warzywa oraz woda są szczególnie ważne w czasie lata. Upalne dni sprawiają, że apetyt maleje i pojawia się problem z regularnością jedzenia. Z tego powodu często sięga się po napoje słodzone, które oszukują głód i jednocześnie napędzają dalsze spożywanie cukru. Cukier nie dostarcza żadnych składników odżywczych, a jedynie sprawia, że masa ciała wzrasta i zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. 

Aby czuć się dobrze latem, ważna jest nie tylko aktywność fizyczna, ale i spożywanie węglowodanów złożonych. Dostarczają ich produkty takie jak pełnoziarniste makarony, płatki owsiane lub płatki jaglane. Dzięki tym produktom zapobiega się przejadaniu z powodu wahań poziomu glukozy we krwi oraz zapewnia się sobie uczucie sytości. Dodatkowo w pełnoziarnistych produktach znajduje się prawdziwe bogactwo składników mineralnych, bez których nie istnieje zbilansowana dieta. 

Zdrowe śniadanie na upalne dni

W upalne dni szczególnie ważne jest zjadanie zdrowego śniadania. To dzięki niemu zyska się energię na resztę dnia. O poranku temperatury są niższe, dlatego apetyt jest nieco większy niż w czasie, gdy słońce jest wysoko na niebie. Na lekkie śniadanie w czasie upałów można przygotować dla siebie chłodny koktajl, do którego doda się płatki orkiszowe i owoce jagodowe z mlekiem. Dzięki temu przygotuje się w pełni pożywny i wartościowy posiłek, który pobudzi metabolizm.

Równie dobrym pomysłem na śniadanie jest zrobienie koktajlu na bazie jabłka i szpinaku z natką pietruszki. Warzywno-owocowy lekki napój orzeźwi i dostarczy prawdziwej witaminowej bomby. Do koktajlu świetnie pasują siemię lniane lub nasiona chia, które oferuje sklep z żywnością ekologiczną

Jeśli preferuje się klasyczne kanapki na śniadanie, warto dodać do nich plaster pomidora, świeżego ogórka oraz listek sałaty. Świeże warzywa dostarczą nie tylko witamin, ale i wody, którą w czasie upałów powinno się wypijać w większych ilościach. Do takiej kanapki pasują też oliwki, które dodadzą śniadaniu śródziemnomorskiego charakteru.


4 komentarze:

  1. U mnie śniadanie w upalne w postaci kanapki z pomidorem to podstawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatny i ciekawy wpis. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio ma fazę na same sałatki. To zapewne przez upał. Organizm chyba czuje co dla niego dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie to w lato najbardziej na śniadanko sprawdzają się kanapeczki z mozzarellą i pomidorkiem posypane ziołami prowansalskimi z odrobina oliwy z oliwek ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger