Zdrowa dieta na lato. Co jeść, by czuć się dobrze?
Zdrowa dieta na lato zapewnia dobre samopoczucie na co dzień i pozwala w
pełni uzupełnić zapotrzebowanie na minerały, witaminy i inne składniki
odżywcze. Spożywanie dużej ilości świeżych warzyw i owoców w czasie upałów jest
ważne, lecz równie istotne jest, by spożywać węglowodany, które zapewnią
energię na cały dzień. Węglowodany złożone powinny stanowić podstawę zdrowej
diety na lato, a w szczególności pożywnych śniadań.
Węglowodany złożone
- podstawowa zasada zdrowej diety
Ruch na świeżym powietrzu, lekkie posiłki, w których dominują świeże warzywa
oraz woda są szczególnie ważne w czasie lata. Upalne dni sprawiają, że
apetyt maleje i pojawia się problem z regularnością jedzenia. Z tego powodu
często sięga się po napoje słodzone, które oszukują głód i jednocześnie
napędzają dalsze spożywanie cukru. Cukier nie dostarcza żadnych składników
odżywczych, a jedynie sprawia, że masa ciała wzrasta i zwiększa się ryzyko
wystąpienia cukrzycy typu 2.
Aby czuć się dobrze latem, ważna jest nie tylko aktywność fizyczna, ale i
spożywanie węglowodanów złożonych. Dostarczają ich produkty takie jak
pełnoziarniste makarony, płatki owsiane lub płatki
jaglane. Dzięki tym produktom zapobiega się przejadaniu z powodu wahań
poziomu glukozy we krwi oraz zapewnia się sobie uczucie sytości. Dodatkowo w
pełnoziarnistych produktach znajduje się prawdziwe bogactwo składników
mineralnych, bez których nie istnieje zbilansowana dieta.
Zdrowe śniadanie na
upalne dni
W upalne dni szczególnie ważne jest zjadanie zdrowego śniadania. To dzięki
niemu zyska się energię na resztę dnia. O poranku temperatury są niższe,
dlatego apetyt jest nieco większy niż w czasie, gdy słońce jest wysoko na niebie.
Na lekkie śniadanie w czasie upałów można przygotować dla siebie chłodny
koktajl, do którego doda się płatki
orkiszowe i owoce jagodowe z mlekiem. Dzięki temu przygotuje się w pełni
pożywny i wartościowy posiłek, który pobudzi metabolizm.
Równie dobrym pomysłem na śniadanie jest zrobienie koktajlu na bazie jabłka
i szpinaku z natką pietruszki. Warzywno-owocowy lekki napój orzeźwi i dostarczy
prawdziwej witaminowej bomby. Do koktajlu świetnie pasują siemię lniane lub
nasiona chia, które oferuje sklep z
żywnością ekologiczną.
Jeśli preferuje się klasyczne kanapki na śniadanie, warto dodać do nich
plaster pomidora, świeżego ogórka oraz listek sałaty. Świeże warzywa dostarczą
nie tylko witamin, ale i wody, którą w czasie upałów powinno się wypijać w
większych ilościach. Do takiej kanapki pasują też oliwki, które dodadzą
śniadaniu śródziemnomorskiego charakteru.
U mnie śniadanie w upalne w postaci kanapki z pomidorem to podstawa ;)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny i ciekawy wpis. Dziękuję
OdpowiedzUsuńJa ostatnio ma fazę na same sałatki. To zapewne przez upał. Organizm chyba czuje co dla niego dobre :)
OdpowiedzUsuńU mnie to w lato najbardziej na śniadanko sprawdzają się kanapeczki z mozzarellą i pomidorkiem posypane ziołami prowansalskimi z odrobina oliwy z oliwek ;)
OdpowiedzUsuń