Puszyste ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

 


Dzień dobry :-) Kochani dziś przepis na pyszne puszyste ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką. Przepis znalazłam tutaj (klik). Ciasto jest obłędne, a to wszystko za sprawą kruszonki. Jest ona chrupiąca i pachnie kokosem. Dla nas rewelacja. Do ciasta wchodzi dość dużo jajek, ale za to jest ono wilgotne. Polecam, warto zrobić i myślę, że bardzo przypadnie Wam do gustu :-)

Blaszka: 24 x 34 cm

Składniki ciasto:
  • 8 jajek M
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju u mnie rzepakowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600 g rabarbaru (ja dałam 1 kg)

Kruszonka:
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 100 gram miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

1. Rabarbar obrać, pokroić w około 1 cm plasterki. Zasypać trzema łyżkami cukru i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć na sitku.
2. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść i odstawić do lodówki. 
3. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić.
4. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na jasną, puszystą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia naprzemiennie z olejem. Zmiksować do połączenia się składników.
5. Teraz już na niskich obrotach miksera zmiksować po dodaniu piany, tylko do połączenia się składników.
6. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch rozrzucić rabarbar i posypać kruszonką.
7. Pieczemy w 180 stopniach (góra - dół) około 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Trzeba sprawdzać czy kruszonką za bardzo się nie przypieka, jeśli tak to wtedy zmieniamy na funkcję tylko dół. Niestety nie każdy piekarnik piecze tak samo.
8. Po upieczeniu studzimy przez około 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Potem już normalnie. Smacznego :-)





11 komentarzy:

  1. Smak i prostota.. oto chodzi :)

    Zachęcam do udziału w konkursie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyszedł czas na rabarbar, mój przysmak w dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto, które zawsze smakuje dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna musi być ta kokosowa kruszonka!)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pysznie wygląda! Uwielbiam ciasta z dodatkiem rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, a z dodatkiem kokosowej kruszonki to na pewno jeszcze większa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sezonowo i smacznie :)

    Zapraszam do udziału w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger