Zapiekanka z tortellini, pesto i tuńczykiem
Dzień dobry :-) Piątek już zawitał, ten tydzień był ciut krótszy i szybko zleciał. Ja ma dla Was dziś propozycję obiadową. Jest to zapiekanka z tortellini, pesto z suszonych pomidorów, do tego oliwki, cukinia, kukurydza i tuńczyk. Wszystko posypane startą mozzarellą, doprawione Przyprawą Knorr suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, oraz po upieczeniu posypane natką pietruszki. Zapiekanka wyszła pyszna, polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- 1 opakowanie świeżego tortellini
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mały słoiczek pesto pomidorowego
- oliwki
- kukurydza
- 1 cukinia
- przyprawa Knorr suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- starta mozzarella
- natka pietruszki
1. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, cukinię kroimy w plasterki.
2. Ugotowane tortellini przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pesto i przyprawę suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Mieszamy drewnianą łyżką.
3. Teraz dodajemy pokrojoną cukinię, oliwki, kukurydzę, mieszamy. Na wierzchu kupkami układamy tuńczyka. Całość posypujemy startą mozzarellą.
4. Pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)
Genialne danie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Muszę tylko kupić nowe naczynie do zapiekanek, bo niestety stare mi się uszkodziło...
OdpowiedzUsuńSame dobre składniki, więc zapiekanka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki <3
OdpowiedzUsuńtaka zapiekanka z pewnością by mi smakowała
OdpowiedzUsuńależ to pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zapiekanka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki - to świetny patent na obiad czy kolację i sposób na wykorzystanie tego co zalega w lodówce. Twoja wygląda tak pysznie, że chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńSuper, często robię zapiekanki, gdy nie mam ochoty robić bardziej czasochłonnego obiadu ;)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę super przepis. Przy gotowałam i było pysznie. Chętnie zaczerpnę inne przepisy.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, ale niestety - z tuńczykiem nie zjem :)
OdpowiedzUsuń