Kruche ciasteczka jak francuskie
Dzień dobry :-) Święta już niedługo, więc przybywam do Was z pysznymi ciasteczkami. Nie miałam foremek świątecznych, a córka bardzo chciała ciasteczka w kształcie serduszek, więc takie są :-) Ciasteczka po upieczeniu wyglądają jak by były z ciasta francuskiego. Są kruche i pyszne. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)
Składniki na 3 blaszki:
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 2 białka
- drobny cukier kryształ
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej proszek i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zimne masło i wszystko siekamy nożem.
2. Teraz dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy spowrotem do lodówki. Stolnicę podsypujemy mąką, pierwszą połowę ciasta musimy rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm.
4. Ciasteczka wykrawamy foremką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą być ułożone dość blisko siebie, bo rosną tylko w górę ;-)
5. Za pomocą pędzelka smarujemy ciasteczka białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja góra - dół). Po upieczeniu studzimy na kratce. Tak samo robimy z drugą połową ciasta :-) Smacznego :-)
Pyszne muszą być te ciasteczka 😊
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńOh so cute cookies darling
OdpowiedzUsuńxx
jakie urocze ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńSerduszkowe słodziaki! Ciastka to jeden z tych grzechów, przed którym ciężko mi się powstrzymać :D
OdpowiedzUsuńAle te ciasteczka uroczo wyglądają
OdpowiedzUsuńojej! wyglądają pysznie! chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka, ładnie się listkują :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Mam słabość do ciasta francuskiego, więc jeśli te chociaż trochę tak smakują, to wiem, że byłabym zachwycona :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wyglądają, mniam. ☺
OdpowiedzUsuńMmm, ależ muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka
OdpowiedzUsuń