Drożdżowe bułki na maślance

 


Dzień dobry :-) Domowe pieczywo jest o wiele smaczniejsze niż to sklepowe. Ja tym razem zrobiłam bułeczki takie na maślance. Robi się je szybciutko, a smakują wybornie. Przepis znalazłam tutaj (klik), jest prosty, bułeczek wychodzi 12. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej typ 450 + do podsypania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody

Zaczyn:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka lekko podgrzanej maślanki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania bułeczek

Zaczyn:
1. Do miseczki wkruszamy drożdże, maślankę lekko podgrzewamy. Do drożdży dodajemy cukier puder, maślankę i mąkę. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy na około 15 minut.

Ciasto:
1. Jeśli ciasto wyrabiamy ręcznie to składniki dajemy na stolnicę, jeśli robotem to do misy. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól, olej, wodę i na końcu zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Nie trzeba go wyrabiać długo. 
2. Teraz misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Powinno co najmniej podwoić objętość.
3. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto lekko uderzamy pięścią, żeby go odgazować. Przekładamy na stolnicę, chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na 12 w miarę równych części.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z każdej części formujemy bułeczkę i układamy w odstępach wszystkie na blaszce. 
5. Blaszkę z bułkami odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (góra - dół), bułeczki smarujemy przed samym włożeniem do piekarnika mlekiem. Pieczemy około 20 - 25 minut (jak by się za szybko przyrumieniły to przykrywamy z góry papierem. Ja musiałam przykryć. 
6. Po upieczeniu studzimy. Smacznego :-)







13 komentarzy:

  1. Robiłam podobne bułeczki jeszcze na początku pandemii i chyba je zrobię ponownie, gdzieś w okolicach weekendu.
    Pozdrawiam
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie domowe wypieki :D Takie drożdżowe bułki muszą być przepyszne :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tego typu bułeczki, ale nigdy ich sama nie robiłam. Uroczo się prezentują takie złączone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. WYglądają przepysznie. Lubię takie domowe wypieki. Zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie bułeczki własnej roboty ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zjadłabym, takie jeszcze ciepłe z pieca :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie bułeczki :) Ale one uroczo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają znacznie lepiej od tych kupnych i na pewno znacznie lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger