Ciasteczka z żurawiną

 

Dzień dobry :-) Dzisiaj małe co nie co do kawy. Pyszne ciasteczka z żurawiną, które bardzo, a to bardzo nam posmakowały. Proste w przygotowaniu, można zrobić na Święta, włożyć do puszki i spokojnie mogą tak sobie czekać do tygodnia. Podobną wersję ciasteczek robiłam z pistacjami. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 180 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki pszennej u mnie typ 450
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Żurawinę moczymy przez chwilkę w gorącej wodzie, żeby ładnie nam napęczniała. Odcedzamy i siekamy na drobne kawałki.
2. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mleko, miksujemy. Dodajemy posiekaną żurawinę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
3. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na dwie części.
4. Z każdej formujemy wałek o grubości 3 - 4 cm. Owijamy każdy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
6. Wyjmujemy jeden wałek, odwijamy folię i kroimy ostrym nożem plastry o grubości 6 - 7 mm i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka troszkę rosną, więc musimy zachować odstępy, ale nie duże.  
7. Ciasteczka pieczemy około 10 - 12 minut. Boki powinny się ładnie zarumienić. Jak będziecie przekładać ciasteczka do ostudzenia, to delikatnie, bo zaraz po upieczeniu są miękkie, jak troszkę przestygną robią się już bardziej zwarte. 
Smacznego :-)







18 komentarzy:

  1. These cookies look so delicious and cute. I would like to try them.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/11/rose-quartz-face-roller-juvena.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurawiny nigdy dość, bo świetnie działa na organizm. Ja ją dodaję do ciasteczek owsianych, ale takie maślane też fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna do kawki albo herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne, uwielbiam ciastka z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smacznie, z chęcią sama bym wypróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie się prezentują Twoje ciasteczka :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne do pracy lub po prostu do kawki! :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak, do kawki w sam raz... Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie spróbuję takich ciasteczek. Wyglądają bardzo apetycznie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam ciastka na maśle, uwielbiam żurawinę. Myślę, że takie ciastka szybko by u mnie zniknęły z talerza ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! Wypróbuję z małą modyfikacją. Zamiast mleka - woda. Mam nadzieję, że też wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile mniej więcej ciasteczek wychodzi z podanego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jakiej wielkości wałek się zrobi z ciasta. Z pojedynczej porcji około 30 sztuk na pewno.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger