Ciasteczka z żurawiną
Dzień dobry :-) Dzisiaj małe co nie co do kawy. Pyszne ciasteczka z żurawiną, które bardzo, a to bardzo nam posmakowały. Proste w przygotowaniu, można zrobić na Święta, włożyć do puszki i spokojnie mogą tak sobie czekać do tygodnia. Podobną wersję ciasteczek robiłam z pistacjami. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 180 g masła
- 1 łyżka mleka
- 50 g cukru
- 250 g mąki pszennej u mnie typ 450
- 60 g suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Żurawinę moczymy przez chwilkę w gorącej wodzie, żeby ładnie nam napęczniała. Odcedzamy i siekamy na drobne kawałki.
2. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mleko, miksujemy. Dodajemy posiekaną żurawinę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
3. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na dwie części.
4. Z każdej formujemy wałek o grubości 3 - 4 cm. Owijamy każdy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
6. Wyjmujemy jeden wałek, odwijamy folię i kroimy ostrym nożem plastry o grubości 6 - 7 mm i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka troszkę rosną, więc musimy zachować odstępy, ale nie duże.
7. Ciasteczka pieczemy około 10 - 12 minut. Boki powinny się ładnie zarumienić. Jak będziecie przekładać ciasteczka do ostudzenia, to delikatnie, bo zaraz po upieczeniu są miękkie, jak troszkę przestygną robią się już bardziej zwarte.
Smacznego :-)
These cookies look so delicious and cute. I would like to try them.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/11/rose-quartz-face-roller-juvena.html
bardzo mnie kuszą!
OdpowiedzUsuńChetnie wykorzystam przepis
OdpowiedzUsuńThese are so beautiful Beata !!
OdpowiedzUsuńŻurawiny nigdy dość, bo świetnie działa na organizm. Ja ją dodaję do ciasteczek owsianych, ale takie maślane też fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńIdealna do kawki albo herbatki ;)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, uwielbiam ciastka z żurawiną :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie, z chęcią sama bym wypróbowała :D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentują Twoje ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Idealne do pracy lub po prostu do kawki! :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńOj tak, do kawki w sam raz... Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńChyba takie zrobię. Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję takich ciasteczek. Wyglądają bardzo apetycznie. ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam ciastka na maśle, uwielbiam żurawinę. Myślę, że takie ciastka szybko by u mnie zniknęły z talerza ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Wypróbuję z małą modyfikacją. Zamiast mleka - woda. Mam nadzieję, że też wyjdą.
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej ciasteczek wychodzi z podanego przepisu?
OdpowiedzUsuńTo zależy jakiej wielkości wałek się zrobi z ciasta. Z pojedynczej porcji około 30 sztuk na pewno.
Usuń