Ciasto W-Z


Dzień dobry :-) To ciasto chodziło już za mną od dawna. Po prostu uwielbiam go. Pamiętam jak byłam mała i z mamą chodziliśmy do cukierni na ulicy Jagiellońskiej w Rzeszowie na to ciacho właśnie. Kilka razy próbowałam robić, ale jakoś tak wyszło, nie wyszło. Tym razem jak dla mnie super :-) Żeby nie było za słodko, to na dolny biszkopt i pod polewę dałam dżem z czarnej porzeczki. Inspiracja (klik) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka 23x33 cm

Składniki biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek L
  • 3 łyżki kakao
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru

Krem:
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 125 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Ciasto:
1. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Jak białka będą ubite, dodajemy połowę cukru i miksujemy. Piana ma być lśniąca.
2. Żółtka ubijamy z drugą połową cukru na jasną i puszystą masę. Następnie masę dodajemy do ubitej piany i mieszamy. 
3. Na końcu dodajemy w trzech partiach mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 160 stopni termoobieg.
5. Ciasto przelewamy do blaszki, górę wyrównujemy i pieczemy około 40 minut. Do tzw. suchego patyczka. 
6. Studzimy, po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.

Krem:
1. Żelatynę zalać 6 łyżkami wody. Odstawić na około 10 minut. Jak napęcznieje to podgrzać (nie zagotować!!) ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści. Odstawić na około 10 - 15 minut do przestudzenia.
2. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dwie łyżki odebrać, dodać do żelatyny i wymieszać. Delikatnie ciągle miksując dolewać do ubitej śmietany. 
3. Na pierwszy blat ciasta rozsmarować połowę dżemu. Na niego wyłożyć krem i przykryć drugim blatem ciasta. 
4. Wierzch posmarować pozostałym dżemem.

Polewa:
1. Do rondelka z grubym dnem dać masło, przelać śmietankę i wrzucić pokruszoną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż składniki się połączą i polewa stanie się jednolita. 
2. Zdjąć z ognia, odstawić na chwilkę do przestudzenia. Ja jeszcze ciepłą polewę rozsmarowałam na dżemie. 
3. Wstawić do lodówki na kilka godzin. U mnie cała noc. Smacznego :-)









11 komentarzy:

  1. Jakie pyszne ciasto *.* Zapisuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. I would like to try it through screen how delicious it look like. Thank you for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/10/madison-look-up-makeup-mirror.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho na pewno skorzystam z przepisu. Idealnie pasuje do moich kaw i herbat

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie kultowe wypieki. W dzieciństwie zajadłam się tm ciastem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger