Ciasto styropian z owocami

 


Dzień dobry :-) Na weekend mam dla Was przepis na pyszne ciasto z owocami. Tzw. ciasto styropian. My go w połączenie w owocami właśnie uwielbiamy. Tym razem dodałam jeżyny i czerwone oraz żółte maliny. Wyszło rewelacyjnie. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

Blaszka: 23x33 cm


Składniki ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek (białka do masy)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i  proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy masło i siekamy. Na końcu żółtka i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 60/40 % mniejszy kawałek zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tarce o grubych oczkach ścieramy większą część ciasta. Troszkę ubijamy ręką i wkładamy blaszkę do lodówki.

Składniki masa jogurtowa:

  • 3 jogurty greckie (u mnie 3 x 330 g)
  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (2x40g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • jeżyny
  • maliny
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania ciasta

1. W misie miksera ze szczyptą soli ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier puder, ubijamy kilka minut. Następnie partiami dodajemy proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników.
2. Teraz dodajemy jogurty i wiórka kokosowe. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Blaszkę z ciastek kruchym wyjmujemy z lodówki. Na ciasto przekładamy masę. Wyrównujemy.
4. Owoce wcześniej myjemy, osuszamy. Do miski dajemy mąkę ziemniaczaną i owoce, delikatnie mieszamy i przekładamy na masę. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. 
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 60 minut. Powinno się ładnie zarumienić. Następnie studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :-)









26 komentarzy:

  1. OJ już dawno nie robiłam, a bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie wygląda, lubię takie proste ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam nieraz o tym cieście, ale nigdy nie jadłam. kiedyś musze spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego ciacha jeszcze nie jadłam, a wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zawsze świetny przepis ^^ moze jak skończę murzynka to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, ślinka sama cieknie od patrzenia na zdjęcia, trzeba wypróbować więc i przepis :)
    Pozdrowionka i buziole! :*
    http://dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smacznie i domyślam się że nie smakuje jak styropian :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie prezentuje się to ciasto :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta z owocami są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna nazwa tego ciasta :) Wygląda tak apetycznie, że z przyjemnością wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I jak tu być na diecie jak takie słodkości podsuwają :p

    OdpowiedzUsuń
  12. dawno nie robiłam tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto styropian też robimy często, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. This look very delicious. Remind me at cake that my grandma made. Thank you for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/09/jo-malone-nectarine-blossom-honey-body.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda. Pierwszy raz słyszę o cieście styropian :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger