Ciasto styropian z owocami
Dzień dobry :-) Na weekend mam dla Was przepis na pyszne ciasto z owocami. Tzw. ciasto styropian. My go w połączenie w owocami właśnie uwielbiamy. Tym razem dodałam jeżyny i czerwone oraz żółte maliny. Wyszło rewelacyjnie. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Blaszka: 23x33 cm
Składniki ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek (białka do masy)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy masło i siekamy. Na końcu żółtka i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 60/40 % mniejszy kawałek zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tarce o grubych oczkach ścieramy większą część ciasta. Troszkę ubijamy ręką i wkładamy blaszkę do lodówki.
Składniki masa jogurtowa:
- 3 jogurty greckie (u mnie 3 x 330 g)
- 5 białek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (2x40g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- szczypta soli
Dodatkowo:
- jeżyny
- maliny
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania ciasta
1. W misie miksera ze szczyptą soli ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier puder, ubijamy kilka minut. Następnie partiami dodajemy proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników.
2. Teraz dodajemy jogurty i wiórka kokosowe. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Blaszkę z ciastek kruchym wyjmujemy z lodówki. Na ciasto przekładamy masę. Wyrównujemy.
4. Owoce wcześniej myjemy, osuszamy. Do miski dajemy mąkę ziemniaczaną i owoce, delikatnie mieszamy i przekładamy na masę. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 60 minut. Powinno się ładnie zarumienić. Następnie studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :-)
OJ już dawno nie robiłam, a bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda, lubię takie proste ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńmniam ;P
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńSłyszałam nieraz o tym cieście, ale nigdy nie jadłam. kiedyś musze spróbować;)
OdpowiedzUsuńTakiego ciacha jeszcze nie jadłam, a wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie 😊
OdpowiedzUsuńJak zawsze świetny przepis ^^ moze jak skończę murzynka to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmniam, ślinka sama cieknie od patrzenia na zdjęcia, trzeba wypróbować więc i przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka i buziole! :*
http://dorey-doorey.blogspot.com
Nie słyszałem:(
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńZapisuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i domyślam się że nie smakuje jak styropian :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie prezentuje się to ciasto :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
:)
OdpowiedzUsuńCiasta z owocami są pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajna nazwa tego ciasta :) Wygląda tak apetycznie, że z przyjemnością wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie
OdpowiedzUsuńI jak tu być na diecie jak takie słodkości podsuwają :p
OdpowiedzUsuńPychotka. Moja mama robi podobne. ;)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam tego ciasta
OdpowiedzUsuńCiasto styropian też robimy często, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńThis look very delicious. Remind me at cake that my grandma made. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/09/jo-malone-nectarine-blossom-honey-body.html
Pysznie wygląda. Pierwszy raz słyszę o cieście styropian :)
OdpowiedzUsuń