Ciasteczka cytrynowe z mascarpone

 


Dzień dobry :-) Przepis na te pyszne ciasteczka znalazłam tutaj (klik). Niestety nie udało mi się kupić ricotty i zrobiłam z mascarpone. Ciasteczka wyszły pyszne. Są mięciutkie, idealne do kawy, pachną obłędnie i nie są za słodkie. Z podanego przepisu wychodzi około 18-20 sztuk.  Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasteczka, to cukru musicie dać więcej. Ja zmniejszyłam jego ilość. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki: 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko L
  • 200 g serka mascarpone
  • sok i skórka z połowy cytryny

1. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce dobrze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i ucieramy. Następnie dodajemy mascarpone i znowu ucieramy.
2. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach i wyciskamy sok. Dodajemy do masy i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do momentu aż składniki się nam połączą.
3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (termoobieg). blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
4. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę i leciutko spłaszczamy. Jeśli ciasto będzie klejące to ręce możemy oprószać mąką. 
5. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia się. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)








12 komentarzy:

  1. mascarpone i cytryna to dla mnie świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrynowe muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się przepysznie. Bardzo lubię i ciasteczka cytrynowe i mascarpone, ale w połączeniu ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serek mascarpone, więc z pewnością przygotuje te ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. I would like to try them through screen. Thank you for recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/09/juvena-of-switzerland-juvenance-epigen.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie i można by je zrobić w wersji wegańskiej - mleczko kokosowe zamiast mascarpone ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger