Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
Dzień dobry :-) Przepis na te pyszne ciasteczka znalazłam tutaj (klik). Niestety nie udało mi się kupić ricotty i zrobiłam z mascarpone. Ciasteczka wyszły pyszne. Są mięciutkie, idealne do kawy, pachną obłędnie i nie są za słodkie. Z podanego przepisu wychodzi około 18-20 sztuk. Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasteczka, to cukru musicie dać więcej. Ja zmniejszyłam jego ilość. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko L
- 200 g serka mascarpone
- sok i skórka z połowy cytryny
1. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce dobrze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i ucieramy. Następnie dodajemy mascarpone i znowu ucieramy.
2. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach i wyciskamy sok. Dodajemy do masy i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do momentu aż składniki się nam połączą.
3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (termoobieg). blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę i leciutko spłaszczamy. Jeśli ciasto będzie klejące to ręce możemy oprószać mąką.
5. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia się. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
mascarpone i cytryna to dla mnie świetne połączenie!
OdpowiedzUsuńporywam kilka!
OdpowiedzUsuńŚliczne ;)
OdpowiedzUsuńzainteresował mnie ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńCytrynowe muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się przepysznie. Bardzo lubię i ciasteczka cytrynowe i mascarpone, ale w połączeniu ich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serek mascarpone, więc z pewnością przygotuje te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńI would like to try them through screen. Thank you for recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/09/juvena-of-switzerland-juvenance-epigen.html
Świetne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasteczka
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i można by je zrobić w wersji wegańskiej - mleczko kokosowe zamiast mascarpone ;)
OdpowiedzUsuń