Tarta z malinami i budyniem



Dzień dobry :-) Dziś coś na słodko, idealne do kawy. Tarta, robi się ją szybko, można zrobić wersję z bitą śmietaną lub budyniem. U nas budyń, bo dzieci bardzo chciały :-) Tarta znika ekspresowo. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Forma: 26 cm

Składniki ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko


Nadzienie:

  • 2 budynie po 40 g każdy bez cukru
  • 600 ml mleka 2 %
  • 3 łyżki cukru 
  • owoce u mnie maliny


1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i posiekane masło. Całość siekamy nożem, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
3. Formę na tartę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, musimy go rozwałkować i wyłożyć nim formę. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie folię z fasolką zdejmujemy i pieczemy dodatkowo 10 minut. Po upieczeniu studzimy.

Budyń:
1. Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować to wlewamy do niego i gotujemy budyń. 
2. Jak zgęstnieje to odkładamy do przestudzenia.
3. Jeszcze ciepły (nie gorący) przekładamy na ciasto i odkładamy do całkowitego wystudzenia.
4. Maliny myjemy, osuszamy i układamy na budyniu. Możemy posypać je cukrem pudem. Smacznego :-)






20 komentarzy:

  1. wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie. Uwielbiam maliny.

    OdpowiedzUsuń
  3. That cake look very delicious. You are so talented. thank you for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/07/carner-barcelona-tardes.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglada i nie wydaje się trudne do zrobienia . Kolejny znakomity przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie dziś czegoś takiego potrzebowałam, typowe ciasto na lato jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Akurat tarta z owocami za mną ostatnio chodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Często robię podobną tartę z budyniem, smaczna jest😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarty polubiłem we Francji. A kawę właśnie wypiłem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, nie lubię malin, więc z chęcią zamieniłabym je na truskawki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Beata looks absolutely beautiful !!I love berries !

    OdpowiedzUsuń
  11. OMG, ale to wygląda!!! Koniecznie muszę przygotować w weekend! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Tarta wygląda obłęnie, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. slusilabym sie na dwa.kawaleczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger