Ciasto z masą budyniową i truskawkami



Dzień dobry :-) Sezon na truskawki trwa, szkoda że jeszcze chwilkę i będzie się kończył. Póki co trzeba korzystać :-) Ja dziś mam dla Was propozycję ciasta z masą i truskawkami właśnie. Jest pyszne, proste w przygotowaniu. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-)

Blaszka: 23x33 cm

Składniki biszkopt:

  • 6 jajek L
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu


1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się go. Żółtka mieszamy z octem, dodajemy do białek - miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i albo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera. Ja mieszam tą drugą opcją. 
2. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem.
3. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut do tzw. "suchego patyczka" 
Studzimy, przekrawamy na pół.

Masa:

  • 2 budynie (2x40 g ) bez cukru
  • 500 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 50-100 g czekolady gorzkiej


1. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym, że do ich zrobienia zużywamy 500 ml mleka. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
2. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3. Miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń, jak składniki nam się połączą, to dodajemy startą gorzką czekoladę, mieszamy. 

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki


1. Galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wrzątku jak na jedną. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki lub jak kto woli :-)

Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - pozostała część masy budyniowej - truskawki - galaretka








17 komentarzy:

  1. Ciasto z truskawkami zawsze na plus.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasta z truskawkami;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawki kocham <3 tylko akurat za galaretką nie przepadam. Z truskawkami też niestety krucho w tym roku, gniją nim zdążą się zaczerwienić :/ za dużo deszczu a niby susza jest...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masa budyniowa zawsze do ciasta mnie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto prezentuje się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasto połączone z truskawkami i galaretką :D
    Przepis chętnie wypróbuję :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta z owocami sezonowymi, ale raczej takie na zimno przy cieplejszej aurze, bo generalnie wszelkie masy to nie moja bajka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja siostra takie uwielbia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. That cake look so delicious. Thank you so much for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/06/shelas-rotating-makeup-organiser.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta z owocami bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie dodawałam nigdy octu do biszkoptu. Ciekawy patent :) Trzeba korzystać z truskawek póki są :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Biszkopt, masa budyniowa i truskawki to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musi być przepyszne. Uwielbiałam takie budyniowe kremy, gdy jeszcze mogłam je jeść ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger