Ciasto z masą budyniową i truskawkami
Blaszka: 23x33 cm
Składniki biszkopt:
- 6 jajek L
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się go. Żółtka mieszamy z octem, dodajemy do białek - miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i albo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera. Ja mieszam tą drugą opcją.
2. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem.
3. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut do tzw. "suchego patyczka"
Studzimy, przekrawamy na pół.
Masa:
- 2 budynie (2x40 g ) bez cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
- 50-100 g czekolady gorzkiej
1. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym, że do ich zrobienia zużywamy 500 ml mleka. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
2. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3. Miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń, jak składniki nam się połączą, to dodajemy startą gorzką czekoladę, mieszamy.
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki
1. Galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wrzątku jak na jedną. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki lub jak kto woli :-)
Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - pozostała część masy budyniowej - truskawki - galaretka
Ciasto z truskawkami zawsze na plus.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ☺
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z truskawkami;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam truskawki :)
OdpowiedzUsuńTruskawki kocham <3 tylko akurat za galaretką nie przepadam. Z truskawkami też niestety krucho w tym roku, gniją nim zdążą się zaczerwienić :/ za dużo deszczu a niby susza jest...
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńMasa budyniowa zawsze do ciasta mnie zachęca :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto prezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto połączone z truskawkami i galaretką :D
OdpowiedzUsuńPrzepis chętnie wypróbuję :D Pozdrawiam!
Uwielbiam ciasta z owocami sezonowymi, ale raczej takie na zimno przy cieplejszej aurze, bo generalnie wszelkie masy to nie moja bajka.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie hehe
OdpowiedzUsuńMoja siostra takie uwielbia ;)
OdpowiedzUsuńThat cake look so delicious. Thank you so much for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/06/shelas-rotating-makeup-organiser.html
Ciasta z owocami bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńNie dodawałam nigdy octu do biszkoptu. Ciekawy patent :) Trzeba korzystać z truskawek póki są :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt, masa budyniowa i truskawki to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne. Uwielbiałam takie budyniowe kremy, gdy jeszcze mogłam je jeść ;)
OdpowiedzUsuń