Ciasto Havana
Blaszka: 24x34 cm
Biszkopt:
- 4 jajka L
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto miodowe:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa ananasowa:
- 1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
- 3-4 łyżki cukru
- 100 g masła
- 1 puszka ananasów
- 1 szklanka syropu z ananasów (jeśli będzie mniej to uzupełnić wodą)
- 1 szklanka wody
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
Dodatkowo:
- 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe na wierzch
- owoce: ananasy lub banany
Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksujemy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub na najniższych obrotach mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki na ciasto miodowe ze sobą łączymy i zagniatamy ciasto. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Ciasto powinno się ładnie zezłocić. Studzimy.
Masa ananasowa:
Odlać 1/2 szklanki zimnej wody i rozpuścić w niej kisiel. Do rondelka wlewamy pozostałą wodę i syrop z ananasów, dodać masło, cukier i zagotować (jeśli kupicie kisiel z cukrem to wtedy nie ma już potrzeby dawać cukru). Ananasy drobno siekamy lub kroimy w drobną kostkę i dodajemy do naszego kisielu, wlewamy rozpuszczony kisiel i zagotować. Od razu gorący wykładamy na biszkopt i nakrywamy ciastem miodowym. Wstawiamy do lodówki.
Masa śmietanowa:
Żelatynę moczymy w zimniej wodzie. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej ze dwie łyżki ubitej śmietany i mieszamy (hartujemy), po czym dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia się składników. Ubitą masę wykładamy na ciasto miodowe. Całość wkładamy do lodówki, żeby masa śmietanowa dobrze nam się zastygła.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i odstawiamy do momentu, aż zacznie nam tężeć.
Jak warstwa śmietanowa nam stężeje, układamy na niej pokrojone w plasterki banany i zalewamy galaretką. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :-)
bardzo słoneczne ciasto;)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka! :)
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog♥
Wspaniałe ciasto Beatko :-) porywam kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńWyglada obłędnie! Az mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńAle piekne! musi byc smaczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! 😍
OdpowiedzUsuńMasz talnet ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za kolejną inspirację :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie. Chyba trzeba będzie spróbować, chociaż nie powinienem jeść słodyczy. No może kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj ostatni dzień wolnego i jutro lecę do pracy, więc tak mało przyjemnie, ale .. jakoś zleci! :D
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o ciastko, takiego szukałam. Ostatnio bardzo udzieliła mi się galaretka! ☺
Great post!I love it so so much!Your blog is amazing,I follow you finally and looking forward to a lot of new great posts!Hope you'll visit and maybe follow mine too!
OdpowiedzUsuńbeautyqueen000.blogspot.rs
Aż ślinka mi pociekła na widok tego ciasta 😉
OdpowiedzUsuńZ ananasem musi smakować dość orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa zachęca, a co dopiero foty!
OdpowiedzUsuńoo fajnie że zrobiłas i smakowało :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle wygląda samkowicie!
OdpowiedzUsuńSuper jest to ciasto i myślę, że zrobiłoby furorę na przyjęciu urodzinowym dzieciaków. Teraz już jest za późno żebym zdążyła ze zrobieniem i zamówię jakiś pyszny tort z tej cukierni https://deserownia.eu . Swoją drogą bardzo jestem ciekawa ich wypeików bo sąsiedzi ostatnio u nich zamawiali i byli zachwyceni smakiem i wyglądem tych produktów cukierniczych.
OdpowiedzUsuń