Domowe bułki pszenne na mleku
Dzień dobry :-) Dziś mam przepis na pyszne domowe bułki na mleku. Przepis znalazłam tutaj (klik), bułeczki są proste w przygotowaniu, robi się w miarę szybko, no i smakują super. Te ze sklepu mogą się schować. Jak zabraknie Wam pieczywa, to polecam zrobić :-) Podczas pieczenia pachnie w domu, że hej, aż człowiek robi się głodny ;-) Miłego dnia :-)
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml letniego mleka
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 1 jajko L + 1 do posmarowania bułek
- 1 łyżeczka soli
- 50 g roztopionego masła
- 200 ml letniego mleka
1. Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Wymieszać, przykryć ściereczką o odstawić na 10 minut.
2. Masło roztopić, przestudzić. Do misy robota lub do miski (zależy jak kto robi) przesiać mąkę, dodać sól, jajko, roztopione i przestudzone masło, letnie mleko i rozczyn.
3. Jeśli wyrabiamy ciasto robotem to ustawiamy na 10 minut, jeśli zagniatamy ręcznie w misce to też koło tego. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
4. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy kilka minut. Teraz dzielimy na 10 w miarę równych części. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy, żeby wyrosły. Ja zostawiłam ich tak na 20 minut.
5. Teraz roztrzepujemy jajko, pędzelkiem smarujemy po bułkach, ostrym nożem nacinamy i posypujemy sezamem, makiem lub jeśli chcemy bez dodatków to zostawiamy takie jakie są.
6. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (bułeczki powinny się nam ładnie zarumienić) Studzimy na kratce. Smacznego :-)
O jejku wyglądają pysznie ^^ moze w wolnej chwili spróbuje zrobić ;)
OdpowiedzUsuńMmm it looks amazing!
OdpowiedzUsuńTeraz ludzie pieką a domowe najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńLooking good and delicious!
OdpowiedzUsuńjakie delikatne muszą być:)
OdpowiedzUsuńWyszły cudowne!
OdpowiedzUsuńJa juz od dłuższego czasu chce upiec jakieś bułki ale zawsze jak idę do sklepu to albo nie ma drożdży albo o nich całkiem zapominam :D
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńmusze sie wkoncu zabrac za domowa piekarnie :)
OdpowiedzUsuńTakich bułeczek jeszcze nie robiłam, ale ostatnio z mamą gadaliśmy i mamy w planach zrobić więc będę mieć chociaż przepis :D
OdpowiedzUsuńzjadala bym take swieze buleczki
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, nigdy nie robiłam domowych bułek.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :). Na pewno kiedyś zrobię.
OdpowiedzUsuńNiestety, u mnie mleko nawet w takiej formie nie przejdzie ;(
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńcudne bułeczki
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie piekłam bułek. Muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńKilka dni temu piekłam takie, ale bez jajka. Wyszły pyszne i raz dwa zniknęły :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle apetycznie! Zapamiętam ten przepis i będę testować! :)
OdpowiedzUsuńPrzepieknie wyrosly, az czuje ten zapach :)
OdpowiedzUsuń