Domowe bułki pszenne na mleku



Dzień dobry :-) Dziś mam przepis na pyszne domowe bułki na mleku. Przepis znalazłam tutaj (klik), bułeczki są proste w przygotowaniu, robi się w miarę szybko, no i smakują super. Te ze sklepu mogą się schować. Jak zabraknie Wam pieczywa, to polecam zrobić :-)  Podczas pieczenia pachnie w domu, że hej, aż człowiek robi się głodny ;-) Miłego dnia :-)

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml letniego mleka


Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 1 jajko L + 1 do posmarowania bułek
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 200 ml letniego mleka


1. Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Wymieszać, przykryć ściereczką o odstawić na 10 minut.
2. Masło roztopić, przestudzić. Do misy robota lub do miski (zależy jak kto robi) przesiać mąkę, dodać sól, jajko, roztopione i przestudzone masło, letnie mleko i rozczyn.
3. Jeśli wyrabiamy ciasto robotem to ustawiamy na 10 minut, jeśli zagniatamy ręcznie w misce to też koło tego. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
4. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy kilka minut. Teraz dzielimy na 10 w miarę równych części. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy, żeby wyrosły. Ja zostawiłam ich tak na 20 minut.
5. Teraz roztrzepujemy jajko, pędzelkiem smarujemy po bułkach, ostrym nożem nacinamy i posypujemy sezamem, makiem lub jeśli chcemy bez dodatków to zostawiamy takie jakie są.
6. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (bułeczki powinny się nam ładnie zarumienić) Studzimy na kratce. Smacznego :-)







20 komentarzy:

  1. O jejku wyglądają pysznie ^^ moze w wolnej chwili spróbuje zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz ludzie pieką a domowe najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie delikatne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja juz od dłuższego czasu chce upiec jakieś bułki ale zawsze jak idę do sklepu to albo nie ma drożdży albo o nich całkiem zapominam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. musze sie wkoncu zabrac za domowa piekarnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich bułeczek jeszcze nie robiłam, ale ostatnio z mamą gadaliśmy i mamy w planach zrobić więc będę mieć chociaż przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie, nigdy nie robiłam domowych bułek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie :). Na pewno kiedyś zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety, u mnie mleko nawet w takiej formie nie przejdzie ;(

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy nie piekłam bułek. Muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kilka dni temu piekłam takie, ale bez jajka. Wyszły pyszne i raz dwa zniknęły :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają niezwykle apetycznie! Zapamiętam ten przepis i będę testować! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepieknie wyrosly, az czuje ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger