"Ramen w domu" Brian MacDuckston
"Ramen w domu" to książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami.
Autor książki Brian MacDuckston to koneser ramenu mieszkający w Japonii. Spędził wiele lat podróżując po tym kraju i próbując niezliczonych porcji tego dania. Absolwent Szkoły Ramenu w Osace. Prowadzi kronikę swoich odkryć ( których dokonuje zarówno podczas jedzenia, jak i przygotowywania ramenu) na stronie internetowej i kanale YouTube "Ramne Adventures".
Książka podzielona jest na 10 rozdziałów:
1. Ramen dla każdego - tutaj dowiemy się skąd wziął się ramen, jakie sprzęty i narzędzia będą nam potrzebne do przygotowania ramenu, co powinniśmy mieć w spiżarni, czyli podstawowe składniki, które będą nam potrzebne, jak prawidłowo ugotować makaron i jak stworzyć swój ramen. Poczytamy również o tym jak profesjonalnie się to robi w Japonii.
2. Wywary i sosy tare - wywary, które dodaje się do ramenu są zupełnie inne niż zupy, które znamy. W ramenie wywar i przyprawy łączą się w ostatniej chwili, a za słony smak odpowiada tare - w języku japońskim słowo oznaczające sos. Odpowiada on za słony smak. Tak więc znajdziemy tutaj przepisy na kilka wywarów i dowiemy się wiele na temat tare.
3. Ramen, czyli makaron - tradycyjny ramen robi się z mąki pszennej, wody, wody kansui (czyli alkaicznej). Makaron taki można oczywiście kupić gotowy, ale autor zachęca nas żeby zrobić go w domu. Oczywiście dzieli się z nami informacja jak go zrobić i jak zrobić wodę kansui.
4. Dodatki - właśnie dodatki sprawiają, że ramen staje się wyjątkowy. Dowiemy się co będzie zawierała klasyczna miseczka ramenu.
5. Shio Ramen - czyli podstawowe dania ramenu
6. Shoyu Ramen - najpopularniejszy ramen
7. Miso Ramen - zdobył popularność na Hokkaido
8. Tonkotsu ramen - którego najważniejszym elementem jest kremowy wywar
9. Inne rodzaje ramen - nowe wersje ramenu np. wegetariańskie i wegańskie
10.Przystawki - które w japońskich knajpkach z ramenem nie są podawane, ale są bardzo popularne w amerykańskich odpowiednikach.
W książce znajdziemy ponad 100 przepisów klasycznych i kreatywnych na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki. Autor podaje nam instrukcje krok po kroku, abyśmy sami mogli w domu przygotować swój ramen. Oprócz tego dzieli się z nami ciekawostkami o japońskiej kulturze i kuchni. Ja w domu jeszcze nie przygotowywałam ramenu, myślę, że dzięki tej książce spróbuję. Książka jest bardzo czytelnie i pięknie wydana, na pewno zadowoli niejednego smakosza ramenu.
Jak pisze Eliza Mórawska - Kmita z bloga Whiteplate.com
" W świecie, gdzie wszystko musi być na szybko, ramen jest jak medytacja"
Tytuł: "Ramen w domu"
Autor: Brian MacDuckston
Okładka: miękka
Stron: 200
Uwielbiam ramen a książka wydaje się być bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuńI need this book!
OdpowiedzUsuńI like to cook ramen at home.
Fajna książka i tania :)
OdpowiedzUsuńJapońska kuchnia do mnie nie przemawia ;)
OdpowiedzUsuń